Avrupa örgütümüz EMCEF'in 4. Kongresi sonuçlandı 

 

 

Avrupa Maden, Kimya ve Enerji İşçileri Sendikaları Federasyonu EMCEF'in 4. kongresi Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da

11-13 Haziran 2008 tarihleri arasında yapıldı. Kogreye Avrupa'nın birçok ülkesinden yaklaşık 300'ü aşkın sendikacı katıldı.

 

Kongrede ülkemizden de EMCEF'e üye olan yedi sendikadan üçü, Petrol-İş, Kristal-İş ve Tes-İş birer delegasyonla yer aldı. EMCEF Kongresi'ne Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın, Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar ve Dış İlişkiler Uzmanımız Rıza Köse katıldılar. 

 

Kardeş Çek sendikalarının hoşgeldiniz mesajlarından sonra bir konuşma yapan EMCEF Genel Başkanı Hubertus Schmoldt EMCEF'in sendikal hareket açısından önemini vurguladı. Schmoldt, Avrupa işçi sınıfının kazanımlarının korunması açısından EMCEF'in izlediği sendikal strateji ve politikaların öneminin altını çizdi.

 

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da düzenlenen bu kongre ile EMCEF ilk defa bir Doğu Avrupa ülkesi topraklarında kongre yaptı.

 

4 yıllık faaliyetler değerlendirildi

 

Kongrede EMCEF'in geçmiş dört yıldaki faaliyetleri değerlendirilerek maden, kimya ve enerji alanında son dört yılda Avrupa'da yaşanan gelişmeler üzerine çeşitli tartışmalar yapıldı. Bu sektörlerdeki gelişmelere karşı EMCEF yönetimi tarafından hazırlanan politika ve strateji belgesini Avrupa'nın farklı ülkelerinden gelen sendikacılar farklı yaklaşımlarla değerlendirdiler.

 

Avrupa Birliği'nin genişlemesi ve bütünleşmesi sürecinde sendikal hareketin önünde duran engeller, sektörümüzdeki endüstri politikalarındaki önceliklerimiz, iş sağlığı ve güvenliği alanında Avrupa'daki gelişmeler ve bunlara yönelik faaliyetlerimiz, çevre, sektörel sosyal diyalog, Avrupa şirketi statüsü, toplu pazarlık politikaları, Avrupa İşletme Konseyleri üzerinde önemle durulan, tartışılan konular arasındaydı.

 

Kongrede Avrupa'nın bütünleşme politikası ve diğer sektör federasyonları ile işbirliği alanlarının genişletilmesi ve karşılıklı dayanışma içerisinde faaliyetlerin yürütülmesinin altı çizildi. Küresel federasyonlar arası işbirliğinin daha da ileriye taşınması, işçi sınıfının önünde duran bir olanak olarak saptandı. Küresel federasyonlar arasında yakın ilişkiler kurulması ve işbirliğinin güçlendirilmesinin ileride verilecek mücadelelerin birleştirilmesinin de önünü açtığı, başarıya giden yolda sendikalara önemli açılımlar sunduğu belirtildi. 

 

Önerge başlıkları

 

Sekretarya raporunu okuyan EMCEF Genel Sekreteri Reinhard Reibsch  sektörümüzdeki gelişmeler çerçevesinde federasyonumuzun Avrupa düzeyinde toplu sözleşmeler, Avrupa işletme konseyleri çerçevesindeki faaaliyetleri, endüstri politikaları ve sosyal diyalog alanındaki gelişmeler hakkında bilgi verdi.

 

EMCEF yönetim kurulunun sunduğu ve küçük değişikliklerle kabul edilen önerge başlıkları şunlardı: “Sürdürülebilir gelişme”, “İklim değişikliği”, “Avrupa enerji politikası”, “Avrupa İşletme Konseyleri'nin sendikal koordinasyonu”. Önergelerin dışında EMCEF'in seçimlerden sonraki dört yıl boyunca izleyeceği bir “ana strateji belgesi” de Kongrede kabul edildi.

 

Kongre sonunda EMCEF'in yeni yönetimi seçildi. Yeni yönetimde başkan yeniden Almanya Kimya Sendikası IGBCE Başkanı Hubertus Schmoldt oldu. Reinhard Reibsch da yeniden genel sekreter seçildi.