İŞVEREN KRİZİ BAHANE EDEREK UZLAŞMA ÇAĞRIMIZI YANITSIZ BIRAKTI

Toros Tarım İşletmelerinde grev...

07.04.2009

Mersin ve Adana şubelerimizin örgütlü olduğu Toros Tarım İşletmelerine bağlı Mersin ve Ceyhan gübre fabrikalarında çalışan üyelerimiz toplu iş sözleşmesinde uzlaşma sağlanamaması üzerine 7 Nisan itibariyle greve çıktılar.  Adana Şubemizin örgütlü olduğu Ceyhan gübre fabrikasında 122, Mersin şubemizin örgütlü olduğu Mersin gübre fabrikasında ise 138 üyemiz çalışıyor.

Toros Tarım İşletmeleri için 15 Aralık 2008 tarihinde başlanan TİS görüşmelerinde ve takip eden süreçte herhangi bir anlaşma sağlanamadı. Petrol-İş Sendikası'nın, ülkemizi de etkisi altına alan ekonomik krizi dikkate alarak hazırladığı toplu iş sözleşmesi teklifini işveren reddetti. Sendikamız, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde grevin bir amaç olmadığını, üyelerinin daha insanca bir yaşam ve çocuklarının ekmeği için mücadele ettiğini belirtmesine ve uzlaşmadan yana olduğunu bildirmesine rağmen, Toros Tarım işvereni krizi bahane ederek ücretler ve sosyal haklarda iki yıl için hiçbir artış yapmayacağını bildirdi. Diğer yandan Toros Tarım işvereni işyerlerini sendikasızlaştırmanın yolunu açan kapsam dışı çalışan sayısını da genişletmek istedi.

Mersin gübre fabrikasında çalışan üyelerimiz bu sabah Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar, Mersin Şube Başkanımız Adil Alaybeyoğlu, Mersin Şube yöneticileri ve diğer işyerlerimizden gelen temsilci ve üyelerimizle, diğer sendika ve sivil toplum kuruluşlarının da verdiği destekle greve çıkarken, Ceyhan gübre fabrikasında çalışan üyelerimiz de Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen, Adana Şube Başkanımız Ahmet Kabaca, Adana Şube yöneticilerimiz, diğer işyerlerimizden gelen üyelerimizin, sendika ve  sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin desteğiyle greve çıktılar.

Grevle ilgili olarak Mersin Şube Başkanımız Adil Aleybeyoğlu,” Bizler grevi amaç olarak görmüyoruz. Üyelerimizin daha insanca yaşam koşullarına kavuşması için mücadele veriyoruz. Ancak işverende aynı iyiniyeti göremedik.  İşveren parasal ve idari maddeleri kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde bir teklif getirmedi. Ücret ve sosyal haklarda iki yıl için hiçbir artış yapmayacağını söyledi. Ekonomik krizin faturasını bizlere çıkarmak istiyor.  Biz buna “evet” diyemeyiz. Biz greve  çıkılmasını bir amaç olarak görmedik ama gerekirse de greve çıkmaktan kaçınmayız. Bu işyerinde greve çıkılmasının sorumlusu biz değil Toros Tarım işverenidir” dedi.

Adana Şube Başkanımız Ahmet Kabaca da grevle ilgili olarak şu bilgileri verdi:

“Bu işyerinde toplu iş sözleşmesi görüşmelerine geçen yıl, 15 Aralık tarihinde başlandı. O tarihten bu yana geçen süre içerisinde tüm yasal süreçler kullanıldı. Sendikamızın tüm iyiniyetine rağmen maalesef bir uzlaşma sağlanamadı.  İşverenle yapılan görüşmelerde 72 maddelik toplu iş sözleşmesi taslağından hiçbir maddesi üzerinde anlaşma sağlanamadı. Bizim amacımız grev değil, sözleşmeyi masa başında bitirmekti ancak bu olmadı. Bunun sorumlusu de biz değil, Toros Tarım işverenidir. Bizler işyerimizi seviyoruz, fabrikaların çalışmasını istiyoruz. Ancak işveren krizi bahane ederek faturayı işçiye kesmek istiyor. Bizler bunu asla kabul edemeyiz.  Biz zaten bu zamana kadar fedakarlıkta bulunduk, hala da bulunuyoruz. Biz insanca çalışıp, alınterimizin karşılığını istiyoruz. İşveren ise bırakın bir şey vermeyi, kazanılmış haklarımızı da elimizden almaya çalışıyor. Bu, kabul edilebilecek bir durum değildir. Grev, sendikamıza ve işçi sınıfına hayırlı olsun.”

ADANA

MERSİN