TÜRK-İŞ BAŞKANLAR KURULU TOPLANDI:

Emek Platformu Başkanlar Kurulu 10 Mart'ta toplantıya çağrıldı

07.03.2008

Türk-İş Başkanlar Kurulu, Ankara'da Türk-İş Genel Merkezi'nde toplanarak aşağıdaki kararları aldı. 10 Mart Pazartesi günü Emek Platformu Başkanlar Kurulu toplantısından sonraki gelişmeler de üyelerimize duyurulacaktır. Türk-İş'ten yapılan açıklama şöyle:

“Başkanlar Kurulumuz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri tamamlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın çalışanlar ve özellikle de işçiler için ağır hak kayıplarına neden olduğu tespitini yapmış, IMF’ye verilen taahhütler çerçevesinde hazırlanan tasarıyı “sosyal devletin katli” olarak değerlendirmiştir.

Başkanlar Kurulumuzun tespitlerine göre, Kanun Tasarısı; Emekli olma hakkını ortadan kaldıracak şekilde ağırlaştırmaktadır. Malullük ve ölüm aylığını hak etmeyi zorlaştırmaktadır. Aylık ve gelirleri düşürmektedir. Başta mevsimlik işçiler olmak üzere çalışanların, emeklilerin ve aile fertleri ile dul ve yetimlerin sağlık yardımlarından yararlanmalarını imkansız hale getirmektedir. İşçilerin sosyal sigorta hakları geriye götürülürken, prim yüklerini artırmaktadır. Fiili hizmet zammı birçok iş kolu için kaldırılmaktadır.

Başkanlar Kurulumuz, tasarı ile ilgili TÜRK-İŞ Yönetim Kurulu’nun Hükümetle yaptığı görüşmeleri de irdelemiş, gelinen noktayı “sözün bittiği yer” olarak değerlendirilmiştir.

TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu, taleplerini eylemlilikle dile getirme kararı almıştır. Başkanlar Kurulu’nun belirlediği eylemler “kitlesel basın açıklaması”, “iş bırakma eylemi”, (tasarı TBMM Genel Kurulunda görüşülmeye başlandığı gün) “Sendika yöneticilerinin ve temsilcilerinin Ankara’da bulunması ve TBMM’ye yürünmesi” gibi etkinlikleri kapsamaktadır. TÜRK-İŞ Başkanlar Kurulu’nun belirlediği eylemler 10 Mart Pazartesi günü toplantıya çağrılan Emek Platformu Başkanlar Kurulu toplantısına sunulacak ve Emek Platformu’nun iradesi ile birlikte daha etkin eylemleri hayata geçirebilecektir.

Başkanlar Kurulumuz, “istihdam paketi” adı altında gündeme getirilen ve bizzat Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından yapılan açıklamalarla kıdem tazminatımızı fona dönüştürmeyi amaçladığı anlaşılan yaklaşımdan büyük rahatsızlık duymaktadır. Başkanlar Kurumuz, işçinin kıdem tazminatı konusundaki duyarlılığını korumakta ve TÜRK-İŞ Genel Kurul Kararı gereği, kıdem tazminatlarına el uzatılmasının genel grev sebebi sayılacağını tekrar etmektedir.

Başkanlar Kurulumuz, Tuzla Tersaneleri’nde meydana gelen ölümlerin ve yaralanmaların temel nedeninin işçilerin mahkum edildiği güvencesiz çağ dışı çalışma koşulları olduğunu düşünmektedir. Çağ dışı çalışma koşullarını, kayıtdışılık ve taşeronlaşma oluşturmaktadır. Başkanlar Kurulumuz, kayıtdışı ve taşeronlaşmanın engellenmesi için Hükümetten acil önlemler alınmasını istemekte, örgütlenmenin ise tüm bu sorunların panzehiri olduğunun altını çizmektedir.

Başkanlar Kurulumuz, Tek Gıda-İş Sendikamızın TEKEL’de yürüttüğü özelleştirmeye karşı mücadelesini ve örgütlenme nedeniyle işten atılan Yörsan işçilerinin direnişini desteklemektedir. Başkanlar Kurumuz, 15 Mart’ta Belediye-İş Sendikamızın Çarşamba’da yapacağı mitingi desteklemektedir.

Başkanlar Kurulumuz, işçilerin taleplerini dile getirmek için yaptığı eylemlerde güvenlik güçlerimizin kullandığı kontrolsüz güçten son derece rahatsızdır.

Başkanlar Kurulumuz, 3 Mart 1992 yılında Zonguldak Kozlu Maden Ocaklarında grizu faciası nedeniyle hayatını kaybeden 263 maden şehidi ve 7 Mart 1983 tarihinde Armutcuk’ta grizu patlamasında ölen 103 maden şehidini rahmetle anmaktadır.

Başkanlar Kurulumuz, ülkenin gerçek gündeminin “işsizlik ve yoksulluk” olduğunu düşünmekte, Hükümeti öncelikle bu sorunun çözümü için göreve davet etmekte, uygulanan politikalarda Türk halkının ihtiyaçlarının birinci planda gözetilmesini istemektedir. Başkanlar Kurulu, IMF programından çıkış için hamleler yapılması gerektiğini düşünmekte, bu yönde bir adım atılması halinde siyasi iktidara her türlü desteği vereceğini ifade etmektedir.”