ORDU VALİSİ ALİ KABAN, ANAYASA'DA GÜVENCE ALTINA ALINAN ÇALIŞMA VE SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜNÜ ENGELLİYOR

Mevsimlik tarım işçilerine yapılanlar büyük bir suç ve insan hakları ihlalidir

05.08.2008

Fındık sezonunun açılmasıyla Ordu'ya fındık toplamaya gelen mevsimlik tarım işçilerinin Ordu Valisi Ali Kaban'ın talimatıyla il içine sokulmak istenmemeleri,  konaklamalarına izin verilmemesi ve çadırlarının sökülmesi gibi uygulamalar büyük bir suç ve insan hakları ihlalidir.

AKP iktidarının, valilerin, işçilere, emekçilere, yoksullara yönelik, yasa tanımayan baskıcı uygulamalarına her gün yenileri ekleniyor. Ordu'da, Güneydoğu illerimizden gelen mevsimlik tarım işçilerine uygulanan baskılar da bunun son örneğidir. Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınan, insanların çalışma ve seyahat etme özgürlüğünü hiçbir siyasi iktidarın, hiçbir valinin, hiçbir kamu görevlisinin engelleme hakkı yoktur.

Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma ve seyahat etme özgürlüklerini engelleyen ve ayırımcılık yapan Ordu Valisi Ali Kaban, siyasi iktidardan güç alarak açıkça suç işlemektedir. Siyasi iktidardan ve Ordu Valisi Ali Kaban'dan acilen, bu tür antidemokratik, baskıcı uygulamalardan vazgeçmesini ve yasaları uygulamalarını talep ediyoruz.

Fındık toplama işinin her yıl mevsimlik işçiler tarafından yapıldığı gerçeğinden hareketle Ordu Valisi'nin görevi, tarım işçilerinin daha iyi koşullarda konaklamaları, iyi bir ücret ödenmesi ve bu işçilerin örgütlenmeleri için gerekli tedbirleri almaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

PETROL-İŞ SENDİKASI