BASINA VE KAMUOYUNA

08/01/2008

 

Susurluk Yörsan da çalışan 400 işçi Tek Gıda-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılarak, kapının önüne kondular.  Çalışanların hemen hepsinin Tek Gıda-İş Sendikasına üye olması ve toplu iş sözleşmesi için yetki başvurusu yapılması sonrasında işveren sendika üyelerine karşı müthiş bir saldırı başlatmış durumdadır. İlk olarak  Mehmet Karaman arkadaşımızı , adeta mafya usulüyle, bir bağ evine götürülüp sendikadan istifa etmesi için fiziksel şiddete maruz bırakılmış, “ayağına kurşun sıkmakla” tehdit edilmiştir. Buna mukabil sendikaya üye olanların sendikalaşmada kararlılık göstermesi sonrasında,  12 kişiyle başlamış olan işçi kıyımı, 110’a, daha sonra  240’a ve en son da  400 kişiye ulaşmış bulunmaktadır.

 

Aslında işverenin yasa dışı ve işçi haklarını istismar eden yönetim anlayışını gelenek haline getirdiği de ayrıca bilinmektedir. Fabrikada çalışan yaklaşık 400 kişi, “öğrenci” kimliği altında, esasen sürekli olarak işyerinde çalışmalarına rağmen “stajyer” adı altında sigortasız olarak çalıştırılmaktadır. Halihazırda, “yasa dışı lokavt” yaparak ve çevre köylerden hiçbir deneyimi olmayan kişileri toplayarak üretim yapmaya çalışan işverenin bu tavrını şiddetle kınıyor ve bu gayrı kanuni ve insan sağlığı için tehlikeli olabilecek üretimi  engelleyebilmek için her türlü girişimi yapmaya devam edeceğimizi buradan ilan ediyoruz.

 

YÖRSAN işçileri sendikasıyla bütünleşmiştir ve sonuna kadar direnerek, hakkını almanın mücadelesini verecektir.

 

Dün küçük bir mandırayla üretime başlayan Yörsan patronu, bu kadar büyük bir işletmeye dönüşmesine neden olan; kölelik koşullarında çalıştırdığı işçilerin rolünü ve özverili çalışmasını dikkate almak ve işçilerin haklarına ve Anayasal  hakları olan örgütlenme özgürlüğüne saygı göstermek zorundadır.

 

Yörsan patronu şunu çok iyi bilmek zorundadır, ya kapının önüne koyduğu işçileri sendikalı olarak işe alacaktır ya da yok olup gidecektir.

 

Buradan sayın Başbakan'a da seslenmek istiyorum. 2003 yılındaki Türk-İş kongresinde Türkiye sizden ibaret değil gidin örgütlenin diyordu. Örgütlendik sayın Başbakanım örgütlendik. Her tarafta örgütlendik, en son örneği Yörsan dır. Ancak her örgütlendiğimiz yerde işten atıldık, ekmeğimizden aşımızdan olduk. Son dört yılda sendikalara üye oldukları için işten atılan ve Yargıtaya intikal eden işe iade davası sayısı bir milyonu çoktan aşmıştır. Peki bu işçilere  kim sahip çıkacak sayın Başbakanım, konuştuğunuzun gereğini yapmanızı bekliyoruz sizden.

 

Buradan Demokrasi Platformu bileşenleri olarak Bandırma ve yöre halkımıza çağrıda bulunuyoruz. Hem sendikalı olma haklarını kullanan Yörsan işçilerimizle dayanışma göstermek ve sahip çıkmak için; hem de yukarıda belirttiğimiz üzere, Yörsan işvereninin yasalara aykırı olarak halk sağlığını tehdit edecek şekilde sağlıksız koşullarda üretim yapmaya çalışmasından dolayı;Demokrasi Platformu Bileşenleri ve üyeleri adına Yörsan ürünlerini tüketmeyeceğimizi ve Yörsan ürünlerini satan esnaflarımızdan alışveriş yapmayacağımızı belirtiyor halkımızın ve esnaflarımızın da bu çağrımıza destek olmasını bekliyor  saygılar sunuyoruz.

 

YAŞASIN SINIF DAYANIŞMASI

 

YAŞASIN YÖRSAN İŞÇİLERİNİN SENDİKALAŞMA MÜCADELESİ

 

YAŞASIN İŞ EKMEK ÖZGÜRLÜK MÜCADELEMİZ

 

BANDIRMA DEMOKRASİ PLATFORMU