TEMSİLCİLER KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ

 

11.04.2008


 


 

Ülkemizde son 28 yıldır emekçiler aleyhine çıkartılan yasalar ve uygulamalar, AKP hükümeti döneminde en kapsamlı, en organize bir harekata dönüşmüştür.

 

Bugün sosyal haklarımız ve sosyal güvencemiz büyük bir saldırı ile karşı karşıyadır. Cumhuriyet döneminin en büyük kazanımı olan sosyal devlet ortadan kaldırılmak istenirken, IMF ve diğer uluslararası tefeci kuruluşlar Türk halkının sağlık ve sosyal güvenliğine aktarılan kaynaklara gözünü dikmiştir.

 

AKP hükümeti önce en karlı, en verimli sanayi kuruluşlarını özelleştirirken daha sonra da sağlık, eğitim ile devam eden özelleştirmelere yönelmiş, ülkemizi uluslararası sermayenin dikensiz gül bahçesine çevirmek için elinden geleni yapmaktadır.

 

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasındaki emeklilik yaşının 65'e çıkartılması, fiili hizmet kapsamının daraltılması, aylık bağlama oranın düşürülmesi kabul edilemez düzenlemelerdir.

 

SSGSS yasasının çıkmaması için ülkemizde binlerce emekçi sokağa dökülmüş ancak kendi Konfederasyonumuz Türk-İş inandırıcı, kararlı bir duruş ortaya koyamamıştır.

 

Türk-İş'in bu tutumunun, kıdem tazminatlarımıza da göz dikmiş hükümeti cesaretlendireceği endişesi taşımaktayız.

 

Adaletin, demokrasinin konuşulduğu şu günlerde emeği ile çalışanların, üretenlerin demokrasisinden, onların adaletinden kimse bahsetmiyor. Sanki onlara ne demokrasi ne de adalet gerekli. Tıpkı Zeytinburnu'nda maytap fabrikasında yanarak ölen işçilerde olduğu gibi, tıpkı Tuzla tersanesinde her gün iş kazasında ölenler gibi. Evet bizler de demokrasi istiyoruz.

 

Hükümet, Tekirdağ-Çerkezköy 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren İbrahim Balarısı'na ait Öznur Kablo firmasının, DİSK'e bağlı Birleşik-Metal-İş Sendikasında örgütlenen işçileri, insanlık dışı uygulamalarla, kölelik düzeninde rastlanır biçimde, 13 gün boyunca konteynır ve depolara hapsetmesini, vahşi kapitalizm günlerini hatırlatan uygulamaları da görmeli ve duymalıdır.

Sendikaya üye olduğu için işten atılmayan, grevlerin yasaklanmadığı, tüm çalışanların toplu sözleşme grev hakkının olduğu demokrasiyi özlüyor ve biz de istiyoruz.

 

Sigortasız, güvencesiz çalışan milyonlar, kazançları bir avuç iç ve dış tefeciye aktarılanlar, hükümetler tarafından kurulan serbest bölgelerde sömürtülenler, kazançlarına el konulanlar, aç bırakılıp evlerine onur kırıcı bir şekilde sadaka paketi gönderilenler de bir gün eşitlik ve adalet isteyecekler.
 

Sadaka değil sosyal devlet taleplerini dile getirecekler, iş isteyecekler, çalışmak, üretmek ve alınteri ile geçinmek isteyeceklerdir. Hükümet edenler de bunu akıllarından çıkarmasınlar.

 

Ülkemizde tüm bunlar yaşanırken etrafımızda ateş çemberi yanmaya devam ediyor. İçte ve dışta akıl almaz entrika ve senaryolar peş peşe uygulamaya konuluyor.


 

Toplumsal barışımızın bozulması için her türlü oyun oynanıyor, ekonomide yalancı bahar havası estiriliyor milli gelir bir gecede yapılan hesaplarla katlanıyor, olmayan refah varmış gibi gösteriliyor .

 

Hükümetin gündemi farklı, emekçilerin gündemi farklılaşıyor. Tüm bu yapılanların, bu suni gündemlerin arkasında emperyalizmin kar hırsı, bölgeyi kuşatma anlayışı ve düşüncesinin olduğunu biliyoruz. Bir yandan sıcak para giriş ve çıkışı ile milyonlarca dolar ülkemiz dışına çıkartılırken diğer taraftan bu para çıkışının önüne geçilmemesi için her türlü oyun tezgahlanmaktadır.

 

Biz emekçiler emperyalizmin ve uluslararası tefeci kuruluşların bu oyun ve entrikalarını çok iyi biliyor, onların bu oyunlarını boşa çıkartmak için başta toplumsal barışı tesis etmek üzere üzerimize düşen bu sorumluluğun gereği olarak küresel sermayenin ülkemizi daha fazla talan etmesine izin vermeyeceğimizi belirtiyoruz.


 

1 Mayıs işçi sınıfının birlik ve dayanışma günüdür. Bu günün anlamına uygun bir şekilde kendi örgütümüz Türk-İş'in de içerisinde olduğu Platform tarafından Taksim Meydanında kutlanacak olması saldırıların yoğunlaştığı şu günlerde ayrı bir anlam taşımaktadır.


 

1 Mayıs'ta gündemimiz sosyal adalet, eşitlik ve demokrasidir.

Biz karşı çıkarsak yapamazlar diyor,

 

Tüm kamuoyuna saygılarımızla duyuruyoruz.
 

Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şube

Temsilciler Kurulu