Değerli Üyelerimiz,

Aliağa Şubemiz Temsilciler Kurulu  26 Aralık 2008 tarihinde toplanarak  gündemdeki  konuları   değerlendirmiştir.

Son aylarda Dünya'da ve Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin ağır sonuçlarını, neo- liberal politikaların uygulanmış olduğu ülkelerde tüm dünya halkları ve işçi sınıfı yaşamaktadır. Ekonomik kriz gerekçesiyle ülkemizde ve dünyada binlerce işçi işsiz kalmıştır. Kapitalizmin uygulamış olduğu minimum sürede maksimum sınırsız kar elde etme hırsı, üretime dayanmayıp sadece finansa dayanan ekonomik politikalar nedeniyle bir çok iş yerinde sorunlar yaşanmaktadır. Kapitalist sistemin yaşamış olduğu bu krizi biz işçiler yaratmadık, dolayısıyla bedelini biz ödemek istemiyoruz. Bu çerçevede Petrol-İş Aliağa Şubesi Temsilciler Kurulu olarak başta Türk- İş olmak üzere bütün emek platformu bileşenlerini birlik olmaya davet ediyoruz. Krize karşı bizim taleplerimizin de aşağıdaki başlıklardan oluşmasını istiyoruz.

Kriz gerekçesi ile yapılan işten atılmalar kesinlikle engellenmelidir. 527 YTL olarak açıklanan asgari ücret yeniden gözden geçirilmesi için Emek Platformu acil olarak tedbir almalıdır. İşsizlik ödeneğinin en az 2 yıl süre ile ve aylık 1.000 YTL olarak ödenmesini talep etmeliyiz. Sermayenin göz dikmiş olduğu işsizlik fonunda biriken paranın, işçi sınıfı yararına kullanılması için Emek Platformu tarafından gerekli girişimler yapılmalıdır. Başta bu taleplerimiz olmak üzere diğer taleplerimizin de yaşama geçebilmesi ve Emek Platformunun tekrar toplanması için, Aliağa Şube Temsilciler Kurulu olarak gerekli girişimler yapılacaktır.

İlk görüşmeleri yapılan TİS sürecinde, ekonomik kriz gerekçesi ile işverenlerin karşı teklifleri olacağı görülmektedir. Bu bakımdan TİS görüşmeleri süresince Kamu- Özel sektör ayrımı yapmadan birlikte hareket etmek zorundayız. Temsilciler Kurulumuz ilk görüşmeleri yapılan iş yerlerimizin Toplu İş Sözleşme sürecini değerlendirerek, alınması gereken tedbirler hakkında görüş alışverişinde bulunmuştur.

ENKA Şirketler grubu tarafından bölgemize Termik Santral yapılması planlanmaktadır. İthal kömüre dayalı olarak çalışacak olan bu santralin çevreye verecek olduğu tahribat hiç kuşkusuz çok büyük olacaktır. Bu nedenle Termik Santralin yapılmasına karşı bölgemizde Foça, Yeni Foça, Menemen, İzmir Büyükşehir Belediyesi, çeşitli sendikaların ve sivil toplum kuruluşlarının içinde bulunan "Sivil İnisiyatif " gurubu oluşturulmuştur.  Bu çalışmaların içinde Şubemizde bulunmaktadır. Tedbir alınmaksızın yapılan sanayileşme sonucu, çevre kirliliğinin hat safhaya ulaşmış olduğu bölgemizin daha fazla kirlenmemesi için, Temsilciler Kurulumuz Termik santralin yapılmaması için verilecek mücadeleye her türlü katkıyı vermeye karar vermiştir.

Temsilciler Kurulumuz Şubemize bağlı iş yerlerimizin sorunlarını görüşerek, çözüm yolları için çeşitli değerlendirmeler yapmıştır.

PETROL-İŞ ALİAĞA ŞUBE TEMSİLCİLER KURULU