1 Mayıs’da Bandırma’da büyük bir coşku vardı

 

1 Mayıs İşçi Bayramı  Bandırma’da sendikaların organize ettiği siyasi partilerin ve gençlik örgütlerinin katıldığı, coşkulu bir etkinlikle kutlandı.

 

 

İstanbul’da 1 Mayıs’ta  Taksim’e çıkmak isteyen sendikalar ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri ve siyasi partilere  yoğun, baskı, şiddet uygulanırken, Bandırma’da İşçi Bayramı fazla katılımın olmamasına karşın, amacına en uygun şekilde ve büyük bir coşku içerisinde kutlandı.

Gerek etkinliği gerçekleştiren işçi ve memur örgütleri gerek emniyet güçleri, belki de tüm Türkiye’ye örnek olacak bir anlayış farkıyla, 1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarının gerçekleşmesini sağladı.

Petrol iş, Genel iş, Liman iş, SES, ESM, Eğitimsen ve Eğitim- İş tarafından organize edilen, CHP ve DSP’nin yanı sıra gençlik örgütleri tarafından da destek verilen kutlamalar, İDO iskelesi önünde kalabalığın toplanması ile başladı. Çok sayıda kadın, genç ve çocuğun da katıldığı gösteride, hükümet, IMF ve Dünya Bankası aleyhine sloganlar atılarak İskele önünden Cumhuriyet Meydanına kadar bir yürüyüş de yapıldı.

           

TÜRKİYE EMEKÇİLERİN YÖNETTİĞİ ÜLKE OLACAK

 

Sloganların atıldığı, şarkıların söylendiği alandaki kutlamalarda konuşan Genel iş Sendikası Bandırma Şube Başkanı Mertkan Güner,  Başbakan’ın emekçileri ayak takımı olarak tanımlamasına tepkilerini ifade ederek konuşmasına başladı.  Sorunların daha da ağırlaştığı, yeni baskı yasalarının meclis gündemini işgal ettiği, halkın tepkisine rağmen kölelik düzenine doğru gidildiği, hak ve özgürlüklerin budanıp savaş yasalarına geçiş yapılmak istendiği bir döneme girildiğini ifade eden Güner, bunun sorumlusunun iktidar olduğunu dile getirdi.  Bor madenlerinin ve Bandırma Lima’nın özelleştirilmek istenmesine tepki gösteren Mertkan Güner “Halktan aldığı oyla halkın güvenliğini hiçe sayan uygulamalara imza atan bir hükümet halktan gerekli cevabı sandıkta alacaktır. Bizler sadece üyelerimizin taleplerini değil, tüm ezilen vatandaşlarımızın taleplerini haykırmak için meydanlardayız. AKP tarafından halkımıza dayatılan sosyal güvenlik yasası bütün vatandaşlarımızın sağlık ve sosyal güvenlik haklarının kısıtlanması demektir. Ülkeyi bu duruma emekçiler değil, emekçilerin sırtından geçinen sermaye ve hükümetlerin yanlış politikaları getirmiştir. Sayın Başbakanın emekçileri ‘ayaklar’ diye nitelemesi son derece üzüntü vericidir. Ancak Başbakan şunu iyi bilmelidir ki, Türkiye ‘ayakların başları yönettiği’ değil, ‘emekçilerin yönettiği’ bir ülke olacaktır.” dedi.
           

KENDİ HALKINI AŞAĞILAYAN ANLAYIŞIN CEZASINI BİZ ÇEKİYORUZ

 

Daha sonra kürsüye gelen Eğitim-Sen Bandırma Temsilcisi Hacı Akyaz’da Başbakanın emekçilere yönelik sözlerinin ülkede gerginlikten başka bir şey yaratmadığını söyledi.  Akyaz “Kendi işçisini, memurunu, emeklisini, emekçisini kısaca halkını hor gören, aşağılayan terörist gören anlayışlarının cezasını bizler çekiyoruz. Büyüme, refah, gelişme gibi kavramların arkasında büyük insanlık dramının sergilendiğini izliyoruz. Büyüyen, gelişen, refaha kavuşan bir avuç zengin dışında, doğa, çevre ve insanların yok oluşu her geçen gün hızlanıyor.” dedi.

 

Konuşmaların ardından alanda bulunanlar şarkılar ve konserlerle ile coştu. Bandırma’daki 1 Mayıs kutlamaları olaysız bir şekilde sona erdi.