Pandemi Döneminde Çalışan Anne Olmak

Pandemi ve evde kalma, ya da diğer adıyla sosyal temasın azaltılması (izolasyon) süreci, tüm dünyada çocukları olduğu kadar ebeveynleri, en çok da anneleri derinden etkiledi. Araştırmalar, pek çok ülkede, pandemi nedeniyle çalışan annelerin ya tam zamanlı işlerden yarı zamanlı işlere dönüş yaptığını, işlerini kaybettiklerini ya da durum düzelinceye kadar işe ara verme kararı aldıklarını gösteriyor.

Çalışmaya devam eden annelerin evdeki iş yükünde büyük artış olduğunu da yine aynı araştırmalar ortaya koyuyor. Aynı araştırmalara göre, babalar evdeki iş yükünü paylaşma eğiliminde olmasa da, çocuk bakım işlerine katılımlarında artış var. Ancak pandemi döneminde de olsa, ebeveynlerin ikisi evden çalışıyor da olsa, çocuk bakımında zamanının büyük bölümünü harcayan yine anneler oluyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun yayınladığı bir rapora göre, pandemi döneminde kadınlar işlerini bırakma veya kaybetme riskiyle daha fazla karşı karşıya kalıyor.

Okullar Kapandı, Anneler Eve Döndü

Pandeminin çalışan kadınlar üzerindeki en somut etkilerden birisi okulların kapanmasıyla hissedildi. Uzun süre eğitime ara verilmesi, eğitime evden devam edilmesi, kadınların evdeki bakım işlerini arttırdı.

Dışardan bakım desteği de alamayan pek çok anne ya işi bıraktı, ya geçici olarak işten ayrıldı. Aile içinde alınabilecek destekler de virüsü bulaştırma korkusu nedeniyle uzun süre imkânsız hale geldi.

Uzaktan eğitim süreci ve çocukların evde bakımı Covid-19 pandemisinden ekonomik olarak olumsuz etkilenen aileleri büyük bir çıkmaza soktu.

Araştırmalara göre pandemiden önce ücretli işlerden çalışan annelerin işlerini kaybetme oranı babaların oranının bir buçuk katı, yani yüzde elli daha fazla. Pandeminin etkilerini arttırdığı Şubat ayında bir işte çalışan annelerin şu anda -uzaktan veya işyerinde- çalışma oranı, babalara göre yüzde dokuz azaldı. ■

 

(Petrol-İş Kadın Dergisi, Sayı 64, Kasım 2020)