SENDİKAYA ÜYE OLMAK SUÇ MU?


 

Esen Plastik işçileri Petrol-İş’e üye oldukları için tazminatsız işten çıkarıldılar


 

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu Esen Plastik ve Profil Fabrikası işçileri sendikamızda örgütlenince, işverenin tepkisi üyelerimizi sokağa atmak oldu. Esen Plastik işvereni sendikaya üye oldukları için 20 üyemizi tazminatsız olarak işten çıkarınca işçiler, 7 Nisan akşamı fabrika önünde işvereni protesto eylemi yaptılar.

 

Çalışma koşullarının çok ağır, ücretlerin çok düşük olduğu fabrikada, yasal haklarını kullanarak sendikamıza üye olan işçiler, kıdem tazminatları ve diğer alacakları da ödenmeden açlığa mahkum edildi. İşverenin bu tutumunu protesto eden işçiler fabrika önünde yaptıkları eylemde, “İş, Ekmek Yoksa Barış da Yok” , “Buraya Sendika Mutlak Girecek”, “Sendika Hakkımız Engellenemez” şeklinde sloganlar atarak tepkilerini ortaya koydular.

 

Fabrika önünde toplanan işçilerin de, giriş kapısı önündeki işveren yetkililerinin de bir hayli gergin olduğu yüzlerinden belli oluyordu. Vardiya değişimi için işe gelen ve 19.00’da işten ayrılacak olan işçilerin fabrika önündeki arkadaşları ile temas etmemesi için işveren yetkilileri bir hayli çaba sarf ettiler. İşten atılan işçiler saat 19.30 sıralarında, daha sonra tekrar buluşmak üzere fabrikanın önünden ayrıldılar.

 

İşveren sendikamıza üye olan işçileri işten atarken, bir taraftan da fabrikanın girişinde asılı bulunan “Üretim İşçileri Aranıyor” yazılı levha dikkat çekiyordu. Bu ilan da her şeyi açıkça göstermeye yetiyor. İşveren bir taraftan işçi fazlası var derken bir taraftan da yeni işçi arıyor. Sendikalı işçiye tahammül edemeyen Esen Plastik işvereni işten çıkarılan işçilerin yol açtığı istihdam açığını kapatabilmek için de 12 saatlik iki vardiyalı çalışma sistemine dönmüş bulunuyor. Bu nedenle işyerinde çalışma koşullarının daha da ağırlaşmış durumda.

 

Sendikaya üye olmak suç mu?

Evet, Esen Plastik işverenine göre suç! Anayasamız ve ilgili yasalarımızda yazılanlar ne derse desin, bazı işverenlere göre sendikaya üye olmak suç! Bundan önceki pek çok örnekte olduğu gibi, Esen Plastik A.Ş’nin Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikasında da işçiler sendikaya üye oldukları için işten atıldılar; hem de, 4857 sayılı İş Yasası’nın 25-2 maddesinden. Yani suçlu olarak, tazminatsız, ihbarsız! Sayıları 20’yi bulan işçi, çoluk- çocuklarıyla birlikte açlığa mahkum edildiler! Ve işveren, eğer sendikadan istifa etmezlerse diğer işçileri de işten atmakla tehdit ediyor.

 

Sendikaya üye olan ve bu nedenle işten atılan işçiler suç işlememiş, yasal haklarını kullanmışlardır. İşçiler değil, onları işten atarak örgütlenmelerini engellemeye kalkışan Esen Plastik işvereni suç işlemiştir. Sendikaya üye olmayı engelleyenler, Ceza Kanunumuza göre 6 aydan 2 yıla kadar hapisle cezalandırılırlar. Ayrıca hiçbir işçi haksız yere işten çıkarılamaz! Bu işin peşini bırakmayacağız, Petrol-İş olarak bütün işçilerin haklarını aramaya devam edeceğiz.

 

Onlara baskı yapan, haksız yere işten atan işveren ve onun temsilcilerini yasalara uymaları için uyarıyoruz. Haksız yere attığınız işçileri derhal işlerine geri döndürün! Aksi halde siz zararlı çıkacaksınız. İşçileri işten atarak bozduğunuz çalışma barışı daha da bozulacak; doğal olarak bu da verimi düşürecektir. Her an işten atılabileceği korkusuyla çalışan işçilerden nasıl bir verim bekliyorsunuz? Şunu herkes çok iyi bilsin, işçileri işten atmakla sindiremeyecekler. Sadece insan gibi çalışmak ve geçinebilecek kadar bir ücret alabilmek için sendikalı olmak isteyen işçileri, bu tavırlarından hiçbir güç geri çeviremeyecektir!

 

Yetkilileri de göreve davet ediyoruz: Şu anda bu işyerinde çalışma koşulları o kadar ağır ki, işçilerin hafta tatili hakları yok! Haftalık 45 saat olan yasal çalışma sınırı kat kat aşılmaktadır. Vardiyalı olarak çalışan işçiler uzun bir süredir hiç hafta tatili yapmamışlar. Şimdi ise, işten çıkarılan işçilerin yarattığı işgücü açığı nedeniyle sabah 07.00 - akşam 07.00 olmak üzere günde 12 saat çalışmaktalar. İşlerin yoğun, ücretlerin düşük olduğu, insanca bir çalışma ortamının ise hiç olmadığı bu işyerinde, sendikaya üye olmaktan başka çarelerinin kalmadığını söyleyen işçilerin kendileridir. Eğer bu suç ise, bu suçu işlemeye devam edeceğiz diyen işçilerin kendileridir.

 

Petrol-İş Sendikası olarak bir kez daha sesleniyoruz: Yasalara herkes uymalıdır. Sendikaya üye olmak her çalışanın en doğal yurttaşlık hakkıdır! Bizi korkutamazsınız, biliyoruz ki korkunun ecele faydası yoktur! Bu koşullara razı olmaktansa, hakkımızı aramayı, insan gibi yaşamak için mücadele etmeyi, gerekirse bu uğurda bedel ödemeyi çoktan göze aldık biz! Sendikamız, işten atılan bütün işçi kardeşlerimizin yanındadır. Esen Plastik işçisi yalnız değildir.