09.01.2009
Değerli konuklar,
Kimya Mühendisleri Odamızın, düzenlediği bu sempozyuma, sektördeki sosyal taraflardan olan Sendikamızı da davet etmesi bizleri son derece mutlu etmiştir. Öncelikle kendilerine sendikamız adına teşekkür etmek istiyorum.
İnsan yaşamında önemli yere sahip olan kimyasal maddeler, üretim, istihdam ve ticaret bazında toplumun ekonomik ve sosyal refahına önemli katkı sağlamakla birlikte, bilinen bazı kimyasal maddeler insan ve çevre sağlığında ciddi zararlara da neden olmaktadır.
İnsan ve çevre sağlığı açısından, birçok kimyasal maddelerin etkileri hakkındaki bilgi yetersizliği dikkate alınması gereken bir sorun alanını oluşturmaktadır.
Aynı zamanda, kimyasal hammaddelerin üretiminden ve tüketiminden kaynaklanan katı atıklar, atık sular ve hava emisyonları da insan ve çevreye zarar vermektedir.
Kimyasal atıkların önemli bir miktarı tehlikeli atık sınıfına girmektedir. Dolayısıyla kimyasallara bulaşmış olan bütün atıklar da tehlikeli atık kapsamındadır.
Ülkemizde, yılda ortalama 750 bin ton tehlikeli atık oluşmaktadır. Yılda oluşan toplam endüstriyel atık miktarının ise, 2,5 milyon ton civarında olduğu tahmin edilmektedir.
Türkiye’de kimya sektörü büyük ölçüde KOBİ’lerden oluşmaktadır. Bu işletmeler, atıkların ve kimyasalların tespit ve gelişimini yapacak AR-GE olanaklarına sahip değildirler.
Bir diğer eksiklik ise atık ve kimyasalların zararlarını önleyecek ve giderecek kimyasal endüstri parklarının yetersizliğidir.
Bu başlıklar, gerek sektördeki işverenler gerek de sektörde istihdam edilen işçileri doğrudan etkileyen, bu doğrultuda da sosyal taraflar için ortak bir bakış açısıyla değerlendirilmesi gereken konulardır.
Tehlikeli kimyasalların yönetimi ile ilgili Avrupa Birliği'nde bir dizi mevzuat çalışması yapılmış, ancak bu kimyasallar hakkındaki güvenlik bilgilerinin yetersizliği nedeniyle, REACH (Kimyasal Maddeler İçin Kayıt-Değerlendirme-İzin) adı verilen yeni bir sistem oluşturulmuştur.
Kimyasal maddeler politikasında büyük bir değişimi temsil eden REACH (Türkiye’de Kimyasallar Projesi adı kullanılmaktadır), yeni ve mevcut kimyasal maddeler mevzuatı için tek bir Avrupa sistemi yaratmaktadır.
Ayrıca bu sistem, tedarik zinciri boyunca sorumlulukları genişletmektedir. Yani, ilk üreticiden son kullanıcıya kadar zincirleme sorumluluk söz konusudur.
Sistemin bileşenlerini; kayıt (tescil), değerlendirme ve izin oluşturmaktadır.
Türkiye, AB’ye tam üye olmamakla birlikte, kimya sektörü üreticileri, özellikle AB pazarına ihraç ettikleri kimyasal ürünler açısından REACH sistemine tabi olacaklardır.
Üreticiler, özellikle izin aşamasında yurtdışında yapılacak testlerin getireceği yüksek maliyetleri yüklenmek zorunda kalacaklardır.
Ayrıca, kimyasal maddeleri girdi olarak kullanan diğer sektörlerde etkilenecektir. Özellikle, tekstil sektöründe kullanılan boya ve yardımcı maddeler, sistem kapsamına girmektedir.
Dolayısıyla, gerek kimyasal madde üreticileri gerekse bunları kullanan diğer sanayiler ve sektörde çalışanlar, sistem hakkında bilgi sahibi olarak hareket etmelidirler.
Sektörde örgütlü olan Sendikamız, bu konuda bilgilendirmeye katkı sağlamak amacıyla, “Avrupa Birliği’nin Yeni Kimyasal Madde Politikası: REACH” başlığını taşıyan çalışmasını yayımlayarak, üyelerine ve ilgili kesimlere sunmuştur.
Önümüzdeki dönemde, ülkemizde hem kimyasal ithalatı hem de kullanımı açısından REACH/Kimyasallar Projesi kapsamında veri girişi yapılacağından, bunun tehlikeli atıkların azaltılmasına da önemli bir katkısı olacaktır.
Sendikamız Petrol-İş, kimya sektöründe önemli bir sorun haline gelmiş olan tehlikeli atıklar ve kimyasalları konusundaki gelişmeleri ve uygulamaları, sektörde çalışan üyeleri ile toplumun sağlığı ve çevrenin korunması açısından yakından izlemektedir.
Sendikamız bugüne kadar olduğu gibi, sektörde konuyla ilgili yaşanan olumsuzluklara ilişkin işveren kesimleriyle tartışarak önlemlerin alınması için, gerekli duyarlılığı göstermiş olup; bu konuda toplumsal sorumluluğunu yerine getirmeye devam edecektir.
Kimya Mühendisleri Odamızın Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu'nun kimya sektöründeki tüm taraflara bilgilendirici ve ön açıcı katkılar sunacağına inancımla, başarılar diler, saygılar sunarım.
Saygılarımızla,
Petrol-İş Sendikası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Adına Mustafa ÖZGEN Başkan
|