TÜRKEL'İN 9 GÜN SÜREN OTURMA EYLEMİ SONA ERDİ

 

Öztaşkın, Rize'de ÇAYKUR işçilerini ve Türkel'i ziyaret etti

 

 

Tekgıda-İş  Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel, 55 yıldır örgütlü oldukları ÇAYKUR´da, sendikalarını değiştirmeleri için üyelerine baskı uygulandığı iddiasıyla 9 gün önce Rize´de başladığı oturma eylemini tamamladı. Belediye Sahil Parkı´nda kurduğu çadırda sürdürdüğü oturma eylemini 30 Temmuz tarihinde, öğle saatlerinde sona erdiren Türkel´i, Sendikamız Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, Kristal-İş Sendikası Genel Başkanı Bilal Çetintaş, Basın-İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası Genel Başkanı Kenan Öztürk ve Deri-İş Sendikası Genel Başkanı Musa Servi ziyaret etti

 

Ziyaretlerin ardından bir açıklama yapan Türkel, ÇAYKUR´da yapılmaya çalışılan hareketin, sendika değiştirmenin ötesinde anlam taşıdığını söyledi. İşçilerin geçen 9 aylık sürede birçok baskı ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Türkel, "9 ayda, 3 bin 47 kişiyi istifa ettirdiler. 462 kişi mükerrer sendika değiştirmiş. 31 kişi emekli olmuş. Ama, bugün itibarı ile bizim 10 bin 737 üyemiz var, başaramadılar. ÇAYKUR işçisi Artvin´den Giresun´a kadar sendikasına, ÇAYKUR´a, çaya sahip çıktı" diye konuştu.

 

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce´nin asıl görevini bırakarak sendikal yapılaşmaya soyunduğunu iddia eden Türkel, şöyle devam etti.

 

"O Genel Müdür, çay üreticisinin kotası dolmadan çay alımlarını durdurup, insanları perişan ediyor. Çay alımlarında işleri aksatmak pahasına fabrika müdürlerine, ´Bırak çaylar yanarsa yansın, sen sendika işini hallet´ diyecek kadar seviyeyi düşüren bir genel müdürdür. Günlerce insanların geleceği ile uğraştı. Ona tavsiyem o koltuğu terk etme zamanıdır. Çünkü biz Tekgıda-İş Sendikası olarak ÇAYKUR´un başında böyle müdür istemiyoruz. Biz ÇAYKUR´un başına çayın geleceğini şekillendirebilecek, yeni çay bahçeleri kurabilecek, çay üretimini ıslah edecek, pazarını genişletebilecek, çayı ihraç edebilecek yöneticiler istiyoruz. ÇAYKUR´u çiftlik olmaktan çıkarmak istiyoruz."  Çadır nöbetine, sendikal haklar ve özgürlük adına başladıklarını belirten Türkel, şunları söyledi.

 

"ÇAYKUR çay almıyor. Üretici özel sektöre mahkum edilmiş. Çaydan başka geçim kaynağı olmayan yüz binlerce insan bu yöreye mahkum olmuş. Eğer bu insanların geleceği aydınlatılmak isteniyorsa, ÇAYKUR Genel Müdürü, yardımcıları, yetkilileri görevinizi iyi yapın. Teknik gelişmelere önem verin. Sendika değiştirtmek sizin işiniz değil. Biz nasıl başbakanı seçiyorsak sendikamızı da seçmesini biliriz. Kimse babanızın uşağı değil."

 

Mustafa Türkel, ÇAYKUR´un özelleştirilmesi için 2009 yılında çalışmaların başlayacağını iddia ederek, bunun için adı bilinen ulusal bir firmanın, Arap şirketleri ile birlikte alt firmalar oluşturduğunu öne sürdü. ÇAYKUR´un sahildeki fabrikalarının alınarak yerlerine oteller yapılacağını iddia eden Türkel, ´´Arap sermayesi ile birlikte bu bölgenin köküne kibrit suyu dökecekler. Biz  Tekgıda-İş Sendikası olarak özelleştirmeye karşıyız. Özelleştirmenin olacağı gün, burayı böyle atmaca gibi kapmak için bekleyenler bilsinler ki biz ölmeden, Tekgıda-İş Sendikası  olmadan onlara ÇAYKUR´u teslim etmeyiz´´ diye konuştu. Türkel daha sonra, oturma eylemini tamamlaması nedeniyle 9 gündür kaldığı çadırını topladı. 

 

ÇAYKUR´a bağlı Artvin, Rize, Giresun ve Trabzon´daki 46 çay fabrikasında 14 bin 277 işçi çalışıyor. ÇAYKUR´da 55 yıldır örgütlü olan Tekgıda-İş'ten sonra, bu yıl Özgıda-İş Sendikası da kurumda örgütlenme çalışması yürütüyor. ÇAYKUR´da gelecek yıl için toplu iş sözleşmesinde masaya oturacak yetkili sendika, 3 Ağustosta belli olacak.