Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı genel merkezi İstanbul'da bulunan Petrol-İş, Hava-İş, Deri-İş, Tekgıda- İş, TGS, Toleyis, Tümtis, Kristal- İş,  sendikalarına üye olan kadınlar, sendika çalışanı kadınlar ve üye eşleri 8 Mart'ta bir araya gelerek hem sorunlarını tartıştılar hem de eğlendiler...

 

8 Mart Pazartesi günü Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi'nde bulunan toplantı salonunda 13.00'da gerçekleştirilen etkinlik, TGS Genel Sekreteri Sergül Keskin'nin 8 Mart'ın tarihçesini anlattığı konuşma ile başladı...

 

Daha sonra söz alan Petrol-İş Sendikası Kadın Dergisi'nden  Selgin Zırhlı Kaplan sendikalarda kadın görünürlüğünün arttırılmasına vurgu yaptıktan sonra “Sendikaların eylem birliklerine son dönemlerde rastlıyoruz, ama sendikalı kadınların bir araya gelmesi o kadar sık rastlanan bir durum değil... Koşulları zorlamak, 8 Mart'ta kadın dayanışmasının önemini vurgulamak için böyle bir etkinlik düzenledik.” dedi.

 

Hava- İş Genel Başkan Yardımcısı Simay Çekem ise kadın istihdamının son dönemlerde genel olarak artış eğilimi gösterdiğine dikkat çektikten sonra “Bu artış sendikalara da yansımalı” dedi.

 

Etkinliğin önemli bölümü katılımcı sendikaların üyesi kadın işçilerin konuştuğu, Sendikalı Kadınlar Konuşuyor” forumuydu. Bu bölümde yapılan konuşmalardan her iş kolunda çalışan sendikalı kadınların sorunlarının ortak olduğu görülüyordu.

 

Petrol-İş'in örgütlü bulunduğu Bayer işyeri çalışanlarından Çiğdem Sultan Altun, kadınların ucuz işgücü olarak karşılaştıkları sorunlardan bahsederken, Tek-Gıda İş üyesi Tekel işçisi  Belgin Akdeniz kadınların ikinci sınıf vatandaş olarak görüldüğünün altını çizdikten sonra Tekel direnişindeki kadın vurgusuna dikkat çekiyordu. Hava-İş Sendika'sı Sabiha Gökçen Şubesi'nden Berna Kayıt ise kadın olarak çalışmanın zorluklarına değindi ve kadınları sendika çatıları altında örgütlenmeye çağırdı.

 

Toleyis Sendikası İstanbul Bölge yöneticilerinden Filiz Aktaş bazı belediyelerde eşine şiddet gösterene karşı ileri sürülen yaptırımların, sendikalarda da uygulanabileceğine dikkat çekti.

 

Daha sonra söz alan Deri-İş Sendikası üyesi Çiğdem Müldür yapmış olduğu uzun konuşmada  kadın işçi olarak karşılaştığı sorunlara dikkat çektikten sonra  sendikal mücadele içinde erkeklerle birlikte mücadele verdiklerini, bu birlikteliğin yönetimlere de yansıması gerektiğini vurguladı...

Anadolu Müzik Grubu ve Dalepe Nena'nın müzikleriyle coşan kadınlar, toplantıyı dayanışma horunu ile bitirdiler...