Petrol-İş Kadın Dergisi'nin 67. sayısından merhaba

67. sayımızla yeniden karşınızdayız. Bu sayımız, Petrol-İş'li kadınların öne çıktığı sayılardan biri oldu. 25 Kasım kampanyamız, ILO'nun 190 sayılı Çalışma Yaşamında Şiddet ve Tacizin Önlenmesi sözleşmesiyle ilgili etkinliklerimiz ve 25-26 Kasım 2021 tarihlerinde gerçekleştirilen Petrol-İ-İş Genel Temsilciler Kurulu'nun aynı dönemde yapılmış olması bu yoğunluğun sebeplerinden biri.

Petrol-İş Sendikası Genel Temsilciler Kurulu, 25-26 Kasım 2021 tarihlerinde Antalya'da toplandı. Kurula, merkez ve şube yöneticileri, çalışanları, baştemsilci ve temsilciler olmak üzere 550 kişi katıldı. Türkiye'de emek gündemi ve çalışma yaşamının durumu konuşuldu. Ayrıca, Petrol-İş'in temel uğraşı konularından birini oluşturan toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadına yönelik şiddetle mücadele de gündem konuları arasındaydı. Ayrıntılar ilgili haberimizde.

Temsilciler Kurulu'na katılan disiplin, denetim kurulu üyesi, baştemsilci ve temsilci kadınlarla kurulun ikinci günü gerçekleştirdiğimiz söyleşiyle, çalışma yaşamında, sendikalarda kadın olmanın getirilerini, zorluklarını konuştuk. Farklı yaşlarda, farklı konumlarda görev alan sendikanın aktif kadınları gelecek açısından umut taşıyordu.

2021 yılında dört grup halinde gerçekleştirilen temsilci eğitimlerinde toplumsal cinsiyet dersleri tüm gruplarda tamamlandı. Bir süredir, ILO'nun 190 sayılı sözleşmesi derslerimizin içerikleri arasında yer alıyordu, bu seneki derslerde ayrıca küçük bir farkındalık etkinliği de gerçekleştirdik.

Kocaeli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Betül Urhan, bu sayımızda son dönemin en çok tartışılan konularından biri olan asgari ücret konusunu kadınların cephesinden ele aldı.

Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) her sene yayınladığı Dünyada İstihdam ve Sosyal Görünüm, Eğilimler 2022 raporu kadın çalışanların küresel durumu hakkında önemli bilgiler içeriyor.

Hindistan'ta Apple için Iphone üreten Foxconn üretim tesisinde Aralık ayında kadınlar kötü yemeklere, insanlık dışı barınma koşullarına ve zorlayıcı çalışma koşullarını protesto etmek için otoyol eylemi gerçekleştirdi. Eylemlerinin sonunda talepleri kabul edildi, bu günlerde yenilenmiş yemekhane ve yurtlarına dönmeye hazırlanıyorlar.

1900'lü yılların başında İngiltere'de kadın işçilerin düşük ücretlere çalışmasına ve kötü çalışma koşullarına karşı mücadele başlatan, bu uğurda sendika kuran İskoç kökenli Mary Macarthur'un öncülük ettiği zincir işçileri grevi, tarihe, kadınlara asgari ücreti getiren grev olarak geçti. İlgili sayfalarda.

Petrol-İş açısından bir ilki oluşturan işitme engelli üyelerimize yönelik eğitime katılan dört işitme engelli kadın üyemizle yaptığımız söyleşi, bize bugüne kadar bilmediğimiz bir alanın kapılarını araladı. Anlattıkları, onlar hakkında daha çok şey bilinmesi ve yapılması gerektiğini göstermesi bakımından büyük önem taşıyor.

Temsilci eğitimlerine katılmak için geldiğinde, kendisiyle söyleşi yapma isteğimizi hatırlatmış, dersten hemen sonra da bu isteğimizi gerçekleştirmiştik. Manisa Standart Profil Ege baştemsilcisi Dilek Uyar'la söyleşimizin ayrıntılarını ilgili sayfalarımızda bulabilirsinizi.

Petrol-İş Kadın Dergisi olarak kadın emeği tarihinin izlerini sürmeye devam ediyoruz. Her zaman söylediğimiz gibi, bu tarih, henüz keşfedilmeyi bekleyen pek çok olayla dolu. Bunlardan birisi, 25 kadın işçinin yanarak can verdiği 1910 Newark fabrika yangını. Yine ihmaller, yine yangın merdivenleri, yine işçilerin can güvenliğine yönelik suistimal gerçeği.

Petrol-İş'li kadınlar olarak bu sene 25 Kasım kadına yönelik şiddetle uluslararası mücadele gününde, ILO'nun 190 sayılı sözleşmesinin imzalanmasına yönelik bir çağrıda bulunduk. Kampanyanın fotoğraflarına dergimizde yer verdik.

Kadın Ajandası, Kadınlardan Öyküler köşelerimiz yine birbirinden ilginç içeriklerle dolu. Bir sonraki sayımızda buluşmak dileğiyle, keyifli okumalar dileriz.

KADIN AJANDASI / 67. SAYI