!

Trilyonları Petrol-İş kurtardı

Cumhuriyet/ 08.09.2004

Fatma Koşar

Sendikanın zaferiyle sonuçlanan davada POAŞ'ta borç ertelemenin engellenmesiyle 271.3 trilyon liralık anapara ile faiz, gelecek yılın sonuna kadar kamunun kasasına girecek.

Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin POAŞ'ın yüzde 25.8 oranındaki kamu hissesinin İş-Doğan Petrol Yatırımları AŞ'ye satış bedelinin vadelendirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu (ÖYK) kararını iptal etmesi bu operasyonda kamu zararını azalttı.

Petrol-İş Sendikası'nın açtığı davada, mahkemenin ''kamu yararına ve hukuka aykırı bularak'' iptal ettiği borç ertelemesinde, daha önce de ''kârda olan POAŞ'ın, zararda ve borçlu olan İş-Doğan Petrol Yatırımları şirketiyle birleşmesinden zaten ciddi vergi kaybına uğrayan'' kamu alacağını 2007'ye kadar tahsil edemeyecekti. Söz konusu mahkeme kararıyla borç ertelemesinin iptal edilmesi, İş-Doğan Petrol Yatırımları AŞ'nin borçlarını eski sözleşmeye göre, yani 2005'in sonuna kadar ödemesini sağlayacak. Kamu ayrıca 271.3 trilyon liralık anaparaya TÜFE üzerinden yüzde 5 oranında faiz işletecek.

'İdareye ders'

Bu arada Petrol-İş Sendikası'nın hesaplamasına göre, kârlı olan POAŞ'ın, 1.2 milyar dolar borcu olan İş-Doğan Petrol Yatırımları'yla birleşmesi sonucunda Mart 2003'te POAŞ 141 trilyon liralık vergi kaybına uğratıldı. Bu zararın ''şirketin vergi ödeyemez'' hale getirilmesinin ardından yaşandığını belirten Petrol-İş yetkilileri zararın devam ettiğini ifade etti.

POAŞ yetkilileri ise mahkemenin kararını değerlendirdikleri açıklamalarında, ''kararın taksitlendirmeyi etkilemediğini belirterek eski sözleşmeye göre ödemelere devam ettiklerini'' ifade ettiler.

Petrol-İş yetkilileri, ÖYK kararının iptal edildiği mahkemenin kararının sağladığı en büyük kazanımı ise ''İdareye ders. Bu karar ÖYK ya da ÖİB'nin ya da başka bir otoritenin kararlarında kamu yararı ilkesini gözetmesi konusunda derstir. İdarenin yetkisinin sınırsız olmadığı, kararda ifade edilmiştir'' biçiminde özetledi.

Borç ertelemeye ilişkin ÖYK kararının 3 Eylül 2003 tarihinde alındığını, buna karşılık İş-Doğan'ın Ağustos 2003'te ödemesi gereken (yüzde 20'lik hissenin karşılığı) 77.502 tril-yon liralık ödemeyi yapmadığını anımsatan Petrol-İş, POAŞ'ın birleştirilmesi sürecinde küçük yatırımcının da zarara uğratıldığını ve ihale koşullarının sonradan değiştirilerek haksız rekabete neden olunduğunu anımsattı.