ÜRETİMİ DURDURAN MALAZLAR KİBRİT'TE 70 ÜYEMİZ İŞSİZ KALDI

Malazlar'da hüzünlü veda gecesi...

28.04.2008

Sendikamız Petrol-İş'in örgütlü olduğu Malazlar Kibrit Fabrikası'nda üretimin 30 Nisan'da tamamen duracak olması nedeniyle 70 üyemiz işsiz kaldı. 26 Nisan akşamı Kartal'da, Gülistan Sofrası'nda yapılan veda gecesine Malazlar Kibrit Fabrikası'na yıllarını vermiş üyemiz ve eşleri ile sendikamız merkez yönetim kurulu üyeleri, İstanbul 2 Nolu şube yöneticilerimiz, Malazlar Kibrit Fabrikası   sahibi ve yöneticileri katıldı. Malazlar Kibrit San. ve Tic. A.Ş işyeri Baştemsilcimiz Niyazi Recepkethüda'nın açılışını yaptığı gecede, sendikamızın  örgütlü olduğu en eski işyeri olan Malazlar Kibrit Fabrikası'nda çalışan üyelerimiz, fabrikada yaşanan grevler ve kibritin tarihiyle ilgili slayt gösterisinden sonra Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın ve Malazlar Kibrit Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Malaz birer konuşma yaptılar.

Öztaşkın veda gecesinde yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Çok değerli misafirlerimiz, sevgili Malazlar çalışanları, Sayın Hayri Malaz, Ahmet Malaz, Fabrika Müdürümüz Sayın Selahattin Bey, Şubemizin değerli yöneticileri, genel merkezdeki çalışma arkadaşlarım, hepinizi Merkez Yönetim Kurulu adına öncelikle sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Değerli arkadaşlarım, insanlığın kaderini değiştiren en önemli buluş ateştir biliyorsunuz. Ateşin bulunması ve insanların eti pişirerek yemeye başlaması insanın hem fiziksel hem de beyinsel gelişimini hızlandırmıştır. Ve bugün çağdaş bir insan, çağdaş bir dünyanın kuruluşu ateşin bulunuşuyla başlamıştır. Ateş insan yaşamında bu kadar önemli bir araçtır. Tabii ki ateşin günlük yaşamımıza pratik bir şekilde girmesi ise kibritle olmuştur. Filmimizde de izlediğimiz gibi kibrit 1800'lü yılların sonunda icat edilmiş ve insanların kullanımına açılmıştır. Ülkemize de 1900'lü yılların başında kibrit girmiştir ve 1932 yılında Tekel Fabrikası'nın kurulmasıyla da devlet kibrit üretimine resmen başlamıştır. 1950'li yıllardan sonra da özel sektör kibrit fabrikası kurmaya başlamıştır. Bildiğiniz gibi Malazlar ve Kav fabrikaları Türkiye'de faaliyet göstermiştir. Bunun dışında küçük çaplı üretim merkezleri de olmuştur. Ama Türkiye'deki kibrit üretimine esas damgasını  vuran Malazlar olmuştur, Malazlarla birlikte de Kav olmuştur. Kav teknolojinin gelişimi ile birlikte bu sektörden daha hızlı bir şekilde çıktı. Ama Malazlar bir aile şirketi olduğu için bu üretimi sonuna kadar sürdürmeyi hedeflemiştir. Az kazanıyoruz, çok kazanıyoruz demeden, çarkı döndürebildikleri ölçüde kibrit üretimini sonuna kadar devam ettirmişlerdir. Ama bugün geldiğimiz noktada ne yazık ki kibrit teknolojiye artık yenik düşmüştür. Ve kibritin yerini daha teknolojik araçlar, daha pratik olarak  kullanılan araçlar almıştır. Gerçi Türkiye'nin kibrit üretimi bir süre daha devam ettirilebilirdi. Belki 5-10 yıl daha kibrit üretimi devam ettirilebilirdi. Eğer Türkiye'de gerçekten ulusalcı sanayi politikaları izlenseydi ve bu politikalar hükümetler tarafından desteklenseydi bugün Türkiye'de kibrit üretimi devam edebilirdi. Ama ne yazık ki son yıllarda uygulanan dışa bağımlı politikalar ve herşeyin piyasa tarafından belirlendiği bir takım ekonomik kurallar kibrit sanayimizi de ne yazık ki öldürdü. Ve bugün kibrit teknolojiye yenik düştü.”

Öztaşkın sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün hüzünlü bir gece  yapıyoruz. Ne yazık ki Malazlar Kibrit Fabrikası  üretimine son veriyor. Bir tarih ortadan yok oluyor. Türkiye'nin en en önemli sanayi kuruluşlarından biri artık üretimine son veriyor. Malazlar'ın kuruluş yılını biliyorsunuz, bu tarih 1967'dir.  Malazlar Fabrikası kurulduğu andan itibaren Petrol-İş Sendikası bu işyerinde örgütlenmiş, Malazlar işvereni de sendikal örgütlenmeye bu anlamda sıcak bakmıştır. Malazlar'ın yaşı neredeyse Petrol-İş'in yaşı kadardır. Petrol-İş, en önemli mücadelelerinin bazılarını Malazlar'da vermiştir. Üç önemli grev bu işyerinde yaşandı. Bir grevde de Genel Başkanınız olarak ben aranızdaydım. Malazlar çalışanı sendikal mücadelenin bütün alanlarında olmuştur. Türkiye işçi sınıfının tarihine baktığınız zaman o tarihsel büyük eylemlere baktığınız zaman, örneğin 15-16 Haziran eylemlerine baktığınız zaman orada Malazlar'ın işçisini bulursunuz. Malazlar sadece grevleriyle değil, Petrol-İş'in bütün önemli mücadelelerinde, mitinglerinde, toplumsal mücadelelerde yerini almıştır. Sadece kendi içinde değil,  sınıf dayanışmasını her alanda göstermiştir. Onun için sizleri bir kez daha kutluyorum değerli arkadaşlarım. Bugün bir işyerini kaybediyoruz. İşyeri insan yaşamında çok önemlidir. Evimizde çoluğumuzla çocuğumuzla geçirmediğimiz zamanı bazen işyerinde, iş arkadaşlarımızla geçiririz. İşylerinizdeki arkadaşlarınızla her şey paylaşır, ömür boyu arkadaşlıklar kurarsınız. Onun için bir işyeri kapandığı zaman ne yazık ki herşeyinizi bırakırsınız.”

Öztaşkın, Malazlar Kibrit Fabrikası'nda çalışan üyelerimizin bir aile olduğunu, fabrika kapansa da bu ailenin dağılmayacağını söyleyerek, “ Sizler birbirinizi unutmayacaksınız. Petrol-İş Sendikası da sizleri unutmayacak. Sizden kopmayacağız. Petrol-İş kuruluşundan bu yana barış, demokrasi, eşitlik, özgürlük mücadelesi veriyor. Siz de bu mücadelenin yanında olacaksınız. Kapımız sizlere sürekli açık olacak. Gönül bağımız her zaman devam edecek. Bugün hüzünlüyüz ama birlikte olmaya devam edeceğiz” dedi.

“Kibrit sektörü öyle bir sektör ki ekonomik ömrünü tamamlamış, teknolojiye yenik düşmüş ve ekonomik darboğaza girmiş. Böyle bir sektörde elbette üyelerimizin yaşam standartlarını istediğimiz ölçülere getiremedik” diyen Öztaşkın şöyle devam etti:

“Ancak tüm bu olumsuz koşullara rağmen bu işyeri hem Malazlar ailesinin, hem de siz işçi arkadaşlarımızın özverili çalışmalarıyla bugüne kadar ayakta kalabildi. Ama bu işyerinin daha fazla yaşatılamayacağı ortaya çıktı. Dost elimiz her zaman sizlere uzanacaktır. Hepinizi merkez yönetim kurulumuz adına sevgiyle, saygıyla selamlıyor, bundan sonraki yaşamınızda başarılar, mutluluklar diliyorum.”

Bu fabrikayı kapatmak için kurmadık

Veda gecesinde bir konuşma yapan Malazlar Kibrit San. ve Tic. A.Ş, Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Malaz da  “Biz bu fabrikayı kurarken kapatmak için değil, devam etsin diye kurduk. Önce Tekel, daha sonra İsveçliler bu sektörü bıraktı. Ama biz acaba sürdürebilir miyiz diye mücadele ettik. Koşullar bizi zorlayınca vardiyayı teke düşürdük. Buna rağmen stoklarımız sürekli arttı. Acaba pazarlama da mı bir sorun var diye düşündük ve pazarlama firmasını bırakarak pazarlama işini de kendimiz üstlendik. Piyasanın koşullarından dolayı yine de olmadı” dedi.

41 yıl içinde bir gün bile ücretlerin, ikramiyelerin ödenmesinde gecikme olmadığını, devlete bir kuruş vergi borçları bulunmadığını söyleyen Hayri Malaz, “Fabrika dışarıdan çalışıyor görünüyordu ama stoğa çalışıyorduk. Buna takatimiz kalmadı. Fabrikanın kapanacak olmasından dolayı bizim üzüntümüz de sizin üzüntünüzden aşağı değil “ dedi.

Konuşmaların ardından veda gecesinde üyelerimize de sendikamız tarafından hazırlanan birer plaket verildi.