YENİ PETROL KANUNU, KİME VE NEYE HİZMET EDECEK!!!

 25.01.2007

 

Petrol sektörünün en önemli zinciri olan arama ve üretim faaliyetlerini içeren Petrol Kanunu Tasarısı 17 Ocak 2007 tarihinde TBMM Genel Kurulunda görüşülerek kabul edilmiştir.

 

Buna göre uygulamadaki 6326 sayılı Petrol kanunu belirtilen tarih  itibariyle 5574 sayılı “TÜRK PETROL KANUNU” olarak yeniden düzenlenmiştir.

 

Ancak  TBMM’de yapılan değişiklikle adı Türkleştirilen yeni “PETROL YASASI” tamamen yabancılaştırılmış, sektördeki tek kamu kuruluşumuz olan TPAO’nun gözden çıkarılmasına ve kamu yararından vazgeçilmesine neden olunmuştur. Ayrıca Petrol Kaynaklarımız yabancı petrol şirketlerinin kar/zarar hesaplarına terkedilmiştir.

 

Adı TÜRK PETROL KANUNU(!) olarak değiştirilen bu yasayla;

 

  1. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın sahip olduğu haklar geri alınarak , kamu kuruluşumuz, yerli ve yabancı şirketlerle aynı statüde görülmüştür.

 

  1. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın mevcut yasada bulunan Devlet adına petrol arama ve üretim faaliyetlerinde bulunma hakkı kaldırılarak, özeleştirilmesinin önü açılmıştır.

 

  1. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın lüzum üzerine petrolle ilgili incelemelerde ve petrol faaliyetlerinin denetiminde Petrol Kanununu yürütmekle görevli Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’ne yardımcı olma yükümlülüğü kaldırılmıştır.

 

  1. Devlet adına arama ve üretim çalışmalarında bulunan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın, faaliyete kapalı bölgelerde ve askeri yasak bölgelerde de, Bakanlar Kurulu’nun izni ile petrol faaliyeti yapabilme hakkı elinden alınmıştır.

 

  1.  Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın diğer şirketlerden daha fazla arama ruhsatı alabilme hakkı kaldırılmıştır.

 

  1. TPAO’nun ruhsat sayısındaki avantajlı konumu kaldırılırken, diğer şirketlerin sahip olabileceği toplam ruhsat alanının sınırlandırılmaması sonucu, büyük sermayeli uluslararası şirketler lehine ruhsat tekelleşmesi yaratılacaktır.

 

  1. Üzerinde arama veya işletme hakkı bulunmayan bir sahanın, işletme ruhsatnamesi müzayedeye çıkmadan önce, TPAO’na teklif edilerek, TPAO’ya işletme ruhsatının verilmesine ilişkin mevcut yasa maddesi kaldırılarak, kamuyu gözetme anlayışı terk edilmiştir.

 

  1. AB mevzuatına uyum adı altında; kamu yararını ve sektördeki kamu kuruluşunu önceleyen korumacı yasa maddelerinin mevcut yasadan çıkarılması amaçlanarak, yabancı şirketlere bir dizi kolaylıklar sağlanmıştır.

 

  1. Petrol kaynaklarımızdan alacağımız hissenin önemli oranda düşürülmesi ile yetinilmeyerek, üretilen petrolün yurt içinde değerlendirilmesi ve memleket ihtiyacına ayrılması zorunluluğu kaldırılmış, üretimin tamamının yurt dışına ihraç edilmesi hakkı da getirilmiştir.

 

 TPAO’nun özelleştirilmesinin önü açılmaktadır.

 

Yeni yasayla 6236 sayılı yasada yer alan “Milli Menfaatin korunması” başlıklı bölüm kaldırılmış kamu menfaatinin yerini, yerli/yabancı özel şirket menfaatleri almıştır.

 

Yani ülke yararını gözetme terk edilerek, uluslararası şirketlere sayısız, imtiyaz ve avantajlar sağlanmıştır.

 

Böylece stratejik öneme sahip bir konuda, yabancı devletlerin belirleyici olmasının önündeki engeller kaldırılmıştır. Bu yasa ile ülkemizin bağımsızlığına kastedilmekte, Türkiye bir sömürge ülke haline getirilmektedir.

 

Şimdi soruyoruz?

 

Bu yasa kime ve neye hizmet edecek?

 

Bu yasa;

 

-yerli/yabancı özel şirketlere,

- çok uluslu petrol tekellerine,

-emperyalizmin yeni işgallerine ,

-Türkiyenin’de içine sokularak sınırların değiştirilmek isteneceği Ortadoğu’da yeni projelere,

-Büyük Ortadoğu Projesine

-Büyük Ortadoğu Projesinde rol üstlenen yerli işbirlikçilere hizmet edecektir.

 

Bu yasada ulusal çıkarlarımıza, ülkemiz halkına, milli kuruluşumuz TPAO’ya, petrol işçisine yer yoktur. AKP Hükümeti bu yasa ile Ülke ve emek karşıtı politikalarına bir yenisini daha eklemektedir. Bu nedenlerle, 22 Ocak 2007 Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımıza onaylanmak üzere gönderilen bu yasanın Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından veto edilmesini talep ediyoruz.

 

Biz Petrol İşçileri olarak Ülkemizin, Kurumumuzun ve çalışanların yararına olmayan bu yasaya karşı meşru ve demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanacağız ve mücadele edeceğiz.

 

TPAO’nun özelleştirilmesine asla izin vermeyeceğiz.

 

Kamuoyuna duyurulur.                                                                                  

                                                                           Saygılarımızla,

                                                                 Petrol-İş Sendikası  Ankara Şubesi

     Yönetim Kurulu Adına

         Mustafa ÖZGEN

              Başkan

 

- 5574 sayılı “TÜRK PETROL KANUNU” iptal edilsin!

 

- Özelleştirilmelere son verilsin!

 

- Yaşasın İş,Ekmek, Özgürlük Mücadelemiz!

 

- Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz!