Petkim’de Eylem!

TİS müzakere süreci devam eden Petkim işyerimizde, 09 Mayıs 2007 günü işçiler işbaşı yapmadı. Sabah saat sekizde işe gelen yaklaşık 1500 işçi, işbaşı yapmayarak Genel Müdürlük binasının önünde toplandı.

Eyleme katılmak üzere Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri İsmet Yiğit ile birlikte Aliağa’ya gelen Genel Başkan Mustafa Öztaşkın, işçilere hitaben bir konuşma yaparak; “İşveren, Petkim’de yıllardır uygulanan sözleşme maddesini ihlal etmiş, geçen yıl işbaşı yapan işçileri, neredeyse asgari ücret düzeyinde bir ücretle işbaşı yaptırmıştır. Bir yıldan beri her türlü yolu deneyerek işvereni bu tavrından vazgeçirmeye çalıştık. Bu işyerinde 1997 yılından beri uygulanmakta olan bir ‘iş değerlendirme sistemi’ mevcuttur ve bu sistem işyerindeki ücretler arasında bir adalet sağlamaktadır. İşveren, bu sistemi yok sayarak iş barışını bozmuştur. Bu nedenle bugün Ankara’da yapılması planlanan sözleşme görüşmesine katılmayıp buraya, yani bu sorunu yaratan işverenin bulunduğu yere geldim ve buradan kendilerini bir kez daha uyarıyoruz: Bu sorun çözülmeden bu sözleşme bitmez! Bunun ne demek olduğunu kendileri bilmeyebilir, ona bunun anlamını eski yöneticiler mutlaka anlatacaktır. Eğer onlar da anlatamazsa biz onların anladığı dili mutlaka buluruz.”

Alışlar ve sloganlarla konuşmasını sürdüren Öztaşkın, “Şimdi biz yemekhaneye geçiyoruz, orada bekleyeceğiz, ne zaman işbaşı yapacağımızı Genel Müdür’ün tavrı belirleyecek” dedi.

Saat 10.00 sıralarında Genel Müdür Kenan Yavuz ile görüşüldü. Görüşme esnasında Gn. Müdür, “Şirketin geleceği açısından yapılması gereken önemli bir şeydir, bu nedenle böyle davrandık; ama görüyorum ki, sendikamız açısından da sözleşmenin en önemli maddesi bu; bunu bir kez daha yetkili kurullarımıza götüreceğim; sendika ile, işçilerimiz ile şirketin geleceğini de gözeten makul bir çözüm bulacağımıza inanıyorum” dedi.

Görüşmenin ardından yemekhanede bekleyen işçilere hitaben bir konuşma yapan Öztaşkın, Genel Müdür’ün bu tavrını ve bundan sonra yapacaklarımızı anlattı.

Öztaşkın, “Hiç merak etmeyin, Petkim işçisi bu sorunu da mutlaka çözecektir. Bugüne kadar olduğu gibi, birlik beraberlik içinde davranarak, bizi bölmelerine fırsat vermeyeceğiz. Eski-yeni işçi ayrımını kabul etmiyoruz, toplu iş sözleşmesi bir bütündür, en önemli maddemizde budur.

Ayrıca Petkim’in özelleştirilmesine karşı mücadelemizi de her yolu deneyerek sürdüreceğiz. Petkim’i ele geçirmek isteyen bir avuç haramiye de engel olacağız, yeni yatırımlarla yaşaması ve büyümesi için gereken neyse yapacağız. Biz sendika olarak başımızı hiç öne eğmedik, eğmeyeceğiz. Bu ülkeye bunca zarar veren AKP iktidarına da hem Aliağa’da, İzmir’de hem de tüm ülkede hesap soracağız!”

Konuşmanın ardından işçiler saat 12.00 civarında  işbaşı yaparak eylemi sona erdirdiler.