İŞVEREN, ÜRETİM DÜŞTÜYSE HER AY BİRER HAFTA ÜCRETSİZ İZNE ÇIKALIM TEKLİFİMİZİ KABUL ETMEDİ


 

DYO Boya Fabrikaları işvereni 21 üyemizi işten çıkardı

 

 

11.11.2008
 

Yaşar Grubu şirketlerinden DYO Boya Fabrikaları, ülkede yaşanan genel ekonomik krizi gerekçe göstererek Gebze-Dilovası ve İzmir - Çiğli Boya Fabrikaları'ndan Petrol-İş üyesi 21 işçiyi işten çıkardı. Biri sendikamız işyeri Baştemsilcisi olmak üzere 11'i Gebze Dilovası'ndaki DYO Boya Fabrikası'ndan, yine biri sendikamız İşyeri Temsilcisi olmak üzere 10'u İzmir-Çiğli Boya Fabrikası'ndan işten çıkarılan üyelerimize, işten çıkarma gerekçesi olarak ekonomik kriz gösterildi.


 

DYO işvereninin, üyelerimizi, DYO işçileriyle toplu iş sözleşme masasına oturacağımız günlerde işten çıkarması, sendikamıza yönelik bir baskı politikasıdır. Petrol-İş, ülkede yaşanan ekonomik kriz gerçeğini gözardı etmemiş ancak krizin yükünün hemen işçilere çıkarılmaması için işverene çeşitli teklifler götürmüştür. Bu teklifler arasında ilk alınması gereken tedbirler olarak, yıllık izne çıkmayan tüm üyelerimizin izne çıkarılması, vardiyaların daraltılması ve gerekirse ücretsiz izne çıkış gösterilebilir.


 

İşverene, bu tedbirlerin yanında diğer tasarruf tedbirlerinin de alınabileceğini ancak işten çıkarmanın bir çözüm olamayacağı teklifini götürmemize karşın DYO işvereninin, ilk tedbir olarak üyelerimizi kapının önüne koyması ekonomik kriz ile açıklanamaz. Kaldı ki DYO'nun Dilovası'nda, inşaat sektörüne yönelik olarak faaliyet gösteren boya fabrikasında üretimde bir düşüş sözkonusu değildir. İşverenlerin başka hiçbir tedbir almadan, ekonomik krizi bahane ederek işçileri sokağa atması, ekonomik krizi sendikalı işçiye karşı bir tehdit aracı olarak kullanması kabul edilemez.


 

DYO'da 21 üyemizin işten çıkarılması nedeniyle Pazartesi günü saat 18.00'den itibaren işyerlerini terketmeyen DY0 işçileri geceyi de işyerlerinde geçirdiler. İzmir-Çiğli DYO Fabrikası'nda çalışan üyelerimiz de sabahleyin 1.5 saat geç işbaşı yaptılar. DYO işçileri saat 10.00 ve 15.00'te yapılan çay paydoslarında da giriş ve çıkışlarda alkışlarla işvereni protesto ettiler. DYO işyerlerinde işvereni protesto bugün de değişik eylemlerle sürdü. Petrol-İş Sendikası, tüm bunların yanında işten çıkarılan üyelerimiz için hukuki mücadelesini de sürdürecek, bu tür baskılara asla boyun eğmeyecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


 

Petrol-İş Sendikası

Merkez Yönetim Kurulu adına

Mustafa Öztaşkın

Genel Başkan