TÜKETİCİ ÖRGÜTLERİ ZAMLARI PROTESTO KAMPANYASI BAŞLATTI
Haydi, zamlara karşı pedal çevirmeye!
Tüketici örgütleri, Tüketici Örgütleri Federasyonu (TUDEF) öncülüğünde genelde yapılan tüm zamları, özel olarak ise akaryakıta yapılan zamları ve ÖTV artışı protesto etmek için kampanya başlattı. Kampanyanın finali 4-5-6 Eylülde yapılacak olan "Zamlara karşı pedal" eylemi ile sona erecek.
Tüketici örgütleri, başta TÜKODER ( Tüketiciyi Koruma Derneği) olmak üzere,TUDEF öncülüğünde tüketiciler için her geçen gün hayatı daha da çekilmez kılan başta akaryakıt zamları olmak üzere zamlara, iklim değişikliğine dikkat çekmek için bir kampanya başlattı.Kampanya 04.08.2009 tarihinde yapılan basın açıklaması ile kamuoyuna duyuruldu. Kampanyanın amacı genel olarak yapılan tüm zamlarla birlikte özellikle de akaryakıt zamlarını protesto etmek.
Kampanya TUDEF ve bağlı kuruluşlar tarafından yürütülmekle beraber içinde sendikamız da olmak üzere, DİSK, KESK, TTB, İMO, Ank. TABİP ODASI, HALKEVLERİ ve benzeri 25 civarında kuruluş tarafından da destekleniyor. Kampanyaya destek ve katkı veren örgütlerin önümüzdeki günlerde daha da artması bekleniyor. Kampanya Ağustos ayı sonuna kadar devam edecek ve 4-5-6 Eylül tarihlerinde ANKARA- İSTANBUL- BURSA-ESKİŞEHİR-ANKARA güzergâhında yapılacak bisikletli protesto eylemi ile sona erecek. Kampanyanın ana teması “ HAYDİ, ZAMLARA KARŞI PEDAL ÇEVİRMEYE” şeklinde belirlendi.
Kampanyanın final programı: 4 Eylül- Cuma: Saat 12.30'da Ankara'da kitlesel basın toplantısı ve bisikletli olarak İstanbul’ a hareket.
5 Eylül -Cumartesi: Saat 11.00'de İstanbul Kadıköy İskele meydanında basın açıklaması ve bisikletli olarak Bursa’ya hareket. Ayni gün saat 17.00'de Bursa tarafından karşılanma, basın açıklaması, bisikletli şehir turu ve gece konuklama.
6 Eylül- Pazar: Bugün Bursa’dan kalkış, Saat 11.00'de Eskişehir’e varış, basın açıklaması, şehir turu ve Ankara’ ya hareket. Aynı gün saat 17.00'de Ankara’ ya varış, basın toplantısı ve bisikletli tur ile kampanya sona erecek.
“UYSAL KOYUN DEĞİLİZ!”
TEĞET GEÇMEYEN ZAMLARA KARŞI BOYKOT ÇAĞRISI Dünyada kapitalizmin kalbi olan borsalar dibe vururken, küresel dev şirketler iflasın eşiğine gelmişken ve ülkemizde tarihin en büyük ekonomik küçülmesi yaşanırken, işsizlik, yoksulluk zirve noktası yapmışken siyasal iktidar temsilcileri ve onu destekleyen çevreler hala küresel krizin Türkiye’yi çok etkilemediğini söyleyebilmektedirler. Gerçekten, Türkiye’de belli kesimler için kriz teğet geçmektedir. Çünkü Türkiye’de ekonomik krizin faturası her zaman olduğu gibi yine tüketicilerin, emekçilerin üzerine yüklenmektedir. Krizin teğet geçtiğini söyleyen iktidar, bir taraftan sermaye gruplarına fon aktarırken diğer taraftan genel bütçe gelirlerini artırmak için zaten zor durumda olan dar gelirli tüketicilerin ve emekçilerin yaşamını zindana çevirecek olan zamları peş peşe yapmaya başlamıştır. Sağlıklı yaşam için zorunlu olan gıda, barınma, giyinme, ulaşım gibi temel ihtiyaçlara erişimi olanaksızlaştıran bu zam furyası insan onuruna yakışacak bir yaşamı olanaksız kılmaktadır.
14 Temmuz tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile 95 oktan kurşunsuz benzin ÖTV zammı ile 1,6915 lira, mazot ise 1,1545 lira oldu. ÖTV zammı üzerinden alınan %18 KDV ile birlikte fiyat bir litre benzinde 2,1515 TL sabit vergi alınmaya başlandı. 1 Litre benzinin rafineri çıkış fiyatı 0,83 TL, pompa litre fiyatı ise 3,20 TL'dir.
01.01.2009 tarihinde bir önceki yıla göre yeniden değerleme oranında artan değerli kâğıtlar 15.7.2009 tarihinde % 50 oranında artırılmıştır. Tüketicilerin ödediği bir dolaylı vergi niteliğinde olan, noter kâğıtları, vekâlet, pasaport ve nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, aile cüzdanı, araç trafik belgesi harçlarına yüzde 50 oranında zam yapılmıştır. Uzun yıllardır sadece yılbaşında yeniden değerleme oranında artan değerli kâğıtlar ilk kez yıl ortasında fahiş biçimde artırılmıştır.
Öğrenci harçları dar gelirliler için “okuma” dercesine artırılmıştır. Harçları konusunda taleplerini sokakta haykıran öğrenciler, Başbakanın onayıyla yaka-paça gözaltına alınmaktadır. İstanbul ve Ankara’da suya zam yapılmıştır. Şekere, %6 zam yapılmıştır.
Akaryakıt zammı sebze ve meyve fiyatlarından tekstile kadar petrol ve türevlerinin kullanıldığı her mal ve hizmete zam demektir. Şeker zammı; 900 çeşit gıda maddesine zam demektir. Lokanta ve turizm hizmetlerinde KDV artırılmış tüketiciye %10 zam yapılmıştır. Elektrik zamları, Emlak vergisi ve Motorlu Taşıt Vergisi “salma”ları ve diğer mal ve hizmetler için zamlar devam edecektir.
İlaç katkı payının artırılması, sağlık personelinin ödeneklerinden kesintiye gidilmesi, yatan hastalardan da katkı payının alınması, sağlıkta teminat paketi uygulaması gibi tasarruf tedbirleri de hastaları müşteriye dönüştüren ve sağlık sektörünü piyasalaştıran ama insanı gözetmeyen bu nedenle de kabul edilemez bir yaklaşımdır.
Ücretler ise özel sektörde neredeyse sıfıra yakın, devlette ise %4,1 oranında artırılmıştır. Yapılan zamların yanında ücret artışları daha gelmeden yok olmuştur. Tüketiciler olarak fahiş zamlara sesiz kaldığımız sürece bu Deli Dumrul vergileri devam edecektir. AKP’nin bu soygunu ve zamların asıl nedeni olan kayıt dışılığı önlemeye niyeti yoktur.
Tüketicilere, tüm yurttaşlarımıza sesleniyoruz. Gelin soyguna daha fazla seyirci kalmayalım. Vergide ve ülkede adalet, adaletsizliğin temsilcileri tarafından sağlanamaz. Adaletli bir gelir dağılımı için, başta akaryakıt zamları olmak üzere tüm zamlara karşı “tüketimden gelen” gücümüzü “tüketmeme hakkımızı” kullanalım. 4–6 Eylül de akaryakıt almayalım. Toplu taşıma araçlarını, bisikleti tercih edelim. Yürüyerek işe gidelim. İstanbul’dan Ankara’ya ZAMLARA DUR demek için bisikletle protesto turuna katılalım.
Adaletsizliğe, zamma, zulme, yoksulluğa ve yoksullaştırmaya karşı olan tüm örgütleri ve bireyleri bu kampanyaya katılmaya, destek vermeye çağırıyoruz. Ülkesi seven, zamlara ve yoksulluğa karşı olan tüm bisiklet gruplarını bizimle birlikte zamlara karşı pedal çevirmek için 4-6 Eylül’de İstanbul-Ankara turuna bekliyoruz.
|