TERSANE İŞÇİLERİNİN MÜCADELESİNİ DESTEKLİYORUZ!


27.02.2008

Ölümlere karşı grev...tersanelerdeki iş cinayetlerini protesto ettiler


 

Tuzla tersanelerinde çalışan işçiler, iş cinayetlerinin önlenmesi için dün greve çıktılar. Bugün de sürecek greve Türk-İş, DİSK ve KESK'e bağlı sendikalar, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri, aydın ve sanatçılar destek veriyor. DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası'nın çağrısıyla yapılan greve taşeron işçilerinin yoğun katılımı nedeniyle dün bir çok tersanede iş durdu. İşçiler taşeron sisteminin kaldırılmasını, gerekli tedbirlerin alınmasını ve iş cinayetlerinin sorumlularının yargılanmasını istediler. DİSK yöneticileri ve sendikalar tersane işçilerini desteklemek için tren istasyonundan Tuzla Gemi Tersanesi önüne kadar yürüdüler. DİSK'in nöbet eylemine, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul katılırken, sendikamız Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül ve Petrol-İş üyeleri de eylemlere katılarak tersane işçilerine destek verdiler.

 

 

 

 

Doğangül işçilere hitaben yaptığı kısa konuşmada “Bu ölümler ne iş kazası, ne de mukadderattır. Bunlar birer cinayettir. Failleri de tedbir almayan, gözlerini kar hırsı bürümüş işverenler ile yeterince denetim yapmayan yetkililerdir. Çözüm örgütlenmekten geçer. Siyasi iktidarı timsah göz yaşları dökmekten vazgeçip, taşeronlaşmayı engelleyen, örgütlenmeyi güvence altına alan yasal düzenlemeleri yapmaya çağırıyoruz. Petrol-İş Sendikası olarak bizler, DİSK'in öncülüğünde verdiğiniz bu onurlu mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz.”

 

İki günlük fiili grev kararı alan Limter-İş Sendikası üyesi işçiler, sabah saatlerinde Tuzla Gemi Tersanesi önünde bir araya geldi. İşçiler tersane kapısına “Bu işyerinde grev var” pankartı asarak yolu trafiğe kapattı. Tersane işçilerinin “Direne direne kazanacağız” sloganları atarak yolu açmamaları üzerine polis işçilere sert müdahalede bulundu. İşçiler ve sendikacılar yerlerde sürüklenerek gözaltına alındılar. Gözaltına alınan işçiler akşam saatlerinde serbest bırakıldılar.

 

Tersanelerdeki ölümlere seyirci kalan AKP iktidarının, can güvenliği, insanca bir yaşam ve çalışma koşulları sağlanması için yapılan protesto eylemini polis gücüyle bastırmasını şiddetle kınıyor, tersane işçilerinin mücadelesini destekliyoruz.