KAMUOYU VE BASININ DİKKATİNE

                                                                                                                          07.01.2005

 

Bir süre önce özelleştirme konusu ile gündeme gelen TÜPRAŞ, aynı zamanda en verimli çalışan, yatırımlarını zamanında gerçekleştiren ve dünya standartlarındaki ürün kalitesiyle, “Verimsiz KİT’ler satılmalıdır” diyenlerin bu söylemlerini yanıltırcasına yatırımlarını realize etmeye devam eden bir kuruluş.

 

Bu bağlamda Kırıkkale Rafinerisini tamamlama  yatırımı niteliğindeki Diesel Kükürt Giderme ve Reformer Ünitesinin Modernizasyonu yatırımına start verildi. Kore–İspanya firmaları ile  Gama-Alarko firmalarının oluşturduğu  Konsorsiyuma  ihale edilen bu yatırım, takriben 3 yıl içerisinde tamamlanacak. 20 Ocak 2005  tarihinde Tüpraş tarafından  firmalara  ön ödeme  yapılarak yatırımın stardı verilmiş oldu. Bu yılın ikinci  yarısından itibaren inşaat ve teknik montaj çalışmalarına başlanacak olan  bu tesiste inşaat süresi içerisinde 1500 işçi çalışacak, yatırımlar tamamlandığında  ise 200 işçi istihdam edilecek.

 

Bu yatırımın toplam  maliyeti 300 milyon ABD doları tutarındadır. Bu yatırımla son yıllarda çevre kirliliğinin önlenmesi ve insan sağlığına yönelik kirleticilerin azaltılması  kapsamında atmosfere atılan  her türlü kükürt emisyonlarının azaltılması amaçlanmaktadır. Bu yatırımla diesel yakıt, içerisindeki kükürt oranı  azaltılarak AB normlarına getirilecek. Ayrıca Reformer Ünitesinin modernizasyonu ile  yüksek oktanlı benzin komponenti üretilerek benzin poolunun oktanı yükselecek ve benzin  içerisinde oktan  yükseltici olan kurşun azaltılarak kurşunsuz benzin üretimi ve dolayısıyla kullanımına geçilecek.

 

Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şubesi olarak  bu yatırımın gerçekleşmesi  için  özelleştirme karşıtı yapmış olduğumuz eylemler ve diğer faaliyetlerimizle  gerekli çabayı gösterdiğimize inanarak  Kırıkkale’mizin  böyle bir yatırımı almasının,  Kırıkkale ve  Türkiye ekonomisi açısından değerini ve Kırıkkale Rafinerisinin geleceği açısından önemini  bilerek ve bu sorumluluk içerisinde hareket ederek mücadele ettiğimizin kamu oyunca bir kez daha bilinmesinde  yarar görüyoruz.

 

Kısacası bizler Rafineri’nin özelleştirilmemesi için mücadele vermemiş olsaydık, yargıda bu satışı  kamu yararı gözeterek durdurmasaydık bugün  Tüpraş  özelleşmiş olacak, belki de özel sektör tarafından  bu yatırımlar  yapılmayacaktı. O halde bizim haklı olarak özelleştirme yapılırsa Kırıkkale  Rafinerisi  tank çiftliğine  dönecek öngörümüz gerçekleşmiş olacaktı.

 

Bugün  kamu yatırımlarının  nerede ise sıfır olduğu bir dönemde 300 milyon dolarlık bir yatırımın Kırıkkale’ye  yapılıyor olması Kırıkkale için bir şans olarak değerlendirilmelidir. Bu yatırımın Kırıkkale’ye  yapılması için özel bir gayret sarfeden TÜPRAŞ Genel Müdürü Sayın Hüsamettin Danış’ a tüm Kırıkkaleliler adına teşekkür ediyoruz.

 

Petrol-İş Sendikası olarak şunun altını bir kez daha çiziyoruz: Kamu sektörü kötü demek, hantal, verimsiz demek bu kuruluşları üretim ve istihdam dışına itmek, ülkeye yapılacak en büyük kötülüktür.

 

Bugün özel rafineri kuruluşu olan ATAŞ 30 milyon dolarlık yatırımı yapmadığından  dolayı Mersin’deki  rafinerisini kapatma kararı almış iken Tüpraş’ın Kırıkkale’ye  büyük bir yatırım gerçekleştiriyor olması ayrıca önem kazanmaktadır

 

Bu yatırımın ülkeye,  Kırıkkale’ye hayırlı olmasını dilerken, ne mutlu yatırım yapan, istihdam yaratanlara diyoruz.

                                               

Saygılarımızla,

 

Petrol-İş Sendikası Kırıkkale Şubesi