ICEM Meksika'da adaletin sağlanması için üyelerini küresel eyleme çağırıyor

Meksika maden işçileri yaklaşık beş yıldır adalet arıyor. Ülkede 19 Şubat 2006'da Coahuila eyaletinin kuzeyinde Grupo Mexico Şirketi'ne ait Pasta de Conchos kömür medeninde büyük bir patlama meydana geldi. Patlamada 65 madenci yüzlerce metre toprağın altında kaldı.

Kazadan yaklaşık beş yıl sonra Pasta de Counchos'ta yaşamını yitiren 65 madenciden 63'ünün bedenleri hala göçükte. Meksika hükümeti bu iş cinayetinin sonuçlarını ne araştırdı ne de kovuşturdu. Eşlerini kaybedenlerin ailelerine de hiçbir tazminat ödemedi.

Meksika hükümeti sorumluları yargıya teslim etmek yerine Madenciler Sendikasına karşı yürüttüğü şiddetli yasadışı saldırıları 2006 yılından bu yana tırmandırdı. Öyle ki sendika genel sekreterine karşı hükümetin sürdürdüğü utanç verici hukuki soruşturma nedeniyle örgütün demokratik yöntemle seçilmiş yöneticisi sendikayı sürgünde bulunduğu Kanada'dan yönetmek zorunda bırakıldı.

Üst örgütümüz ICEM, Uluslararası Metal İşçileri Federasyonu IMF, Uluslararası Nakliyat İşçileri Federasyonu ITF ve Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu ITUC ile Meksika'daki sendikal hak ihlallerine karşı 14-19 Şubat 2011 tarihleri arasında örgütlü olunan her yerde ilgili ülke konsoloslukları önünde basın açıklaması yapılması, konsolosluklara protesto mektupları yazılması, basın bildirileri, toplantılar yürüyüşler düzenlenmesi gibi eylemler gerçekleştirilmesi kararı aldı.

Yine yukarıda adı geçen dört uluslararası sendikal örgüt Meksika'daki sendikal hak ihlalleri ile ilgili LabourStart' web sitesinde bir kampanya başlattı. Kampanyaya katılıp Grupo Mexico maden şirketine protesto mektubunuzu aşağıdaki linkten gönderebilirsiniz.

Petrol-İş Sendikası Meksika'da yaşanan sendikal hak ihlalleri çerçevesinde Meksika hükümetinden şunları talep ediyor:

1.  19 Şubat 2006 tarihinde gerçekleşen ve 65 madencinin hayatına malolan Pasta de Conchos patlamasının sorumluları yargıya teslim edilmelidir

2.  İşveren güdümlü “koruma sözleşmeleri” ve sendika seçimlerine müdahaleyi de içeren örgütlenmeye yönelik sistematik sendikal hak ihlallerine son verilmelidir

3.  İşçilerin insan onuruna yakışır çalışma koşulları ve demokratik sendika meşru talebini baskı altına almak amacıyla devlet veya özel hukuk kişileri tarafından kuvvet kullanılmasına son verilmelidir

4.  Meksika Maden İşçileri Sendikası ve Meksika Elektrik İşçileri Sendikasına yönelik sistematik siyasi baskı kampanyasına son verilmelidir.

Konu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.