TÜPRAŞ davası...

Melih Aşık

Milliyet / 11.02.04

 

    Özelleştirme Yüksek Kurulu, TÜPRAŞ'ın satışını onayladı. Yıllık cirosu 13 milyar dolar olan TÜPRAŞ, Efremov Kautschuk - Zorlu ortaklığına hurda fiyatına, 1.3 milyar dolara satılıyor.


    Perde arkasındaki alıcı firma Tatneft'in cirosu TÜPRAŞ'ın cirosunun altında... Bu garip satışla ilgili olarak Petrol İş Sendikası iki yeni dava açıyor. Sendika Başkanı Mustafa Öztaşkın' a usulsüz dediğiniz şeyleri sayar mısınız, dedik, saymaya başladı:


    - Birincisi; bu ihale aleniyet ilkelerine aykırı yapılmıştır. İkincisi; ihalenin sonuçlanmasına 24 saat kalan Efremov Grubu, Zorlu Grubu'nu yanına ortak olarak İhale Şartnamesi'nin 8. maddesini çiğnemiştir. Üçüncüsü; ihale açık artırma usulüyle yapılmayarak kamu yararı gözetilmemiş, böylece Özelleştirme Yasası'nın 18. maddesi ihlal edilmiştir.


     -Daha başka?..


    - Saymakla bitecek gibi değil... Örneğin satış değeri çok düşüktür. Sonra TÜPRAŞ'ın büyüklüğü dikkate alındığında satın alan şirketin gerek üretim gerek mali gerekse teknik açıdan son derece yetersiz olduğu ortadadır. Eski Rekabet Kurulu Başkanı Aydın Ayaydın da bu satış işleminde bir sürü usulsüzlükler yapıldığını yazıp çizmektedir ama dinleyen kim?


    - Her şey bir yana... TÜPRAŞ'ı alan ortaklık 1.3 milyar doları ödeyebilir mi?


    -Şirketin sermayesine ve yaptığı işlere bakılırsa ödeyemez. Ayrıca Tatneft çok borcu olan bir şirket... Kendi kuruluşlarına bile borçları var. Zaten henüz satın alma işlemi gerçekleşmeden TÜPRAŞ'ın hisselerini teminat göstererek para bulmak gibi bir anlayış içinde olmaları bunu gösteriyor. TÜPRAŞ'ın parasıyla, yani bizim paramızla bizim kuruluşumuzu satın almak istiyorlar. Ben bu kadar usulsüzlüğün yargıdan döneceğine yürekten inanıyorum.