Etibor işçisi taşerona direniyor
02.04.2009
Eti Maden İşletmelerinde çalışan
işçiler bir süredir sürdürdükleri eylemlerine devam ediyor.
Petrol-İş Bandırma şubesinde örgütlü üyelerimiz fabrika önünde eylem
yaptı. Taşeronlaşmaya karşı çıkan işçiler fabrika önünde düdük
çalıp, slogan atarak yönetimi protesto etti. Fabrika işçilerinin huzursuz olduğunu ve yönetimin bunu ortadan kaldırması gerektiğini belirten Petrol-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz yönetimin, huzursuzluğun sebebi olarak sendikayı göstermesine tepki gösterdi.
1 Mart'ta işe başlamak üzere 5 operatör ve 4 şoförün işe alındığını ancak iktidar partisi ile yapılan görüşmeler sonucunda seçimler öncesinde, seçimi kaybetme endişesi nedeniyle işe alımların 1 ay ertelendiğini ifade eden Gökdeniz şu açıklamayı yaptı:
"Bugün ise müteahhit taşeronları kömür yükleme işini başlattılar. Bunlar asit fabrikasından, sülfürik asitin hammaddesi olan piriti taşıyacaklar. Ancak asıl işin bağlantılarını bilmiyorlar. Müteahhitleşme 30 yıldır tüm dünyada uygulanan bir sistem. Sorunun temeli siyasi otoriteden kaynaklanıyor. 1999 yılından bu yana işten ayrılan 337 arkadaşımız var. 2002 yılından 2008 yılı sonuna kadar üretim artışı 3 kat oldu. İhracat geliri 2002 yılında 180 milyon dolar iken, 2008 yılı sonunda 520 milyon dolar oldu. İşçi alımına Hazine Müsteşarlığı izin veriyor. Alt işçi uygulaması siyasi iktidarın genelde kabul gördüğü bir uygulama olduğu için yıllar itibariyle izin verdikleri işçi sayısı şöyle oldu; 2004 yılında 64, 2005'de 71, 2006'da 57, 2007'de 42, 2008'de ise 76 işçi. Bu kadrolu ve müteahhit işçilerinin toplamı 456'dır. Bunların içinde toplam 84 kadrolu işçi var. Aradaki fark 372. Bu fark müteahhit işçisi ile kapatıldı."
İşçimiz bora sahip çıktı
Bor madenlerinin önemini bildiklerini
ve işçiler olarak bora sahip çıktıklarını belirten Gökdeniz şöyle
davam etti: "Bor madenleri ile ilgili olarak bakanlık düzeyinde ayrıca bir stratejinin geliştirilmesini istedik. Maalesef Bandırmalı milletvekilinden bize verilen cevap 'siz zaten sorunları eylemle çözüyorsunuz, görüşmeye gerek yok' oldu. Vekilimiz bölerek, parçalayarak bu fabrikanın içini boşaltmak istiyor. Biz borlara sahip çıktığımızı gösterdik. Geçen ay yapılan tahlillere 200 arkadaşımız katıldı. Numune örnekleri verdiler. Ben iddia ediyorum ki, Etibank Genel Müdürlüğü'nün diğer 4 işletmesinde bu örnekleri alamazlardı. Çünkü Bandırma işçisi borların ne olduğunu biliyor. Bor madeninin elden gitmesinin bu ülkenin geleceğinin satılması demek olduğunu biliyor. Arkadaşlarımız geleceğine sahip çıktılar ve onun için bu örnekleri verdiler."
|