Krize karşı kadın dayanışma hattını oluşturmak için…

 

 

11.11.2008

 

 

 

Küresel kapitalizmin ilk büyük krizi olarak adlandırılan krizin getirdiği daralmalar cinsiyetçi iş piyasalarında zaten çok zayıf durumda olan, istenildiği zamana vazgeçilebilecek ikincil işgücü olarak görülen kadınları, herkesten daha fazla sarsacağa benziyor. Kapitalizmin krizlerinin mağdurları her zaman yoksullardır, kadınlar da yoksulların da yoksulu olarak bu süreçlerin en mağdurlarıdır.   

 

İşlerini kaybeden kadınların gönderileceği bir yer var, her zaman: Eviçleri...

Önümüzdeki dönemde ev kadınlaştırma süreçlerinin çok daha hızlı yaşanacağı bir gerçek. Başbakan boşuna üç çocuk demiyor.

 

Evde ve işyerlerinde sokaklarda patriyarkanın ciddi güçleneceği bir döneme giriyoruz. DESA’da, Çapa’da, THY çağrı merkezlerinde direnenler ve ilk işten atılanlar kadınlar oldu. 

 

Cinsiyetçi iş piyasalarında sayıları azaldıkça kadın işçilerin pazarlık şansı düşüyor.

İşçilerin ekonomik ve sosyal haklarını savunmakla yükümlü sendikalarda da kriz tartışılırken,  bu süreçten en zararlı çıkacak olan kadın işçiler ne yazık ki göz önünde bulundurulmuyor.

 

Ekonomik krizi kadınlar olarak tartışmaya, ona karşı ortak politikalar ve direniş hattı oluşturmaya ihtiyacımız var.

 

Evde, işte çalışan tüm kadınlara, sendikaların ve siyasi partilerin, demokratik kitle örgütlerinin ve meslek örgütlerinin kadın yapılarına, bağımsız kadın örgütlerine, feministlere, tek tek kadınlara sesleniyoruz.

 

Gelin birlikte anlayalım, tartışalım. Ekonomik krize karşı kadınların bağımsız politikasını oluşturalım ve içinde çalıştığımız örgütlerimizi kadın taleplerini görmeye, işitmeye davet edelim, emekçilerin ortak direniş hattını örelim, genişletelim…

 

Çağrıcılar

Hava-İş Sendikası Genel Merkezi

Petrol-İş Sendikası Genel Merkezi

Tekgıda-İş Sendikası Genel Merkezi

Toplumsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (TAREM)