Genç işçi buluşmasında kadınlar da vardı

 

Genç İşçi Buluşması etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen 'Çalışma hayatında ve sendikal alanda kadın' konulu panel, 12 Haziran Perşembe günü yapıldı. Panelde çalışma hayatında ve sendikal yaşamda kadınların karşılaştıkları güçlükler ve çözüm yolları tartışıldı.

 

"2008 Dünya Genç İşçi Buluşması"nda "Çalışma hayatında ve sendikal alanda kadın" konulu söyleşiye konuşmacı olarak Birleşik Metal-İş Sendikası Üyesi SCT Turbo Fabrikası işçisi Ümmühan Doğan ile Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Mali Sekreteri Adalet Kul konuşmacı olarak katıldı.

 

Kadın oturumunun panelistlerinden Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi Mali Sekreteri Adalet Kul ise kadının biyolojik olarak ana olmakla yükümlü olduğunu bunun ise istihdamda bir dezavantaj olarak görüldüğünü söyledi. Kul, bu nedenle Türkiye'de yönetime gelen kadın oranının yüzde 1 olduğuna dikkat çekti. Esnek ve part-time çalışmanın kadın istihdam oranında düşüşe neden olduğunu aktaran Kul, kayıtlı çalışan kadın oranının yüzde 24'lerde olduğunu vurguladı. Ev içi emeğin milli gelirin yüzde 40'ını oluşturduğunu vurgulayan Kul, devletin bu çalışmayı görmezden geldiğini sözlerine ekledi. Kadınların pozitif ayrımcılığa ihtiyacı olduğunu belirten Kul şöyle devam etti: "Kadınların sendikalarda yer alabilmesi için kolaylıklar sağlanmalıdır. Türkiye'de sendikalar erkek egemenliği altında. Eğer sendikal tüzük değiştirilmezse yasal düzenlemeler yapılmazsa kadınları eşit kulvarda yarıştıramazsın."

 

Konuşmacılardan Birleşik Metal-İş Sendikası Üyesi SCT Turbo  İşçisi Ümmühan Doğan ise 17 yıldır işçilik yaptığını belirttikten sonra çalıştıkları fabrikada kadınların ağır işler yaptıklarını, işten atılma korkusu ile hamileliklerini bile birbirlerinden sakladıklarını söyledi.  2 yıl grevden sonra toplu sözleşme imzaladıklarını anlatan Doğan, grev esnasında kadınların erkeklerden daha cesaretli olduklarını belirtti.

Grev sırasında gece nöbeti esnasında eşlerden, babalardan izin alma konusunda da sorun kadın işçilerin sorunlar yaşadığını belirten Doğan “ İşe giderken kimse sen çalışma demiyordu, işe gidip para kazanıyoruz ama grev çadırında kalmak için izin alıyoruz” dedi.

 

Erkekler de eğitilmeli

 

Konuşmaların ardından söz alan Rus konuk Coca Cola Krasnoyarsk işçisi Mrs. Tatiana Lebeoleva da ülkelerinde kadının hamileliği gereği 7. ayda izne çıkardığını belirtti. İstendiği zaman daha erken de izne çıkabileceğini aktaran Krasnoyarsk, "Doğum sonrası 4 maaş ikramiye ödeniyor. Doğum sonrası resmi olarak 3 yıl izinli olunuyor. İlk 1 yıl boyunca iş yerinde aylığı korunuyor ve ödeniyor. Bu süre çocuğunu büyütebilmek amacını taşıyor. Tabi talep ederse 1 yıl sonra da iş başı yapabilir. Yine kendisine 10 bin dolar değerinde sertifika veriliyor. Bu nüfusun çoğalabilmesi için izlenen bir politikadır" diye konuştu.

 

Katılımcılar arasında yer alan Tekgıda-İş Sendikası Dış İlişkiler Uzmanı Burcu Ayan işyerlerinde kadın eğitimlerine başladıklarını söyleyerek sendikal alanda kadınların aktif olabilmesi için erkeklerin de eğitilmesi gerektiğini, bu konuda sendikaların daha çok çalışması gerektiğini belirtti.

 

Salonda bulunan katılımcılardan biri kadın işçi oturumunda genç kadın işçilerinin azlığının altını çizerek bu konuda sendikalara büyük görev düştüğünü, pozitif ayrımcılığın her alanda işletilmesi gerektiğini söyledi. 

 

Forumda söz alan Petrol-İş Sendikası Genel Mali Sekreteri İbrahim Doğangül ise kadınların ezilmişliğinin erkeklerden değil erkek egemen ideolojiden kaynaklandığını belirtti. Gelecek yıl da buluşmaya katılacaklarını söyleyen Doğangül,  kadın işçilerin sayısını arttırmak için çaba sarf edeceklerini sözlerine ekledi.