KONUT EDİNDİRME YARDIMININ ÖDENMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA


 

30.05.2007 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5664 sayılı Konut Edindirme Yardımı Hak Sahiplerine Ödeme Yapılmasına Dair Kanun, 01.01.1987-31.12.1995 tarihleri arasında işverenler tarafından çalışanları adına yatırdıkları konut edindirme yardımının, hak sahiplerine nakit veya hisse senedi olarak ödenmesine ilişkin usul ve esasları düzenliyor. Emekliler ve hak sahiplerinin mirasçıları veraset ilamı ile bu ödemeden yararlanacaklardır.


 

Yasa, öncelikle hak sahiplerinin tespit edilmesini öngördüğünden çalışanların şimdilik yapacağı bir işlem bulunmamaktadır. İşverenler, çalışanları adına yatırdıkları konut edindirme yardımlarını gösterir isim listelerini ve kesinti tutarlarını 30.11.2007 tarihine kadar tasfiye halindeki Emlak Bankasına teslim edecekler. Bu listeler SSK tarafından da ayrıca hazırlanarak Emlak Bankası'na verilecektir.


 

30.11.2007 tarihine kadar verilen bu süre, Bakanlar Kurulu kararıyla bir defaya mahsus olmak üzere 3 ay yani 28.02.2008 tarihine kadar uzatılabilecektir. Bu süre içerisinde bildirim yapılmazsa veya yanlış yapılırsa sorumluluk ilgili kuruluşa ait olacaktır.


 

Emlak Bankası da kendisine bildirilen hak sahiplerinin isim, kesinti ve nema listesini 3 ay içinde Emlak Konut Gayrımenkul Yatırım Ortaklığı'na (EGYO) bildirecektir. Bu süre de bir defaya mahsus 2 aya kadar uzatılabilecektir.


 

EGYO'ya bildirilen listeler, hak sahipliğinin tespitine esas olmak üzere, EGYO veya Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından Resmî Gazete’de ilan edilecektir. Ayrıca hak sahipleri listesi, EGYO ya da Toplu Konut İdaresi Başkanlığı internet sayfasında da ilan edilecektir.


 

Emlak Bankası`nın EGYO`ya gönderdiği hak sahipleri listesinde ismi olmayanlar ilanın yapıldığı tarihten itibaren 3 ay içinde çalıştıkları işyerlerine itiraz etmek zorundadırlar. Yapılan araştırma sonunda gerçekten hak sahibi olan kişiler, başvuruyu izleyen 2 ay içinde Emlak Bankası`na bildirilecek ve paralarını alabileceklerdir. İlandan itibaren 3 aylık başvuru süresi geçirildikten sonra yapılan talepler ilgili kurum ve kuruluşlarca dikkate alınmayacaktır.


 

Ödemeler, hak sahiplerinin isteklerine göre nakit veya EGYO hisse senedi olarak yapılacak, ödeme planı ve süresi ile diğer hususlar, EGYO tarafından belirlenerek ilan edilecek. EGYO Hisse Senedi almayı tercih eden hak sahipleri ilan tarihini takip eden ayın sonuna kadar Ziraat Bankası şubelerinden birine başvurabilecektir.

 

Hak sahiplerinin konut edindirme yardımı ana para tutarlarının nemalandırılmasında, 01 Ocak 1987-29 Aralık 1999 tarihleri arasındaki dönem için Emlak Bankası`nın 6 aylık vadeli mevduat faizi bileşik usulde uygulanacaktır.


 

Hesapların Emlak Bankasından EGYO`ya devredildiği 29 Aralık 1999-30 Kasım 2007 tarihleri arası ise; EGYO`nun net aktif değerinin yüzde 60.96`sının, Emlak Bankası tarafından ayni sermaye olarak EGYO`ya devredilen taşınmazlar karşılığı 395 milyon 751 bin YTL `ye oranı esas alınarak nemalar hesaplanacaktır.


 

Hak sahiplerinin belirlenmesine ilişkin sürenin bitiminden yani 30 Kasım 2007 tarihinden sonra hak sahiplerinin alacakları nemalandırılmayacaktır. (Süre uzatılırsa uzatılan süre sonunda)


 

Nakİt olarak yapılacak ödemeler Ziraat Bankası şubeleri aracılığı ile toplu veya bireysel olarak yapılacaktır. Talep edilmesi halinde ödemelerde yardımı yatıran kurum veya kuruluş personeline toplu olarak kurumları aracılığıyla ödeme yapılacaktır. Bireysel ödemelerde hak sahiplerinin T.C. Kimlik No, Nüfus Cüzdanı, ehliyet veya pasaport ile Ziraat Bankası şubelerine başvurması gerekecektir.


 

Resmi Gazete'deki ilan tarihinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen alacaklar Hazineye gelir kaydedilecektir.