19 Mart 2009

 

 

TPAO ve BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve Bağlı İşyerleri için TİS’e Yönelik Uyarı Eylemleri Yapıldı.

 

 

Genel Merkez Yönetim Kurulumuz tarafından kararlaştırılan TİS sürecine ilişkin taleplerimizin hayata geçmesine yönelik uyarı eylemlerimiz, Şubemize bağlı TPAO Genel Müdürlüğü ve Bağlı işyerleri ile BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve Bağlı İşyerlerimizde 17/18 Mart 2009 tarihlerinde üyelerimizin yoğun katılımı ile gerçekleştirilmiştir.

 

Taleplerimizin gerçekleşmesi için örgütümüzün kararına uyarak birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde olan tüm üyelerimizi tebrik eder, taleplerimizin gerçekleşmemesi halinde örgütümüzün alacağı kararlara uyum konusunda aynı hassasiyetin gösterilmesini rica ederiz.

 

Saygılarımızla

 

Petrol-İş Sendikası

Ankara Şubesi

 

 

TPAO Genel Müdürlüğü ve Bağlı İşyerleri

 

 

 

 

 

Değerli üyelerimiz,

 

Ülke çapında,  TPAO'nun da dahil olduğu yaklaşık 300 bin üyeyi   kapsayan 2009-2010 dönemi toplu sözleşme süreci devam etmektedir.

 

TPAO' da,  bildiğiniz üzere, gerek kurumun içinde bulunduğu durum, gerek toplu sözleşmeye ilişkin   ortak taleplerimizi belirlemek  üzere 4.11.2008 tarihinde Genel Merkez Yöneticileri, Şubeler ve bütün temsilcilerimizin katıldığı bir toplantı yapılmış ve bu toplantı hakkında da sizlere bilgi vermiştik.

 

TPAO'da toplu sözleşme görüşmelerine 17.2.2009 tarihinde başlanmıştır. Sendikamız, TPAO Genel Müdürünün de katıldığı bu ilk toplantıda,  toplu sözleşme süreci içinde öncelikle,  üyelerimizin en temel sorunu olan mevcut ücret dengesizliklerinin giderilmesi gerektiğini bir kez daha iletmiş ve yeni dönem toplu iş sözleşmesinin ancak bu talebimizin karşılanmasıyla imzalanabileceği mesajını  kurum yetkilileri ile  Kamu-İş'e  vermiştir.

 

TPAO'da ikinci toplantı 10.3.2009 tarihinde yapılmış ve gerek Kurum yetkilileri gerek Kamu-İş yetkililerine bir kez daha işletmedeki bu sorun konusunda ne gibi bir hazırlık yaptıkları ya da ne düşündükleri sorulmuştur. TPAO yetkilileri ve Kamu-İş'in sendikamıza verdiği cevap,  ücret dengesizliklerinin giderilmesi hususunda herhangi bir çalışmalarının olmadığı şeklinde olmuştur.

 

Ülkemizin en büyük kurumlarından olan ve tüm Dünya da  tehlike sınıfı en yüksek işkollarından olan bu işletmedeki ücretler, işe alımlarda uygulanan asgari ücret endeksli ücret politikası nedeniyle  dramatik boyutta düşük seyretmeye  devam etmektedir.

 

TPAO'da,  yeni işe alımlarda, yapılan işin ağırlığına uygun bir ücret skalasının derhal uygulamaya  konması ücretlerin daha da gerilememesi ve dengesizliklerin oluşmaması bakımından bir zorunluluktur. Çok sayıda üyemizin halen mevcut olan ücret dengesizliğinden kaynaklanan mağduriyetinin, imzalanacak olan yeni dönem toplu iş sözleşmesi  zamlarından önce giderilmesi   hayati önemdedir.

 

TPAO'da çalışan üyelerimizde artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Yıllardır üyelerimizin mağduriyetine neden olan ücret dengesizliğine  toplu sözleşme masasında çözüm bulmayla ilgili umudumuz tükenmektedir.

 

Sorunumuzun gerçek çözümü üretimden gelen gücümüzdedir.

 

Hepinize başarılar dileriz.

 

Petrol-İş Merkez Yönetim Kurulu

 

 

BOTAŞ Genel Müdürlüğü ve Bağlı İşyerleri

 

 

 

 

Değerli üyelerimiz,

 

Ülke çapında,  BOTAŞ'ın da dahil olduğu yaklaşık 300 bin üyeyi   kapsayan 2009-2010 dönemi toplu sözleşme süreci devam etmektedir.

 

BOTAŞ' da,  bildiğiniz üzere, gerek kurumun içinde bulunduğu durum, gerek toplu sözleşmeye ilişkin   ortak taleplerimizi belirlemek  üzere 6.11.2008 tarihinde Genel Merkez Yöneticileri, Şubeler ve bütün temsilcilerimizin katıldığı bir toplantı yapılmış ve bu toplantı hakkında da sizlere bilgi vermiştik.

 

BOTAŞ' da toplu sözleşme görüşmelerine 17.2.2009 tarihinde başlanmıştır. Sendikamız bu ilk toplantıda,  toplu sözleşme müzakerelerine geçmeden önce, üyelerimizin en temel sorunu olan ücret dengesizliklerinin giderilmesini ve bu dengesizliğin oluşmasına neden olan, 2000 yılına kadar işletmede uygulanmakta olan  Ücret  Skalası ve Yan Kademe sisteminin yeniden uygulamaya konulması gerektiğini Kamu-İş ve BOTAŞ yetkililerine iletmiş ve yeni dönem toplu iş sözleşmesinin ancak bu talebimizin karşılanmasıyla imzalanabileceği mesajını vermiştir.

 

BOTAŞ' da  ikinci toplantı  11.3.2009 tarihinde yapılmış ve gerek kurum yetkilileri gerek Kamu-İş yetkililerine bir kez daha işletmedeki bu sorun konusunda ne gibi bir hazırlık yaptıkları ya da ne düşündükleri sorulmuştur. BOTAŞ yetkilileri ve Kamu-İş  tarafından sendikamıza verilen cevap, ücret dengesizliğinin farkında oldukları, fakat bu sorunu  giderecek bir yöntem olarak  Ücret Skalası Yan Kademe sistemini yeniden yürürlüğe koymak istemedikleri şeklinde olmuştur.

 

BOTAŞ yönetimi, ücret dengesizliğinin farkında olduklarını fakat bunu düzeltecek iradenin  kendileri olmadığını, bu durumun  toplu iş sözleşmesiyle çözümlenebileceğini ve onayının da  ancak Kamu-İş tarafından verilebileceğini söylemişlerdir.

 

Sendikamızca, bütün bu sıkıntı ve mağduriyetlere neden olan ücret dengesizliğinin   bir defaya mahsus çözümü değil, kalıcı bir ücret politikası olarak sürdürülebilmesi bakımından Ücret Skalası ve Yan Kademe sisteminin yeniden uygulanmaya başlanmasına ise kurum yönetimi ısrarla  karşı çıkmaktadır. 

 

İşletmede halen üyelerimiz tarafından yürütülmekte olan güvenlik  işlerinin hizmet alımı yoluyla yürütülmesi  yönündeki  kurum içi hazırlıktan  vazgeçildiği yönünde bir açıklamada da bulunulmamıştır.

 

Değerli üyelerimiz,

 

Yıllardır giderek artan sayıda üyemizin mağduriyetine neden olan bu en temel sorunumuzun  bu dönemde de kalıcı olarak çözüme kavuşturulmak istenmediği görülmektedir. Karşı tarafı,  yaşadığımız sorunun çözümü bakımından   toplu sözleşme masasında  ikna etmeyle ilgili umudumuz tükenmektedir.

 

Görülmektedir ki  sorunumuzun gerçek çözümü  üretimden gelen  gücümüzdedir.

 

Hepinize başarılar dileriz.

                       

Petrol İş Merkez Yönetim Kurulu