Petrol-İş Sendikası, kadın-erkek, TPAO için eylemdeydi...

 

TPAO’LU KADINLAR

GELECEKLERİ İÇİN SOKAKLARDAYDI

Petrol-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu büyük enerji kuruluşlarından, sektörde stratejik öneme sahip Türkiye Petrolleri’nin, ekonomiye büyük katkısı ve yarattığı istihdama karşın küçültülerek faaliyetlerinin bir bölümünün özel bir şirket olan TPIC’e devredilmesi düşünülüyor. Bundan kaç kişinin etkileneceğini şimdiden söylemek zor, ancak kadın üyeler de dahil, herkes bu belirsizlikten rahatsız, bir an önce durumun netleşmesini ve sendikanın çabalarının sonuç vermesini umut ediyorlar.

Kadınların emekli olana kadar güvenceli olarak çalışabildikleri kuruluşlar giderek azalıyor. Özellikle güvenceli istihdam dışına itilen kadınların giderek arttığı, kayıt dışı çalışan kadın sayısının son 10 yılda 450 bin arttığı bir dönemde, özelleştirilen şirketlerde genellikle ilk olarak kadınların işten atıldığı gerçeği de karşımızda dururken, Türkiye Petrolleri’nde çalışan ve toplamı 300’ü bulan Petrol-İş üyesi kadınların endişelenmesi doğal. Bu endişelerini bir de kendi ağızlarından duyalım dedik.

 

Batman’ı Batman yapan Türkiye Petrolleri özelleştirilemez

Selma Canpolat (Batman TPAO): “Batman TPAO’da maaşlarımız çok düşük. Daha önce, mesai yaparak 500 TL’ye yakın bir katkı geliyordu. Şimdi tasarruf tedbirleri adı altında kesintiye gidiliyor. Üniversite mezunu olduğum halde, kapsamiçi olduğum için iç yönetmelikten dolayı haklardan yararlanamıyorum. Dört senedir 2000 TL maaşı ancak Ocak ayında görüyorum, yeni başlayanlar 3000 TL ile başlıyorlar. Düzeltilmesi gereken çok şey var.

Şu anda işimizi kaybetme korkusu yaşıyoruz. TP özelleştirildiğinde yeni yönetimin ne yapacağı belli değil. TPIC daha yeni yüzlerce işçisini attı. Emekli olup olamayacağımdan emin değilim. Bundan çok rahatsızım. Benim dedem burada çalıştı, amcam, dayım, onlar gitti biz geldik. Batman’ı Batman yapan Türkiye Petrolleri’nin kesinlikle özelleştirilmesini istemiyorum.”

 

Olabilseydim emekli olurdum

Deniz Aydemir (Batman TPAO): “TP’nin durumu kadınları daha fazla tedirgin etti, belirsizlik kaygıları yükseltiyor, hiçbir şey şeffaf değil. Net olarak hiçbir şey söylenmiyor. Dedikodu çok fazla. 31 Mayıs’ta 18 yılım dolacak, 18 yıldır emek verdiğim bu kurumdan emekli olmama 10-15 yıl var. İnsan Kaynakları müdürlüğünde çalışıyorum, servisler birleştiriliyor, daraltılmaya gidiliyor. Emekliliğim yakın olsaydı, o seçeneği düşünürdüm. Genel müdürlükten, hiç kimse zorunlu olarak geçmeyecek deniyor, TPIC kamu kuruluşuna dönüşecek deniyor, bence zor. TPIC’e geçiş taraftarı değilim, sondaj müdürlüğü ve kuyu tamamlama teknik kadroları için geçerli olsa da, en kötü ihtimalle özelleştirilir mi bilemem, ama geçmeyi savunmuyorum.”

 

Bekâr kadınlar daha farklı etkilenecek

Adının yayınlanmasını istemeyen bir kadın üyemiz (Ankara TPAO): “Gelecekle ilgili, emeklilikle ilgili kaygılarımız var. Kapsam içi olduğum için durumumuz endişe yaratıyor. Umarım sendikanın çabaları sonuç verir. Ocak’ta sondaj ve kuyu tamamlama TPIC’e devredilecek deniyor, ben farklı bir birimdeyim, kapsamiçi olanları nasıl etkiler bilmiyorum. Primim doldu yaşımın dolmasını bekliyorum. 9-10 yılım var daha. Burası nasıl biter bilmiyorum, başka bir birime devredilmeyi ya da tazminatımızın verilmesini umuyoruz. Buradaki kadın arkadaşlarla da çok konuşuyoruz ne olur diye. Benim en azından eşim var, bir süre idare ederiz. İki de kızımız var. Ama bekârları daha farklı etkileyecek. Ablam mesela bekâr, Makine İkmal’de çalışıyor ve çok tedirgin. İki çocuğu var üstelik, o yüzden endişeli...”

 

Önemli olan atmasınlar

Filiz Hilal Hacışahinoğlu (Ankara TPAO): Sondaj biriminde büro görevlisiyim, ne olacağını bilmiyoruz. Şu anda emekliliğimi hakettim, ama maaşların azalması sözkonusu. Söylentiler dolaşıyor, “size bir şey olmayacak, bölgedekiler gidecek” deniyor. Ben 48 yaşındayım, 16 yıldır sondaj dairesinde büro görevlisi olarak çalışıyorum. Bugüne dek 5 daire başkanı gördüm. 28 yaşında bir kızım var. O da üniversiteyi bitirdi, iş bulamadı, buraya aldırdık. Emekliliğim geldiği için çok etkilenmesem de, emekli olmayıp biraz daha çalışmak istiyordum. Zaten kapsam içi olduğumuz için 55 yaşına kadar çalışmamıza izin veriliyor. Özelde de olsa iş iştir, önemli olan atmasınlar... ■

(Kaynak: Petrol-İş Kadın Dergisi, Sayı 54, Ocak 2017)