ÖRGÜTLENDİKLERİ İÇİN İŞTEN ATILAN 41 DERİ-İŞ ÜYESİ İŞÇİNİN FABRİKA ÖNÜNDEKİ DİRENİŞİ 4'ÜNCÜ AYINA GİRDİ

Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın ve Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar Desa Deri işçilerini ziyaret etti

Düzce Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu Desa Deri işyerinde örgütlendikleri için işten çıkarılan Deri-İş Sendikası üyesi 41 işçinin fabrika önünde başlattıkları direnişin 101'inci gününde, 7 Ağustos'da Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın ve Genel Sekreterimiz Mustafa Çavdar işçileri ziyaret ettiler. Desa Deri işçilerinin haklı mücadelesini sonuna kadar desteklediklerini belirten genel merkez yöneticilerimiz, Petrol-İş'in bu konuda deri işçilerine her türlü desteği vereceğini belirttiler.

Deri-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Gürsel Menteşe, işçilere dayanışma ziyaretinde bulunan Öztaşkın ve Çavdar'a Desa Deri işçileri adına teşekkür ederek, “Türkiye'de özelleştirmelere karşı en önde mücadele eden Petrol-İş'in bu ziyareti bizleri onurlandırmıştır. Biz burada Mart ayında örgütlenme çalışmalarına başladık. Nisan ayında bu çalışmalarımız işveren tarafından duyuldu ve 41 arkadaşımız sendikadan istifaya zorlandı. Ancak arkadaşlarımız onurlu bir davranış göstererek istifa etmeyeceklerini bildirince işten çıkarıldılar” dedi.

Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın da Desa direnişiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Düzce'de teşviklerin verilmesi sonrasında işyeri sayısının önemli bir artış gösterdiğini ancak teşviklerin sadece o bölgede yatırım yapan işverenleri değil bölgenin tüm ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmesini hedeflemesi gerektiğini söyledi. Düzce'nin ekonomik verilerinin Türkiye'nin ortalama ekonomik verilerinin altında olduğuna dikkat çeken Öztaşkın, “Bu bölgemizde işsizlik rakamları çok yüksek. Yüzde 30-35 oranında. Düzce kişi başına düşen GSMH bakımından 55. sırada. Gelir dağılımında eşitsizlik var. Bir ile teşvik uygularken, buraya gelsinler, fabrika kursunlar, birkaç tane zengin yaratalım mantığının olmaması gerekir. Teşviklerin, yatırımların, il genelinde gelir dağılımını düzeltmesi, sosyal, kültürel gelişmeyi yansıtması gerekir” dedi. Öztaşkın şöyle devam etti:

Ucuz işgücü için yatırım yapmayın

“Buraya yatırım için gelenler ucuz işgücü mantığıyla geliyorlar. Bu mantıkla gelirseniz Düzce'ye fazla bir katkınız olmaz. Ancak burada kalifiye işçiyle üretim yapılırsa, üretimi yapan işçiler insanca yaşam koşullarına uygun ücret alabilirse bu tabii ki Düzce esnafına da yansıyacaktır. Burada kayıtdışı, kuralsız, ucuz işgücü ile işçi çalıştırılmak isteniyorsa bunun kimseye yararı olmaz. Sendikalaşmanın temel amacı işçilerin ekonomik, sosyal haklarının alınması, yükseltilmesi ve insanca bir yaşam düzeyinin sağlanmasıdır. Ama bu aynı zamanda Düzce halkına, esnafına da olumlu yansıyacaktır. Düzce'de sendikaların örgütlenmesine, Desa Deri gibi örgütlenmelere Düzce halkı, esnafı da sahip çıkmalıdır. Örgütlenmeyi sadece Deri-İş'in örgütlenmesi olarak görmeyelim. Buralarda kayıtdışı ne kadar azalırsa  Düzce'nin de milli gelirden alacağı pay o kadar artacaktır.”

Düzce'nin sanayileşmeye yönelik olarak önemli potansiyellere sahip bir il olduğunu belirten Öztaşkın, bu yatırımların ilin tümünün kalkınmasını, işçinin, esnafın tüm Düzce halkının bu sanayileşmeden pay almasını hedeflemesi gerektiğini kaydetti.

Yanınızdayız

Petrol-İş Sendikası olarak 101 gündür direnen Desa işçilerinin yanında olduklarını belirten Öztaşkın, “Ülkemizde örgütlenmenin çok kolay olmadığını, hangi engellerle karşı karşıya bulunduğumuzu hepiniz biliyorsunuz. Ancak inanıyorum ki siz mücadelenizde başarılı olacaksınız. Sizin başarınız demek bu bölgedeki tüm işçilerin başarısı, bizlerin de başarısı demektir. Bizler her türlü desteğimizle sizinle birlikteyiz, yanınızdayız” dedi.