24 Şubat 2010

 

AYNI MADEN OCAĞINDA 4 YIL  ÖNCE 17, DÜN  DE 13 MADENCİMİZİ KAYBETTİK

 

Maden ocakları “cinayet çukurları” oldu

 

 

Daha üç ay önce, Aralık ayında, Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesine bağlı Alpagut Köyü yakınlarındaki Bükköy Madencilik İşletmesi'nde metan gazı patlaması sonucu meydana gelen göçükte 19 madencimizi kaybederken dün de Balıkeser'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de bulunan maden ocağında 13 maden işçisi grizu patlaması sonucu yaşamını yitirmiş, 10'u ağır olmak üzere 18 işçi de yaralı olarak hastanelerde tedavi görmektedir. Erhan Ortaköylü adlı şahıs tarafından işletilen maden ocağında 4 yıl önce de 17 madenci grizu patlaması sonucu yaşamını yitirmişti.

 

Acılarımız daha dinmeden 13 madencimizin ölümü acılarımıza yeni acılar eklemiş, ülkemizde ve örgütümüzde büyük bir üzüntü yaratmıştır. 13 madencimize Allah'tan rahmet, ailelerine, yakınlarına ve madenci camiasına başsağlığı ve sabır, yaralıları ise acil şifalar diliyoruz. Ulusumuzun başı sağolsun.

 

Maden ocaklarında grizu rutin ölçümlerinin ve olası risklerin belirlenmesinin hayati önemi olmasına karşın ülkemizde bu kadar çok madenciyi kaybetmemiz, önlemlerin alınmadığını, uyarılara kulak asılmadığını göstermektedir. İşçi sağlığı ve insan anlayışına göre değil de “ne olursa olsun üretim olsun” anlayışıyla, kar hırsıyla çalıştırılan maden ocakları “cinayet çukurlarına” dönüşmüştür.  Maden ocaklarına ilişkin denetim raporlarında eksiklikler belirtilmesine karşın, bu uyarılara dikkat edilmediği ve gerekli önlemlerin alınmadığı görülmektedir. İşçi sağlığı ve işyeri güveliğine önem verilmemektedir. Örgütsüz, sendikasız bu özel sektör işyerlerinin kuralsız, güvensiz ve sağlıksız çalışma ortamlarında bu tür toplu ölümler daha sık yaşanır olmuştur.

 

Umarız bu acı olaylar bir daha yaşanmaz ve maden işletmecileri ile  kamu yetkilileri ülkemizde sıkça yaşanan bu acı ölüm olaylarından ders çıkarıp gerekli önlemleri vakit geçirmeksizin alırlar.

 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU