Değerli Üyelerimiz,

Temsilciler Kurulumuz 20.06.2008 tarihinde toplanarak gündemindeki konuları değerlendirmiştir.

Temsilciler kurulumuza işçi sınıfı adına güzel bir haberle başladık; Bildiğiniz gibi YÖRSAN'da çalışan işçiler sendikaya üye oldukları için işten atılmışlardı. İşçiler aylardır zor şartlar altında mücadelelerini sürdürdüler. İşverenin bu yasal olmayan, anti-demokratik uygulaması mahkemeden döndü. İki yüz yedi işçinin işe iade davaları işçiler lehine sonuçlandı. Devam eden diğer işçilerin mahkeme sonuçlarının da aynı doğrultuda olacağına inanıyoruz. YÖRSAN işçisinin bu zaferini tekrar selamlıyoruz. "Kazananlar her zaman mücadele edenler olmuştur".

Tuzla Tersanelerindeki ölümlerin arkası kesilmiyor. Tersane işçileri kuralsız ve sendikasız çalıştırılarak patronların sınırsız kar hırsına kurban edilmektedirler. Tersanedeki ölümlerin durdurulması, gerekli olan yasal önlemlerin alınması için mücadele veren Limter-İş Sendikasının yanında olduğumuzu bir kez daha belirtiriz. Sorunun çözümü için toplantı yapan AKP hükümeti toplantıya sorunların tarafı olan ve bu işin mücadelesini veren Limter-İş sendikasını çağırmayarak, bir kez daha bize nasıl bir demokrasi anlayışına sahip olduğunu göstermiştir.

Değerli üyelerimiz, sendikamız yaklaşık 25 yıldır özelleştirmelere karşı  mücadele ediyor. Geçen zaman bizim mücadelemizin haklılığını doğruluyor. Ülkemizin fabrikaları, limanları, madenleri, ormanları satılarak yok edilmeye çalışılıyor. Son olarak da İş yerimiz PETKİM 30 Mayıs da ÖİB  tarafından devredilmiştir. Fakat baştan beri söylediğimiz gibi bu devir işlemi yanlış bir karardır. Çünkü Sendikamız hukuksal süreci Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kuruluna  temize götürmüştür ve mahkeme bu konuda nihai kararını henüz vermemiştir. Bu nedenle yargı süreci sonuna kadar beklenmeliydi. Petrol- İş Sendikasının yargı sürecinin takipçisi olduğunu Temsilciler  Kurulumuz bir kez daha belirtmektedir.

Bizler bu zamana kadar tüm kazanımlarımızı mücadele ederek elde ettik. Kazanmış olduğumuz hakları yılların mücadele ve deneyiminin birikimidir. Kazanmış olduğumuz bu hakları bundan sonra ki süreçte koruyacağız ve vereceğimiz mücadele ile daha da  geliştireceğiz. Devir süreci ile birlikte  iş yerimizde yaşanmakta olan huzursuzlukların bir kısmını çözdük,  bir kısmını da çözeceğiz. Herkes şunu iyi bilmeli; Petkim'de huzur olmadan, iş barışı olmadan, verimliliğin de olması mümkün değildir. Petkim İşçisi ve  Petrol- İş Sendikası bir bütün olarak Petkim'in gelişmesi, daha fazla  üretmesi için bu güne kadar olduğu gibi, bundan sonra da üzerine düşen sorumluluklarını TİS kapsamında yerine getirecektir. Temsilciler Kurulumuz, tüm üyelerimizin bu bilinç ile,  birlik beraberlik ve dayanışma içinde çalışmalarını sürdürmelerini,  sorunların çözümü için mücadeleye hazır olmalarını istiyoruz.  

 

Bunun dışında iş yerimizin devir işlemi yapılması nedeniyle,  yasal mevzuat  durumundaki değişiklik  nedeniyle, yasal olarak yapılması gerekli olan işlemler  bulunmaktadır. Gerek Sosyal Güvelik Kurumu mevzuatı, gerekse muhasebe kayıtlarının değişimi  nedeniyle yapılması zorunlu olan değişiklikler  yapılmıştır. Örneğin;  maaşların  çift bordro ile ödenmesi ya da Mayıs ayına ait olan sigorta prim ödemeleri gibi. Bu gelişmelerin hepsi ile ilgili Genel Merkezimiz ve ilgili kurumlarla görüşülmüş, bu uygulamalardan dolayı herhangi bir hak kaybımızın olmadığı  Sendikamız tarafından tespit edilmiştir.

Temsilciler Kurulumuz, Tüpraş'da Toplu Sözleşme dönemi yaklaşırken, işverenin vardiya sisteminin değişimi ve performans değerlendirme talepleri de görüşmüştür. Bu talepler karşısında nasıl bir tutum sergileyeceğimizi kararlaştırmak için, Tüpraş'ın bağlı olduğu Şubelerimizin Şube Başkanları ve Baş temsilcileri Genel Merkezimizde 17.06.2008 tarihinde bir toplantı yapmıştır. Özellikle, işveren tarafından yapılmak istenen değişikliklerden, vardiya sistemi ve performansa dayalı bir ücret sistemi talepleri  reddedilmiştir. Şu anki vardiya sistemi yıllardır alışık olduğumuz ve yaşam düzenimizi de buna göre düzenlemiş olduğumuz bir gerçektir. Çalışmakta olduğumuz vardiya sistemiyle iş yerimizde daha verimli bir çalışma ortamının olacağı tespit edilmiştir.  Performansa dayalı ücret sistemi ise, bir iş yerinde TİS'i hükümsüz kılan bir uygulamadır. Çoğu zaman yöneticilerin subjektif görüşleriyle şekillenen bir sistemdir. Özellikle işçiler arasında derin ayrımlar yaratabilecek bir uygulamadır. Bu uygulamanın iş yerinde iş barışını bozacağı somut bir gerçektir. Yaklaşan Toplu Sözleşme görüşmeleri öncesi Tüpraş iş yerimizin bütün Sendika Temsilci ve Yöneticileri ile Merkez Yöneticilerimizin katılacağı bir toplantı yapılıp, Tüpraş' da yaşanan sorunların irdelenmesi gerekliliği tespit edilmiştir.

Storopack iş yerimizde yeni üye kayıtlarımız olmuştur. Birkaç çalışanın dışında iş yerimizde Sendikasız işçi kalmadı. Dolayısıyla önümüzde ki TİS sürecine yetki sorunu olmadan giriyoruz. Sendikalı olmanın bu kadar zor olduğu bir ülkede, örgütlenmeyi başaran Stropack işçisini bir kez daha kutluyoruz. Umuyoruz ki bu iş yerimizde planlanan yatırımlar yapılarak, hem istihdam hem de üretim artar.

Bildiğiniz gibi uzun zamandır Horozgediği köyü yakınlarına kömüre dayalı bir termik santral yapılmak istenmektedir. Zaten ağır sanayi tesisleri ile yeteri kadar kirlenen bu havzada termik santral kurulması bir intihar olacaktır. Muhtemel olarak ithal kömür ile çalışacak olan bu santral çevrede, ne ekilebilecek alan, ne de içilecek su bırakmayacaktır. Daha yaşanabilir bir İzmir, Menemen, Foça, Aliağa, Bergama için bizlerde bu termik santrale karşıyız. Mücadelemizi Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu,  Menemen Belediyesi, Foça Belediye Başkanlıkları ile birlikte ortaklaşa sürdüreceğiz. Bu mücadelemizi 29 Haziran tarihinde, saat 11.00 da Gencelli sahilinde miting yaparak daha da güçlendirmek istiyoruz. Temsilciler Kurulu olarak tüm üyelerimizi, çevremiz için bu mitinge güç vermeye çağırıyoruz.

Değerli üyelerimiz, Dünyanın kapitalist başka ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de işçi sınıfı her geçen gün yeni zorluklarla karşılaşmaktadır. Kapitalist sistemin kar hırsı, dünyamızın doğal kaynaklarını bitirmektedir. Sanayileşme uğruna çevre sağlığı, insan sağlığı yok sayılmaktadır. Temsilciler Kurulumuz, gerekli özen gösterilirse hem sanayileşip hem de  çevre ve insan sağlığının korunabileceği görüşünü  paylaşmaktadır. Son yıllarda bütün Dünyada artık ham maddeden avantajını yitiren kapitalizm, gözünü işçi haklarına dikmiştir. Mümkün olsa  maliyetsiz bir şekilde işçi çalıştıracaktır. Bu saldırılar karşısında Sendikaların da artık yerel düzeyde kalarak mücadele veremeyeceklerini görmeleri gerekiyor. Ülkemizde ya da Dünya da  Sendikalar işçi çıkarlarını savunmak, onlara daha iyi bir yaşam olanakları sunmak istiyorlarsa, mücadelelerini  birleştirip güçlü olmanın yollarını bulmaları gerekiyor. Temsilciler Kurulumuz hep birlikte daha güçlü mücadeleleri örgütlemek için çalışmalarına devam edecektir.

 



PETROL-İŞ ALİAĞA ŞUBE TEMSİLCİLER KURULU