Bandırma Petrol-İş Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanında bir basın açıklaması yaptı


10/03/2008

 

Petrol-İş Kadın Komisyonu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Cumhuriyet Meydanında bir basın açıklaması yaptı. Geniş katılımın yaşandığı etkinlikte  Kadın Komisyonu adına bir konuşma yapan Seval Kaya Sönmez her zaman geri planda tutulan kadınların küresel kapitalizmin yedek sanayi ordusunu oluşturduğunu öne sürdü.

 

Kadının yoksulluğun simgesi haline geldiğini belirten Sönmez “Dünya genelinde dinsel tutuculuk, milliyetçilik ve savaşlar bütün toplumsal kesimlere verdiği zararın yanı sıra biz kadınların yaşamını ayrıca çekilmez hale getiriyor. Türkiye’nin gündemini kilitleyen türban tartışmasında olduğu gibi, siyasal çatışmalar da kadınların bedenleri üzerinden yürütülüyor. Ve savaşlar kadınların her dilden yaktıkları ağıtları çoğaltıyor. Ülkemizde kadınlar eğitim hakkından daha az yararlanıyor. Çalışanların büyük bölümü hala tarım alanında ve ücretsiz aile işçisi statüsündedir. Kadınlar çalışmak isteseler dahi iş bulamıyorlar. İşe girerken ve iş yerinde ayrımcılığa uğruyorlar. Kayıt dışı sektör kadın emeğinin sömürüsü üzerinde yükseliyor.

 

Kadın istihdamının en yüksek olduğu kamuda çalışanların büyük bölümü alt kademelerde, düşük statülü işlerde yığılmışlardır. Kamudaki her yüz yöneticiden sadece birsi kadındır. Kamunun tasfiyesini ve istihdamı esnekleştirmeyi getirecek olan Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası ve Personel Rejimi yasa tasarıları bu tablonun daha da bozulmasına yol açacaktır.” diye konuştu.            

 

Aynı zamanda 09.03.2008 Pazar günü akşamı Prenses Düğün salonunda Petrol-İş Kadın komisyonumuzun üyelerimize yönelik bir etkinliği oldu. Şube Başkanımız açılışta bir konuşma yaparak etkinliği başlattı. Etkinlikte şiirler okundu, skeç gösterisi yapıldı, türküler söylendi, halaylar çekildi ve etkinliğimiz saat 22.00'da sona erdi.

 

 

Bandırma Petrol-İş Sendikası Şube

Yönetim Kurulu Adına

Recep Gökdeniz

Şube Başkanı