12 EYLÜL REFERANDUMUNDA SANDIĞA YANSIYAN HALK İRADESİNE SAYGILIYIZ, ANCAK;

Demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir anayasa talebimiz sürüyor...

AKP iktidarının 26 maddelik anayasa değişiklik paketi, 12 Eylül'de gerçekleştirilen halkoylamasında yüzde 58 “evet” oyuyla kabul edildi. Halk oylamasına katılan seçmenlerin yüzde 42'si ise referandumda “hayır” diyerek anayasa değişiklik paketini onaylamadı. Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde referandumu boykot nedeniyle katılım düşük olurken, ülke genelinde halk oylamasına katılım yüzde 78 oldu. Kayıtlı 49 milyon 446 bin seçmenin bulunduğu ülke genelinde 38 milyon seçmen oy kullandı. 21 milyon 784 bin 940 seçmen pakete “evet” derken, 15 milyon 746 bin seçmen de “hayır” oyu kullandı. Güneydoğu'daki 10 ilde ise yaklaşık 1 milyon 122 bin seçmenin de referandumu boykot ettiği tahmin ediliyor. Anayasalar, toplumsal mutabakat metinleridir. Boykota katılım oranının yüksekliği de dikkate alınırsa 12 Eylül'de referanduma sunulan anayasa değişiklik paketinin, toplumun önemli bir kesiminin onayını alamadığı görülüyor.

Petrol-İş Sendikası olarak gerek yayın organlarımızda ve web sitemizde, gerekse Türk-İş'e bağlı 12 sendika ve ardından aydınlar, sanatçılar, DİSK ve yine Türk-İş'e bağlı sendikalarla yaptığımız ortak açıklamalarda, bastırdığımız broşürlerde anayasa değişiklik paketini nasıl değerlendirdiğimizi ve bu pakete referandumda  niçin “Hayır” diyeceğimizi detaylı olarak açıkladık. Yapılması gerekenlere işaret ettik ve “Demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir anayasa” isteğimizi beyan ettik.

Türkiye’nin ihtiyacı temel hak ve özgürlükleri güvenceye alan, yasakları kaldıran demokratik bir anayasadır. Çalışma hakkı başta olmak üzere, iş güvencesi, sağlık, eğitim, konut, örgütlenme, siyaset yapma hakkı öncelikle güvenceye alınmalı, sendikal hak ve özgürlükler herhangi bir kısıtlamaya gidilmeden tanınmalı; özelleştirme, esnek çalışma ve taşeronlaştırma yasaklanmalıdır. İşkolu barajı, noter şartı ve grev yasaklarını kaldırarak sınırsız örgütlenme, toplu sözleşme ve grev hakkını da içeren, yeni ve demokratik bir anayasa yapılmadıkça demokratikleşmeden söz edilemez. 12 Eylül'de sandığa yansıyan halk iradesine saygılıyız ancak referandumda kabul edilen anayasa değişiklik maddelerinin de toplumun, çalışanların, işçilerin, emekçilerin ihtiyaçlarını karşılamaya yeterli olmayacağı herkes ve herkesim tarafından kabul edilmektedir.

Petrol-İş Sendikası olarak, Türkiye demokratik, özgürlükçü, eşitlikçi ve sosyal bir anayasaya kavuşuncaya kadar uyarı, öneri ve mücadelemizi diğer emek ve meslek örgütleriyle birlikte sürdüreceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU