15-16 HAZİRAN İŞÇİ DİRENİŞİNİN YILDÖNÜMÜ

14.06.2005

1968 yılından 1970   yılına  kadar  geçen iki yıllık süre içinde    sendikalı    işçi sayısı

1 milyondan 2 milyona çıkmıştı. Sendikal mücadelenin gelişip güçlenmesinden rahatsızlık duyanlar 274-275 sayılı sendika-grev  yasalarında  değişiklik   yapılmasını gündeme  getirdi.  274  sayılı  Sendikalar  Yasası  değişiklik  tasarısı  11  Haziran günü T.B.M.M’ de onaylandı.

Tasarıya göre;

•  Sendikalara üye olmak için  yetkili organların kabulü koşulu getiriliyordu.

•  Sendikalara serbestçe üye olma ve ayrılma yerine, noter yolu ile üye olunması  dayatılıyordu.

•  Sendikaların yetki alabilmesi için 1/3 örgütlülük şartı isteniyordu.

Sendikal hak ve özgürlüklerin geriletilmesi amacına karşın, 100.000’i aşkın işçi, işçi sınıfı tarihine 15-16 Haziran direnişi diye geçen büyük direnişi  gerçekleştirdi.

Bugün 12 Eylül yasalarının dayatılmasıyla, sendikal hak ve özgürlükler daha da kısıtlanmış, sendikal örgütlenme, grev yasakları, taşeron uygulamaları, sözleşmeli personel, özel güvenlik gibi zorlamalarla yok edilmeye çalışılmaktadır. Çeşitli sendikalara bağlı ülke çapında toplam üye sayısı bir milyonun altına düşmüştür. O zaman gerçekleştirilemeyenlerin tümü gerçekleştirilmiş ve şu anda da yürürlüktedir.

Bugün başta sendikalar olmak üzere işçi sınıfı ve 15-16 Haziran üzerine düşüncesi ve sözü olan herkes, 15-16 Haziran’ı bugünün gerçeği içinde değerlendirmek ve gerekli dersler çıkarmak durumundadır.

Bugünün ağır koşullarında tüm işçi, emekçi örgütlerinin yöneticilerini kendisi için siyaset, partisi için siyaset yapmak yerine, ülke çıkarı için siyaset ve sınıf çıkarı için siyaset yapmaya çağırıyor; 15-16 Haziran büyük işçi direnişinin bize öğrettiklerini anımsamaya davet ediyoruz.

Petrol-İş Sendikası Gebze Şubesi

Yönetim Kurulu Adına