TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU BİLDİRİSİ

 

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 28 Ekim 2008 tarihinde TÜRK-İŞ Genel Merkezi’nde toplanmıştır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne yönelik gerçekleştirilen terör saldırılarını kınamakta ve ülkemizi bölme çabalarının sonuçsuz kalacağını vurgulamaktadır.

 

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, ABD’de başlayan ve tüm dünyaya yayılan ekonomik krizin Türkiye’ye ve çalışanlara etkileri konusunu değerlendirmiştir.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, hükümetten, krizden alınacak ders ile yeni bir ekonomik yapılanmaya yönelmesini istemektedir. Bunun için, Hükümetin değişik kesimlerden gelen seslere kulak vermesi ve sağlıklı bir diyalog ortamını geciktirmeden oluşturması gerekmektedir. Başkanlar Kurulu, Türkiye’de IMF endeksli politikalardan uzaklaşılarak reel üretimi teşvik eden ve emeği koruyup iş güvencesini etkin hale getiren istihdam yaratacak uygulamalara yönelmenin tam zamanı olduğunu düşünmektedir.

 

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, krizin özel sektöre ‘işsizleştirme, işsizlik tehdidiyle ücret düşürme, ücretsiz izne ayırma v.b şeklinde yansımaya başladığını tespit etmiştir.

 

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, çalışanların sebep olmadığı bir ekonomik krizin faturasının çalışanlara ödettirilmesi yaklaşımına şiddetle karşıdır.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, bazı işverenlerin başka hiç bir tedbire yönelmeden, krizin olası etkilerine karşı direkt işçi çıkarmaya yönelmesini ‘kriz fırsatçılığı’ olarak değerlendirmektedir. Başkanlar Kurulu, Hükümeti, kriz bahanesiyle işten çıkarmaları engelleyecek önlemler almaya çağırmaktadır.

 

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, yine kriz ortamı fırsat bilinerek, işçilerin kazanılmış haklarına göz dikilmesinin sakıncalarına dikkat çekmektedir. Başkanlar Kurulu, kimi işverenlerin kıdem tazminatı yükümlülüklerinden kurtulmak için gözlerini işsizlik sigortası fonuna diktiğini, TÜRK-İŞ’in örgütlülüğünden aldığı güç ile ne kıdem tazminatlarına ve de işsizlik sigortası fonuna dokunulmasına asla izin vermeyeceğini ilan etmektedir.

 

Özelleştirmeler, krizin etkisini Türkiye’de daha kuvvetli hissetmemizi beraberinde getirecektir. Başkanlar Kurulu, Hükümetten özelleştirme hatasına son vermesini, gündemde olan özelleştirmelerden vazgeçilmesini istemektedir.

 

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, 2009 yılında yenilenecek olan kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinin koordineli bir şekilde sürdürülebilmesi için kamu kesiminde sözleşmesi olan sendikalardan oluşan bir ‘Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu’ oluşturmuş, sözleşme görüşmelerinin temel prensiplerini belirlemiştir. Buna göre hak kaybına yönelik önerilerin müzakeresi bile reddedilecek, ücret talebi ise ‘insanca yaşam’ gözetilerek belirlenecektir.

 

Demokratik ülkelerde siyasi iktidarlar, ‘yandaş işçi konfederasyonu’ yaratmaz, ‘yanaşmaya çalışan’ konfederasyonlara da prim vermez. Demokratik ülkelerde iktidarlar, toplumun örgütlü tüm kesimlerine eşit mesafede olur ve her birinin kendi alanında özgürce hareket edebilmesi için gerekli olanakları sağlar. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, iktidar partisinin desteğini alarak baskı, zor ve sürgün tehdidiyle TÜRK-İŞ’e bağlı sendikalardan üye çalma girişimlerini ve bu girişimlere verilen iktidar desteğini kınamaktadır.

 

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, Deri-İş Sendikamızın DESA’daki; TEK GIDA-İŞ Sendikamızın Yörsan, LSG SKY CHEFS Havacılık Hizmetleri ve BEL Karper işyerlerindeki; Petrol-İş Sendikamızın Contitech işyerindeki; Belediye-İş Sendikamızın Çarşamba Belediyesi ve Çapa Tıp Fakültesi’ndeki; Liman-İş Sendikamızın Haramidere Arkas işyerindeki; Tez Koop-İş Sendikamızın İBM işyerindeki; Teksif Sendikamızın Biesseci, Orteks, Saygın Tekstil, Menderes Tekstil işyerlerindeki, Türkiye Gazeteciler Sendikamızın ATV-Sabah işyerleri; TÜMTİS Sendikamızın Gazi- Ulaş, Burulaş, Ünilever ile Tarsus Taşımacılık işyerlerinde verdikleri örgütlenme mücadelesini desteklemekte, söz konusu işyerlerindeki işverenleri uzlaşmaz ve sendikalı işçileri yıldırmaya yönelik baskıcı tutumu nedeniyle kınamakta; Basın-İş Sendikamızın E- Kart işyerindeki grevini desteklemektedir.