ATV ve SABAH'TA ÖRGÜTLENEN GAZETECİLERE YÖNELİK BASKILAR PROTESTO EDİLDİ, TGS OTURMA EYLEMİ YAPTI:

 

 

“Kalemimden ve sendikamdan elini çek!”

 

  11.08.2008

 

 

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkan Ercan Sadık İpekçi, ATV ve Sabah Gazetesi çalışanlarının desteğiyle, 11 Ağustos Pazartesi günü, saat 11. 00'de İstanbul-Balmumcu'daki ATV ve Sabah tesisleri önünde çalışanlarla dayanışma amacıyla oturma eylemi başlattı. ATV ve Sabah’ta basın emekçilerinin sürdürdüğü sendikal örgütlenme ve toplu iş sözleşmesi mücadelesine Türk-İş’e bağlı sendikalardan da destek geldi. Eyleme, Türk-İş'e bağlı, İstanbul'da genel merkez ve şubeleri bulunan sendikaların başkan, yönetici ve üyeleri de katıldı.   

 

Oturma eylemine Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Genel Örgütlenme ve Eğitim Sekreterimiz Nimetullah Sözen ile Haber-Sen, Tek Gıda-İş, Haber-İş, Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu yöneticileri ve Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak da katılarak destek verdiler.

 

Açıklamasına, basın emekçilerinin eylemine destek veren sendika genel başkanlarına, şube yöneticilerine ve üyelerine teşekkür ederek başlayan TGS Başkanı İpekçi, yaklaşık 2 yıldır sendikal örgütlenme mücadelesi verdikleri ATV ve Sabah’ta toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken sendika üyelerine dönük yoğun baskılar yaşandığını söyledi.

 

İpekçi, toplam 59 madde üzerinden başlanan TİS görüşmelerinde 29 maddede anlaşma sağlandığını, kalan maddelerin ise ücret ağırlıklı maddeler olduğunu belirterek “Burada bulunmamızın sebebi huzursuzluk yaratmak değil, tam tersine Sabah-ATV'de yaratılan huzursuzluğu, gerginliği sona erdirmektir. 2007 yılından bu yana sürdürdüğümüz sendikal mücadele sonunda örgütlenerek işverenle TİS görüşme masasına oturduk. Dört oturum yaptık, üç tutanak tutuldu. Bir çok maddede anlaşma sağladık. Çoğunluğu parasal maddelerde işverenden teklif beklerken geçen hafta içerisinde patron adına hareket ettiğini iddia eden İnsan Kaynakları'ndan sorumlu kişiler tarafından üyelerimize yönelik çok ciddi, ağır baskılar gelmeye başladı” dedi.

 

İnsanların görevlerini yapamaz, çalışamaz hale geldiklerini, işyeri temsilcisinin bu baskılar karşısında hastanelik olduğunu belirten İpekçi, çalışanlara yapılan bu baskılardan vazgeçilmesi ve tüm sorunların TİS masasında görüşülmesi için işverenle defalarca görüştüklerini ancak bir sonuç alamadıklarını söyledi. İpekçi şöyle devam etti:

 

“Baskılanın sürmesi üzerine biz de bugün burada ATV ve Sabah'ta çalışan üyelerimiz veya üyemiz olmayan arkadaşlarımızla, meslektaşlarımızla, basın emekçileriyle dayanışma amacıyla, onların rahat ve huzur içerisinde görevlerini yapabilmeleri amacıyla, onların hakkını koruyan bir toplu iş sözleşmesine imza atabilme amacıyla burada nöbet tutmaya geldik. Nöbetimizi akşama kadar sürdüreceğiz. Akşam da şartlara göre sonucu, bundan sonra neler yapabileceğimizi yeniden değerlendireceğiz. Amacımız işvereni baskılardan vazgeçirmek ve TİS masasına yeniden oturmasını sağlamaktır.”

 

 

ATV ve Sabah'taki örgütlenme basının özgürleşmesi açısından çok önemlidir

 

Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

 

“Değerli basın emekçisi arkadaşlarım. Burada bulunan sendikacı arkadaşlarım adına dayanışma dileklerimizi iletmek üzere konuşmak istiyorum. ATV ve Sabah Gazetesi'nde Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın örgütlenmesi çok önemlidir. Çünkü bugün basınımız, ne yazık ki sermayenin, siyasetin ve tarikatların baskısı altındadır. Bugün basınımız özgürce, toplumun doğru haber almasına yönelik görevini yerine getirememektedir. Ve Türkiye'de ne yazık ki yandaş medya yaratılmak istenmiştir, büyük ölçüde de yaratılmıştır. Siyaset anlamında yandaşlık vardır, sermaye anlamında yandaşlık vardır.  Ne yazık ki tarikat anlamında da çeşitli yandaşlıklar vardır. Oysa basının görevi, toplumu doğru bir şekilde bilgilendirmek, gerçekleri açığa çıkarmaktır. Basının, ülkemizin ve toplumumuzun doğru bir yöne kanalize edilebilmesi için mücadele etmesi gerekmektedir.

 

Bugün ATV ve Sabah'taki örgütlenme basının özgürleşmesi açısından çok önemlidir. Buradaki sendikalaşma, buradaki baskıları, basın üzerindeki baskıları kıracaktır. Burada çalışanlar kalemini daha özgür bir şekilde, doğrudan yana, halktan yana ve toplumsal yarardan yana kullanacaktır. Buradaki sendikalaşmanın başarıya ulaşması onun için çok önemlidir. Arkadaşlarımız iki yıldan beri burada örgütlenme mücadelesi veriyorlar. Ve bütün basıklara ve zorluklara rağmen bu dirençlerini  sürdürdüler. Öncelikle onları kutluyorum. Şu anda da toplu iş sözleşmesi masasındalar. İşvereni, işçinin haklarına saygı duymaya, toplu iş sözleşmesini barış içerisinde sonuçlandırmaya davet ediyoruz. Biz İstanbul'da genel merkezi ve şubeleri bulunan sendikalar olarak Türkiye Gazeteciler Sendikamızın yanındayız. Basın çalışanlarının yanındayız. ATV-Sabah çalışanlarının yanındayız. Hepsine dayanışma duygularımızı sunuyor ve başarılar diliyoruz.”

 

“Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!” sloganlarının atıldığı eylemde “Kalemimden ve sendikamdan elini çek!”, “Sendika basın özgürlüğünün de güvencesidir!”, “Sendikal haklara saygı!”, “Emeğin onuru sendikalı olmaktır!” dövizleri taşındı.