ICEM Dünya Kadın Konferansı
 

Kadınlar kazanımlarını ve düşlerini konuştular


 

Petrol-İş Sendikası'nın üyesi olduğu Uluslararası Kimya, Enerji, Maden ve Genel İşçi Sendikaları Federasyonu(ICEM)'in “Kazanımlar ve Düşler” isimli Dünya Kadın Konferansı 23-25 Mart tarihleri arasında İspanya'nın Sevilla kentinde yapıldı.

 

İspanya'nın iki büyük konfederasyonuna bağlı sektör sendikaları FİA- UGT ile FİTEQA- CC.OO'nun ev sahipliği yaptığı konferans, farklı ülkelerden farklı sorun ve çözümleri bulunan pek çok sendikalı kadını bir araya getirdi. Sevilla'da 47 ülkeden 230'un üzerinde kadın, iki gün boyunca tanıştı, birbirine, dokundu, tartıştı ve ICEM'in önümüzdeki dört yıl içinde uygulayacağı kadın politikasının genel hatlarını belirledi.

 

ICEM Dünya Kadın Konferans'ının açılışı 23 Mart günü saat 16.00'da Hotel Melia Lebreros'un toplantı salonunda yapıldı... Açılış Japonya'da deprem ve tusunami felaketinde yaşamını yitiren insanlar için saygı duruşu ile başladı...

ICEM Kadın Komitesi Başkanı Evgenia Esenina yaptığı konuşmada “ Somut kararlar almalıyız. Somut kararları almak inisiyatif gerektirir. Toplu sözleşmelerde ücret eşitliğini gözetmeli, tüm sendikalarda yönetim ve karar alma mekanizmalarında kadınların daha fazla yer almasını sağlamalıyız, uluslararası tekellerde kadınların çalışma deneyimlerini ve sorunlarını da konuşmalıyız. Bundan önceki toplantımızda dünya savaş koşulları içindeydi; Irak Savaşı vardı onun üzerine konuşmuştuk, şimdi de Libya'ya saldırıyla birlikte tekrar bir savaş ortamı var. Kadınlar olarak bunu da barışı da konuşmalıyız.” dedi.

 

Konferansın ikinci günü ilk oturumda özellikle sosyalist hükümet döneminde İspanya'daki kadın kazanımlarına dikkat çekildi...

Konuşmacılardan biri de İspanya Eski Sosyal İşler Bakanı Matilde Fernández'di. Fernandez İspanya'da toplumsal cinsiyet eşitliğini gerçekleştirmek için yaptıkları yasaları, hamilelik ve eşitlik yasalarını, kadına yönelik şiddete karşı yasal düzenlemeleri, çocuk bakımı hizmetlerindeki gelişmeleri anlattı. İş piyasalarında uygulanan pozitif ayrımcılık önlemleriyle kadın çalışanların sayılarının ne kadar artığına da vurgu yaptıktan sonra kadın erkek ücretlerindeki eşitsizliklerin hala devam ettiğini belirtti. Fernandez, kadın örgütleri, sendikalar ve belediyelerle ortak çalışma deneyimlerini aktardı.

 

ICEM'de toplumsal cinsiyetin önemi

 

Daha sonra ICEM Genel Sekteri Manfred Warda ile ICEM Kadın Sekreteri Carol Bruce birer konuşma yaptılar... Warda, ICEM'in Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu (IMF) ve Uluslararası Tekstil Giyim ve Deri İşçileri Federasyonu (ITGLWF) ile birleşme sürecine değindi. Bu süreçte kadınlara da önemli roller düştüğünü söyleyerek şöyle devam etti : “ Biz kadınların ICEM içindeki çalışmalarından gurur duyuyoruz. ICEM kadınların haklarını savunan onların yönetimlerde ve karar mekanizmalarında yer almaları için çaba sarf eden bir yapıdır. Bu konferans kadınları daha da güçlendirecek. Toplumsal cinsiyet sorunları yönetim kurulunda da kongremizde de görüşülecek ve ICEM Eylem Planının önemli bir bölümünü oluşturacak. Kadınlara inanıyoruz, onlar daha adil bir dünya ve barış istiyorlar” dedi. Bruce'nin konuşmasındaki vurgu ICEM içindeki farklı deneyimlerin ortaklaştırılması üzerineydi.
 

İspanya'da çokuluslu şirketlerde yürütülen kadın- erkek eşitliği çalışmaları, işletme yöneticileri tarafından anlatıldıktan sonra çok uluslu şirketlerde çalışan kadınlar da kendi deneyimlerini dile getirdiler.

 

Sonra bölgesel rapor sunumları başladı... Üçüncü gün ise toplu sözleşmelerde kadın haklarının konuşulduğu, yapılan tartışmaların toparlandığı bir gün oldu. Konferansın sonuç bildirisi dillere göre ayrılan çalışma gruplarında tartışıldıktan sonra, onaya sunuldu ve kabul edildi...

Bildiride ICEM'li kadınların kendi aralarındaki iletişimin geliştirilmesine, bazı ülkelerde bulunan koordinasyon komitelerinin yanı sıra, birden fazla ICEM üyesi sendikanın bulunduğu her ülkede bir kadın komitesi kurulmasına karar verildi.

 

Konferansta Kongo Demokratik Cumhuriyet'inde kadınlara uygulanan şiddete son verilmesi ve HIV/AIDS salgınını önlemek için kadın prezervatiflerinin daha yaygın kullanılmasına yönelik iki kampanya da başlatıldı...

 

Yapılan seçimlerde Evgenia Esenina tekrar ICEM Komitesi Başkanlığına şeçilirken, başkan yardımcılığı görevi de Zimbabve'den Angeline Chitambo'ya verildi.

 

Kapanış konuşmasında ICEM Başkanı Senzeni Zokwana da birleşmelere vurgu yaparak “Birliği güçlendirelim. Birlikte daha fazla kazanım elde edebiliriz” dedi...

 

ICEM Dünya Kadın Konferansı'nda Türkiye'deki sektör sendikalarını temsilen Selüloz-İş Sendikası'ndan Müzeyyen Acunal ile Petrol-İş Sendikası'ndan Necla Akgökçe yer aldılar.