Bandırma Demokrasi Platformu'ndan sosyal güvenlik yasasına imzalı tepki

06.03.2008

 

AKP iktidarı tarafından Meclis'e getirilen ve bazı maddeleri Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına, toplumun her kesiminden gelen tepkiler giderek artıyor. Başbakanın, siyasi bedel bile ödemeyi göze alarak uygulamaya koymak istediklerini dile getirdiği yasa tasarısı Meclis gündemine bir kez daha gelmek üzereyken, tasarının geri çekilmesi için Bandırma Demokrasi Platformu imza kampanyası başlattı. Belediye binası önünde düzenlenen ve 4 gün sürecek olan kampanyada toplanan imzalar ilgili yerlere gönderilecek.

İlk günden büyük ilgi gören imza kampanyasının açılışında platform adına bir açıklama yapan Petrol-İş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Recep Gökdeniz, Hükümetin reform gibi gösterdiği yasanın aslında çalışanlar, işsizler ve emekliler için kısıtlayıcı öğeler içerdiğini söyledi.
Yasa ile emeklilik yaşının 65’e yükseleceğini dile getiren Gökdeniz şöyle konuştu:

 

 “Çıkarılmak istenen yasa ile emekli maaşları da düşürülmek isteniyor. Şu anda aylık ortalaması 1000 YTL olan ve 25 yıl çalışanlar emekli olduktan sonra 650 YTL maaş alabilecekler. Eğer emekliliğine 10 yıl varsa emekli aylığı 590, 15 yıl olanların ise 560 YTL’ye düşecek. Emekli olabilmek için

9 bin iş günü prim ödemek gerekecek. Turizm, inşaat, tarım gibi sezonluk sektörlerde çalışan işçiler yılda 90 gün iş bulabilirlerse tam aylığı hak edebilmeleri için 100 yıl çalışmaları gerekecek. Hükümetin reform dediği yasa çıkarsa bütün sağlık hizmetleri paralı olacak. Hastaneye yatmak gerekince de para ödenecek. Yasa Meclis'ten geçerse iş kolumuzda itibari hizmet zammından yararlanma koşulları daraltılacak. Ayrıca gazeteciler, veterinerler, hava yolları personeli, lokomotif makinistleri, posta dağıtıcıları, zabıtalar, itfaiye çalışanları artık yıpranma tazminatı alamayacak. Yeni yasa ile birlikte dul eşin ölüm aylığı yüzde 75’ten yüzde 50’ye düşecek. Bin 800 gün prim ödeyemeden ölenlerin ailesine hiç aylık bağlanmayacak. AKP iktidarının Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası adıyla çıkarmak istediği sözde reform yasası çalışanları emeklilik hakkından mahrum edecek, sağlığın her aşamasını paralı hale getirecek, çocuklarımızın bile geleceğini ipotek altına alacak bir serbest piyasa saldırısıdır.”