“Başka Bir Dünya Mümkün” Diyenler Malmö'deydi

 

Günümüz dünyasında yaşanan haksızlıklara, adaletsizliklere ve yoksulluklara karşı çıkan;  dünyamızı hızla yok olmaya doğru götüren küresel kapitalist sistemden mağdur olanların oluşturdukları “Dünya Sosyal Forumu”nun bir parçası olan Avrupa Sosyal Forumu'nun beşincisi 17-21 Eylül 2008 tarihlerinde İsveç'in Malmö kentinde toplandı.

 

“Başka Bir Avrupa Mümkün” başlığı altında toplanan ASF’de toplam 250 seminer ve 400 kültürel aktivite gerçekleşti. Forumda İngiltere, İtalya, İspanya, Fransa, Slovakya, Rusya, Danimarka, Almanya, Romanya, Polonya, Bulgaristan, Macaristan, Finlandiya, Norveç, Yunanistan, Portekiz ile Kanada, Türkiye, Ermenistan, Küba ve Nepal'den katılımcıları yer aldı. Katılımcılar arasında Türkiye,Yunanistan, Almanya ve İtalya’dan gelen delegasyonların ciddi ağırlığı hissedilir durumda idi. Türkiye’den gidenlerin katıldığı-sunum yaptığı  seminer sayısı ise 38 olarak gerçekleşti.

5. Sosyal forumun öncekilerden bir diğer farkı ise sendikaların katılımının çokluğu idi. Özellikle Almanya’dan katılan işçi temsilcilerinin katılımı oldukça büyüktü. Forumda Türkiye’den de KESK, TMMOB, DİSK yöneticileri ve üyeleri ile Türk-İş’e bağlı sendikalardan Tekgıda-İş temsilcisi ve Sendikamızdan İbrahim Doğangül, Nimetullah Sözen, Mehmet Doğu, Recep Gökdeniz'den oluşan dört kişilik bir heyet yer aldı.

Sosyal forum katılımcılarının bu seneye özgü gözlemleri foruma katılımın az olduğu ve organizasyon eksikliklerinin son günlere doğru ancak düzeldiği yönünde. İsveç’in Kuzey ülkesi olmasından kaynaklı olarak katılımın azalmış olabileceğini ifade eden katılımcılar, İstanbul’da yapılacak bir sonraki ASF toplantısında daha büyük bir katılım olacağından emin olduklarını belirttiler.

Forum kapsamında 20 Eylül Cumartesi günü “ Kapitalizme ve Çevre Tahribatına Karşı Başka Bir Dünya Mümkündür; İktidar Halka!” şiarıyla bir protesto gösterisi yapıldı. Yaklaşık on kilometrelik güzergahı kateden onbeş bin kişinin katıldığı yürüyüşün ardından TSF (Türkiye Sosyal Forumu) adına bir konuşma yapan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, İstanbul’da yapılacak ASF 2010’a çağrı yaptı.

 

Avrupa Sosyal Hareketler Asamblesi Deklarasyonu

 

2009: Avrupa’yı Değiştirmek İçin

 

Avrupa düzeyinde pek çok konuda sosyal olmayan ve liberal bir  süreçle karşı karşıyayız: Ekonomik krizler, zamlar, gıda krizleri, kamu hizmetlerinin ortadan kaldırılması, özelleştirmeler, iş yasasına aykırı hareketler, Avrupa Adalet Divanı kararları, Ortak Tarım politikasının yok edilmesi, göçmenlere karşı tutucu bir Avrupa kalesi inşası, demokratik ve sivil hakların zayıflaması, ekonomik işbirliği anlaşmaları, askeri müdahaleler, üsler… Tüm bunların dünyasında eşitsizlikler, yoksulluk, küresel ve kalıcı savaş hali günden güne artıyor.

 

Bu küresel kriz içerisinde bizler küresel adalet, barış, demokrasi ve çevre için yeni alternatifler yaratılabilir diyoruz

 

Biz, Malmö’de bir araya gelen sosyal hareketler, başka bir Avrupa, insan hakları odaklı bir Avrupa için aşağıdaki mücadele ajandasına imza koyuyoruz.

 

1) Sosyal Konularda:

 

Hızla AB’nin sosyal ve emek politikalarına karşı, spesifik olarak çalışma saatlerine, göçmen emeği politikalarına karşı ortak bir Avrupa kampanyası örgütleyeceğiz. Bu kampanyanın farklı adımları olacak (örneğin 6 Aralık’ta Paris’te) ve Avrupa çapında ortak bir mobilizasyonu hedefleyecek. 

 

İkinci bir adım olarak Avrupa’daki sosyal hareketlerle Mart ayında Brüksel’de stratejik bir konferans/karşı toplantı örgütlenecek.

 

2) NATO’ya ve savaşa dair:

 

4 Nisan’da Strasburg / Khiel’de NATO’nun 60. yıl kutlamalarının merkezinde, NATO’ya dur demek, savaş örgütünün dağıtılmasını talep etmek için büyük bir gösteri çağrısı yapıyoruz. Aynı gün Avrupa’daki tüm ülkeleri eylem yapmaya çağırıyoruz. Belem’deki Dünya Sosyal Forumu’na 4 Nisan’ı NATO’ya karşı uluslararası eylem günü olarak ilan etmeye davet ediyoruz.

 

3)İklim değişikliğine karşı:

 

6 Aralık günü Poznan toplantısı boyunca hem Poznan’da hem de tüm ülkelerde iklim için küresel eylem günü çağrısı yapıyoruz. Aralık 2009’daki kritik Kopenhag görüşmelerinde uluslararası büyük etkinlik  çağrısı yapıyoruz.

 

4) G8’e karşı

 

Temmuz 2009’da Sardinyalı ve İtalyan sosyal hareketler, Madalena adalarındaki G8 toplantısını ve onun politikalarını protesto etmek, kendi küresel adalet, barış ve demokrasi alternatiflerimizi ortaya koymak için tüm hareketleri Sardinya’ya çağırıyor.