“YAŞAMINA SAHİP ÇIK” TEMASIYLA GERÇEKLEŞEN TGC KÜRESEL ISINMA KURULTAYI:

“ABD Kyoto'yu imzalamaz çünkü dünyaya yılda 5.5 milyar ton karbon salıyor ”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından, tüm kesimlerin ortak bir paydada buluşması hedefiyle düzenlediği Küresel Isınma Kurultayı, 7 Mayıs Çarşamba günü, TGC’nin Cağaloğlu merkezinde yer alan Burhan Felek Konferans Salonu’nda yapıldı. TGC Başkanı Orhan Erinç, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve TESCO Kipa İcra Kurulu Başkanı Simon King'in açılış konuşmaları ile başlayan Kurultay panel ve forumlarla sürdü. Küresel Isınma Kurultayı’nın panel bölümünde basının üst düzey temsilcileri tarafından “Medya’nın Küresel Isınmaya Yaklaşımı” konusu ele alındı.

Kurultay’ın Forum bölümünde konuşmacı olarak TMMOB Mimarlar Odası Eski Başkanı Oktay Ekinci, TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı A. Nihat Gökyiğit, İKV Başkanı Prof. Dr. Halûk Kabaalioğlu, İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu yer alırken; özel sektörden katılan Tesco Toplum ve Devlet ile İlişkiler Müdürü David North ile  P&G Global  Müdürü Peter White uluslar arası uygulamaları anlattılar.

TGC’nin, çevre ve iklim değişikliği konusunda toplumsal bilinci artırmak amacıyla uzun bir süredir çalışmalarını sürdürdüğü Küresel Isınma Kurultayı'na yoğun bir katılım oldu. TGC'den konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:

“Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bugünün ve gelecek kuşakların yaşamını tehdit eden Küresel Isınma Sorunu’na karşı kamuoyu bilinci oluşturmayı asli görevlerinden biri olarak kabul etmektedir. Cemiyetimiz, tüm kesimlerin ortak bir paydada buluşması hedefiyle Küresel Isınma Kurultayı oluşturma kararı almıştır. Küresel Isınma Kurultayı; küresel ısınmadan kuraklığa, emisyon salınımından erozyona tüm çevre sorunlarına ulusal ve uluslar arası bazda kamuoyunun dikkatini çekmeyi hedeflemektedir. Zirve, tüm kesimlerin çevreye duyarlılıklarının üst düzeye çıktığı ve kalıcı başarı örneklerinin sergilendiği bir platform oldu.  Bu yaşam sadece bizim değil, aynı ölçüde gelecek kuşaklara aittir. Ağaç yaşken eğilir felsefesiyle çevre bilincinin yaratılması çocukluktan başlayarak birinci önceliklerimiz arasında yer almalıdır. Bu çerçevede, Türk medyası üzerine düşen görev ve sorumluluğunu yerine getirmeye hazırdır…”

Kyoto'ya karşı değiliz ancak küresel adalet istiyoruz

Kurultayın açış konuşmasını yapan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye olarak Kyoto Protokolü'nün temel ilkeleri ve küresel ısınmaya karşı alınacak tedbirlere karşı olmadıklarını belirterek, ''Bunları destekliyoruz ama küresel adalet istiyoruz'' dedi. Eroğlu, Türkiye'nin dünya gaz salınımına sadece binde 4 oranında etkisi olan bir ülke olduğunu, bu nedenle küresel adalet perspektifinden hareket edilmesini istediklerini söyledi. Bu konuda gelişmekte olan bir ülkenin özel şartlarının dikkate alınması gerektiğini anlatan Eroğlu, ''Türkiye olarak Kyoto'nun temel ilkelerine, küresel ısınmaya karşı alınacak tedbirlere asla karşı değiliz. Bunları destekliyoruz ama küresel adalet istiyoruz. Kyoto'ya taraf olabileceğimizi ifade ediyoruz. Görüşmeler devam ediyor'' diye konuştu. Bakan Eroğlu, ''küresel adaletten'' kastının ''bir tedbir alınacaksa bütün dünyanın tedbir alması gerektiği'' olduğunu belirterek, bazı ülkeleri listeden çıkarıp, bazı ülkelere mükellefiyet yüklemenin yanlış olduğunu söyledi.

Medya sorunu algılamakta geç kaldı

Medyanın Küresel Isınmaya Yaklaşımı konulu panelde konuşan gazeteciler basının sorunu algılamakta geç kaldığını ancak son yıllarda bu tür haberlere daha fazla yer verildiğini belirttiler.

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin küresel ısınmanın en büyük nedeninin insan faktörü olduğunu, gerekli önlemlerin alınmadığı takdirde bir sonraki kuşağın ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalacağını söyledi. Ergin, Türkiye'nin Kyoto sözleşmesini hala imzalamadığını, bu konuda niyet ve kararlılık göstermediğini bildirdi. Akşam Gazetesi köşe yazarı Yavuz Semerci de, “ Türkiye'nin, sorunun çözümünde çok büyük bir katkısı olacağını düşünmüyorum. Sanayileşmiş ülkelerin bu sorunda payı çok yüksek. Türkiye çözümün küçük parçası fakat sorundan en fazla etkilenen ülkeler arasında bulunuyor” dedi. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar da medyada küresel ısınmaya ilişkin haberlerin son yıllarda yer almaya başladığını, gazetelerin arka sayfalarında yıllarca buzulların erimeye başladığına ilişkin tek düze haberlerin verildiğini belirtti.

Küresel ısınmaya karşı gezegen bilinci!

Kurultay'ın öğleden sonraki bölümünde düzenlenen ve başkanlığını TGC Genel Sekreteri Celal Toprak'ın yaptığı oturumda küresel ısınma konusu bilimsel temelde değerlendirildi. Konuşmacılardan Oktay Ekinci Küresel Isınmaya Karşı gezegen bilincinin geliştirilmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:

“Bu bilinç son 50 yılda ortaya çıktı. Tarihte ekolojik kaygı yoktu, hatta adı bile yoktu. Fabrika son 200 yılda ortaya çıktı. Doğayı sevmenin yerini sömürü aldı. Bunun adı kapitalizmdir. ABD dünyaya yılda 5.5 milyar ton karbon salıyor. Tabii ki Kyoto'yu imzalamaz. Ama Türkiye niye imzalamıyor, bunu anlamış değilim. Küresel ısınmayla birlikte insanlık risk altındadır. Dünyamızda dev çöplükler oluştu. Kentleşme “satılık” oldu. Kuraklık, kıtlık, orman yangınları, sıcak hava dalgaları, erozyon, tuzlanma, tarımda gerileme küresel ısınmanın sonuçlarıdır. Tüm bunlara karşı gezegen bilinci oluşturmalı ve insanoğlu yaşayabileceği tek gezegen olan bu gezegene sahip çıkmalıdır.”

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da, küresel ısınmaya ilişkin gerçeklerin çarpıtılamayacağını, bu gerçeklerin bilimsel veriler olduğunu belirterek tehlikenin gün geçtikçe büyüdüğünü söyledi. Kadıoğlu Türkiye'nin Kyoto sözleşmesini imzalaması gerektiğini belirtti.

TEMA Vakfı Kurucu Onursal Başkanı A. Nihat Gökyiğit de suyun, havanın, doğanın başının dertte olduğunu, insanlığın bugün yaşadığı sorunların çözümünün yine doğada aranması gerektiğini belirterek doğal dengenin korunmasına dikkat çekti. Gökyiğit, artık insanoğlunun atık kavramını kafasından silmesi, atık denilen herşeyi geriye, doğaya döndürmeyi hedeflemesi gerektiğini bildirdi.

Çevre sorunlarının yarattığı olumsuz sonuçların küresel çerçevede ortaya çıkmasıyla beraber  “Yaşadığımız tek dünyada hepimiz aynı gemideyiz” gerçeğinin kamuoyuna tüm yönleriyle anlatılması hedefiyle düzenlenen Kurultay bir de Sonuç Bildirgesi açıkladı. Kurultay’ın bilimsel bazlı zirve dokümanları ve sonuç bildirgesi ilkokul, lise ve üniversiteler ile de paylaşılacak.