Düzce 1 Mayısı bayram havasında kutladı

 

Düzce Sendikalar Platformunun düzenlediği 1 Mayıs Mitingi, Düzce Belediye Meydanı'nda  yapıldı. İşçi ve memur sendika konfederasyonlarına bağlı sendika üyesi işçilerin yoğun katılımının olduğu bu yılki 1 Mayıs'ta büyük bir coşku vardı.


Belediye Meydanı'nda bir araya gelen işçilerin şehrin ana caddesinde gerçekleştirdiği  yürüyüş ve Türk-İş adına Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül'ün yaptığı 1 Mayıs Konuşması, Düzce için bir ilkti.

 

Genel Mali Sekreterimiz İbrahim Doğangül, konuşmasına işçi sınıfının birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs'ta dünyanın çeşitli yerlerinde ve Türkiye'de meydanları dolduran işçi ve emekçilere selam göndererek başladı. 1 Mayıs'da emekçilerin türkülerinin, şarkılarının, duygularının ortak olduğunu dile getiren Doğangül, taleplerimizin de  ortak olduğunu belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Emperyalizme karşı, sömürüye karşı, zulme karşı, savaşa karşı yürüyoruz.Sömürenden, zulmedenden, savaş tacirlerinden hesap sormak için yürüyoruz.

Kuralsız, güvencesiz, örgütsüz, esnek ve ucuz işgücü politikalarına karşı yürüyoruz.”

 

Kâr değil insan odaklı bir dünya

İşçi sınıfının kuralsız, güvencesiz, örgütsüz ve çok uzun saatler çalıştırıldığının altını çizen Genel Mali Sekreterimiz, sosyal devletin adım adım yok edildiğine, sosyal güvenlik ve emeklilik koşullarının da  ağırlaştırıldığına vurgu yaparak, “İnsana saygılı, emeğe saygılı, kimlik, kültür, inanç ve düşüncelere saygılı vatandaşlık tanımının yeniden yapıldığı, eşitlikçi, özgürlükçü, demokratik ve sosyal bir anayasa istiyoruz. Yani emeğin anayasasını istiyoruz. Bu düzenin değişmesini; her şeyin, “kâr” değil, “insan” için kurgulandığı bir dünya istiyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Doğangül'ün konuşması Petrol-İş'in Düzce'de yeni örgütlendiği Standart Profil işçileri için büyük moral oldu.  Daha sonra katılımcı sendikalardan Belediye-İş Sendikası adına Genel  Merkez Yöneticisi Erdoğan Kefeli bir konuşma yaptı.  Katılımcı konfederasyon temsilcilerinin konuşmalarının ardından çekilen  halaylar ve horonlarla, Düzce'de 1 Mayıs Alanı bir bayram alanı haline dönüştü.