TÜRK-İŞ'E BAĞLI 10 SENDİKADAN ORTAK AÇIKLAMA:

 Emek Platformu bileşenleri acilen toplanmalı

 

04.04.2008

 

Sendikamız Petrol-İş'in de aralarında yer aldığı, Türk-İş'e bağlı 10 sendikadan bugün yapılan ortak açıklamada şöyle denildi:

 

“Emek Platformunun mücadelesi büyük destek kazanmaya başlamıştır. Bu umudun kırılmasına izin veremeyiz. Aslında henüz yitirilen bir şey yoktur. TBMM’ye inen yasaya karşı mücadele zemini vardır ve Emek Platformu tüm bileşenleri ile ivedilikle toplanarak yeni aşamada alınması gereken kararları almalı ve harekete geçmelidir.  Türk-İş Konfederasyonuna bağlı biz aşağıda isimleri bulunan sendikalar, bu konuda  yeniden bir değerlendirme yapılarak vakit geçirilmeden ortak karar alınmasını talep ediyor, ortak karar alınmaması halinde Emek Platformu bileşenlerince 6 Nisan 2008 günü Kadıköy’de yapılması planlanan mitinge yığınsal olarak katılacağımızı  kamuoyununa saygıyla duyuruyoruz.”

 

Açıklamanın tam metnini aşağıda sunuyoruz:

 

Değerli Basın ve Kamuoyumuza;

 

Siyasi iktidarın, İMF’nin dayatmaları karşısında, işçiler, memurlar, esnaf, emekliler dul ve yetimler yani emekleriyle, alınterleri ile üretenler, bu ülkenin gerçek sahipleri olan halkı bir kalemde silerek çıkarmaya çalıştığı Sosyal Güvenlik ve Sağlık Sigortası Yasasına karşı mücadelede yeni bir aşamaya gelinmiştir. Yasa tasarısı bizlerin hak kayıpları düzeltilmeden TBMM’ne indirilmiştir.

Hükümet, temel itiraz noktalarımızı, Anaysa Mahkemesi’nin önceki iptal gerekçelerini hiçe sayarak bir öncekinden daha saldırgan, haklara karşı daha budayıcı bir tasarıyı bizi kabul ettirmeye uğraşmaktadır.

 

Günlerdir ülke nüfusunun büyük çoğunluğunu oluşturan biz emekçilerin itiraz  seslerine kulak tıkayan siyasi iktidara karşı, uzun yıllar sonra Emek Platformu olarak yeniden ortak mücadele zemini yaratılması, tüm işçi sınıfı, emekçi örgütleri tabanlarında, halkımızda büyük umut ve mücadele azmi yaratmıştır.

 

Emek  Platformumun ayrıntılarda var olan bir çok görüş farklılıklarını ortadan kaldıran, temel sorunlar karşısında ayrılık ve tartışmaları bir kenara koyarak, asgari müştereklerde birleşerek sınıfın, emek bileşenlerinin hak ve menfaatleri doğrultusunda kararlılık ve süreklilikle bu önemli görevine devam etmesi içinde bulunulan şartlarda tartışılmayacak kadar hayatidir.

Ancak 14 Mart eylemi ve mücadelenin ivmesinin giderek yükselmesi gereken bir aşamada hükümetle yapılan ilk görüşmeden sonra, görüşmeden çıkan sonuç ve tartışmaların Emek Platformu içinde yer alan bileşenlerce farklı frekanslarla kamuoyuna yansıtılması bu ortak mücadelenin başarısını gölgeler bir olumsuzluk yaratmıştır.

 

Görüşme sonrası niyet olarak belki asgari müştereklerde ortak olunduğu izlenimi verilse dahi  kamuoyuna bazı Konfederasyonların hükümetle yapılan görüşme ile ilgili olarak çok somut bir nitelik taşımayan bazı adımlarından dolayı, temel sorunların çözülmediği ortadayken ayrıntılara girerek  iyimserlik içine girmesi ise bu olumsuzluğu daha da derinleştirmektedir.

Emek Platformu işçi ve emekçilere karşı tarihi bir sorumlulukla karşı karşıyadır. Konfederasyonumuz Türk-İş Emek Platformu sözcüsü olarak Sosyal Sigortalar ve Genel  Sağlık Sigortası Yasa Tasarısına karşı ortak tavır almada tereddüt göstermemelidir. Konfederasyonumuz

 

Türk-İş’e bu konuda  düşen görev Emek Platformu dönem sözcülüğünün kendisine yüklemiş olduğu sorumluluğa uygun hareket ederek ortak tavırları sekteye uğratacak açıklamalardan kaçınmak olmalıdır. Konfederasyonuz Türk-İş Emek platformunun en önemli gücüdür.

 

Örgütlerimizin üyeleri yani taban dediğimiz sınıf güçleri mücadele konusunda büyük bir kararlılık içindedir. SSGSS yasa tasarısının getirdiği hak kayıpları Emek Platformunun günlerdir verdiği önemli bir mücadele ivmesi ile artık iyice kavranmaya ve tüm kamuoyunda  Emek Platformunun mücadelesi büyük destek kazanmaya başlamıştır. Bu umudun kırılmasına izin veremeyiz.

Aslında henüz yitirilen bir şey yoktur. TBMM’ne inen yasaya karşı mücadele zemini vardır ve Emek Platformu tüm bileşenleri ile ivedilikle toplanarak yeni aşamada alınması gereken kararları almalı ve harekete geçmelidir.  Türk-İş Konfederasyonuna bağlı biz aşağıda isimleri bulunan sendikalar, bu konuda  yeniden bir değerlendirme yapılarak vakit geçirilmeden ortak karar alınmasını talep ediyor, ortak karar alınmaması halinde Emek Platformu bileşenlerince 6 Nisan 2008 günü Kadıköy’de yapılması planlanan mitinge yığınsal olarak katılacağımızı  kamuoyonuna saygıyla duyuruyoruz.

 

Ağaç-İş, Basın-İş, Deri-İş, Türkiye Denizciler, Hava-İş, Kristal İş, Liman- İş, Petrol-İş, Tezkoop-İş, Tümtis.