ANKARA’DA 1 MAYIS COŞKUSU

 01.05.2005

 

Ankara’da son yılların en kalabalık ve en coşkulu 1 Mayıs’ı kutlandı. Yaklaşık 15 bin emekçi Tandoğan Meydanını doldurdu. Sendikamızın Ankara ve Kırıkkale şubelerinin kitlesel olarak katıldığı 1 Mayıs kutlamaların da özelleştirmeler protesto edildi.

 

Emekçiler ABD Emperyalizmi ve AKP Hükümetinin Emek karşıtı politikaları başta olmak üzere birçok talebini Tandoğan Meydanında haykırarak dile getirdi.

 

Miting’de Konfederasyonumuz TÜRK-İŞ adına bir konuşma yapan Şube Başkanımız Mustafa ÖZGEN “Özelleştirmelerin Ülkemizi Sömürgeye Dönüştüreceğini ve Ülkemiz Emekçilerini Köleleştireceğini Vurguladı”; ve hemen bütün özelleştirme uygulamalarının durdurulmasını istedi.

 

Şube Başkanımızın 1 Mayıs Konuşması:

 

Bugün İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik, Mücadele Ve Dayanışma Günü Olan

1 Mayıs’ı Kutlamak Amacıyla Tandoğan Meydanını Dolduran Çok Değerli İşçiler, Kamu Emekçileri, Emekliler Ve Gençler.

 

İşgale, Sermayenin Küresel Saldırılarına, Yoksulluğa Ve Sömürüye Hayır Diyenler, Kardeşçe Bir Arada Yaşamak İsteyenler, Eşit, Özgür, Adaletli Ve Demokratik Bir Türkiye Hedefleyenler, Hepinizi Sendikam Petrol-İş Ve Konfederasyonum Türk-İş Adına Saygıyla Ve Sevgiyle Selamlıyorum.

 

Değerli Emekçiler;

 

Emperyalizm Küreselleşme Maskesiyle Ülkemizde Ve Bölgemizde Gerek Fiili Gerek Ekonomik Gerekse Siyasi İşgallere Devam Etmektedir.

 

Komşumuz Irak’ta İki Yılı Aşan İşgal Hala Devam Ediyor.

 

Bütün Dünyanın Gözleri Önünde, Birleşmiş Milletler Kararı Dahi Olmadan, Uluslar Arası Hukuk Kuralları İhlal Edilerek, Komşumuz Irak İşgal Edilmiştir. Bu İşgalin Gerçek Nedeni Ne Saddam’ın Diktatörlüğü, Ne De Irak’ın Elindeki Nükleer Silahlardır. Bu İşgal Emperyalist Bir Saldırıdır. Bu İşgal Çokuluslu Petrol Şirketlerinin İşgalidir. Bu İşgal Ortadoğu’nun Enerji Kaynaklarını Ele Geçirmenin İşgalidir. Kısacası Bu İşgal Irak Petrollerinin “Özelleştirilmesi Harekâtıdır.”

 

Değerli Dostlar;

 

ABD Emperyalizmi Kanlı Ellerini Ortadoğu’dan Çekmelidir.

Bölgede En Kısa Sürede, Sürekli Barış Ve Demokrasi Tesis Edilmelidir. Suriye Ve İran Hedef Gösterilerek Yaratılmak İstenen Yeni Çatışma Ortamlarına Asla İzin Verilmemelidir.

 

AKP Hükümeti İncirlik Üssünün Kullanımını Bir Yıl Daha Uzatmıştır. Bu Karar ABD İşgaline Ortak Olma Kararıdır.

Bu Karardan Vazgeçilmeli, Sadece İncirlik Değil Ülkemizdeki Tüm Üsler Kapatılmalıdır.

 

Değerli Emekçiler;

 

Ülkemiz 1 Mayıs 2005’te Şöyle Bir Tabloyla Karşı Karşıyadır.

 

  •  300 Milyar Dolar İç Ve Dış Borç.

  •  IMF Ve Dünya Bankası Politikalarına Teslim Edilmiş Bir Ekonomi.

  •  Avrupa Birliğine Girmeye Endekslenmiş İç Ve Dış Politika

  •  Ayaklar Altına Alınmış Ulusal Onur Ve Ampulü Yanmadan Patlamış, Balonu Sönmüş, Seçmenini Dahi Hayal Kırıklığına Uğratmış Bir Siyasi İktidar.

 

Türkiye Halkı, Bu Zulme, Bu İşkenceye Mecbur Değildir.

Emekçilerin Sınıf Mücadelelerinde Kendilerine Siyasal Bir Rota Belirlemelerinin Zamanı Gelmiştir. Ülkemiz, Önce AKP’den Kurtulmalı, Ardından Emek Yanlısı Siyasi Bir İradeyi İktidar Yapmalıdır.

 

Değerli Emekçiler;

 

Sendikam Petrol-İş Tam 20 Yıldır Özelleştirme İle Mücadele Etmektedir. Özelleştirmelerin Basit Bir Mülkiyet Değişimi Olmadığı, “Sosyal Devleti” Ortadan Kaldırmaya Yönelik Sistematik Bir Operasyon Olduğu Ve Kamusal Alanın Tasfiyesi Olduğu Artık Anlaşılmıştır. Özelleştirmeler İdeolojik Bir Saldırıdır. Bugün, 20 yıldır Kitler Halkındır Satılamaz Diyenlerin Yanında, Sağlık Emekçileri, “ Sağlık Haktır Özelleştirilemez; Hastaneler İşyeri, Hastalar Müşteri Olmasın Diyor.

Eğitim Emekçileri, Eşit, Adil Ve Ücretsiz Bir Eğitim Haktır; Okullar İşyeri, Öğrenciler Müşteri Olmasın Diyor.

 

Değerli Emekçiler; Artık Takke Düşmüş Kel Görünmüştür. Bütün Bu Uygulamalar Ülkemizi Ekonomik Ve Siyasal Anlamda Bağımlı Hale Getirerek, Bir Sömürge Ülkesi Yapmaya Ve Bu Ülke Emekçilerini Köle Yapmaya Yönelik Bir Uygulamadır. Biz Asla Köle Olmayacağız. Biz Asla Bu Oyuna Gelmeyeceğiz.

 

Çünkü;

 

Tüpraş Vatandır.

Tekel Vatandır.

Petkim Vatandır.

Telekom Vatandır.

Erdemir Vatandır.

Seka Vatandır.

Milli Piyango Vatandır.

Seydişehir Alüminyum Tesisleri Vatandır.

Biz Vatan Savunmasında Ne Yapmamız Gerekiyorsa, Halkın Malı Olan Kit’leri Korumak İçin Aynı Mücadeleyi Hayata Geçireceğiz.

Buradan Tekrar Haykırıyorum. Ülkemizin Toplumsal Barış’a Her Zamankinden Daha Fazla İhtiyacı Var.

Hükümet Bütün Özelleştirme Uygulamalarından Vazgeçmelidir. Eğitim, Sağlık Ve Sosyal Güvenliğe Ayrılan Paylar Arttırılmalıdır. Yağma Ve Talan’a Dönüşen Bu Uygulamalar Ülke Emekçilerini İşsiz, Yoksul Ve Güvencesizliğe sürüklemektedir.

Hangi Yurtsever, Yeniden Edinme Değeri 7,5–8 Milyar Dolar Olan, 2004 Yılında Ülke Ekonomisine 8,2 Milyar Dolar Katkı Sağlayan Tüpraş Gibi Bir Sanayii Devini, Bir Kamu Tekelini Satmayı Düşünebilir. Bu Geleceğimizi Satmak, Yarınlarımızı Yok Etmek Demektir.

 

Değerli Emekçiler;

 

Biz Birlikte Üreten Ve Birlikte Yöneten Eşit, Özgür, Adil Ve Refah Bir Türkiye İstiyoruz. Bu Mümkün. Hepinizi Sendikam Petrol-İş Ve Konfederasyonum Türk-İş Adına Saygıyla Ve Sevgiyle Selamlıyorum.

 

Yaşasın 1 Mayıs.

Yaşasın İşçilerin Birliği.

 

                                                                Petrol-İş Sendikası

                                                               Ankara Şube Başkanı

                                                                   Mustafa ÖZGEN