TÜPRAŞ’TA ÖRTÜLÜ OPERASYON 

 

14.10.2002

 

ÖİB, Tüpraş’ı özelleştirmek için kendine özgü bir satış yöntemi geliştiriyor!

 

Özelleştirmeden sorumlu Devlet Bakanı Yılmaz Karakoyunlu, IMF heyetine Tüpraş’ın iki ay içinde “Hisse Senedine Çevrilebilir Tahvil İhracı” yöntemiyle hızla satılacağını ifade etti.

 

Türkiye halkı, seçim, AB ve savaş gündemi ile uğraştırılırken devreye sokulan satış:

 

“TÜPRAŞ”, “Kelepir Mal” fırsatı Kaçırmayın!

 

Bu yaklaşım, Tüpraş’ı devletin sırtında kambur olarak gösterme çabalarını içermektedir. Tüpraş’ın Türkiye Ekonomisindeki yerini veriler açıkça ortaya koymaktadır.

 

TÜPRAŞ:

 

*27,6 milyon ton/yıl kurulu ham petrol kapasitesine sahip ve KKO % 82’dir.

 

*2001 yılı sonu itibariyle;

 

*Tüpraş’ta 22,8 milyon/ton ham petrol işlenmiş ve 120 milyon dolar tutarında yatırım gerçekleşmiştir.

 

*12 Katrilyon TL ciro, 188 Trilyon 633 Milyar TL Net Dönem Kârı elde etmiştir.

 

*2001-2005 döneminde, 700 milyon dolar olan yatırım projeleri tamamlanarak 3,1 milyon ton olan benzin üretimi 5,8 milyontona yükselecektir.

 

*2002 yılı haziran ayı itibariyle 6,5 Katrilyon TL ciro, 9,3 Trilyon TL net dönem kârı gerçekleşmiştir.

 

Ayrıca 4381 yetişmiş, birikimli ve nitelikli iş gücü, dünya standartlarında ve kalitesindeki üretimi, verimlilik, kârlılık ve etkinlik bakımından dünyada 7.sırada, ülkemizde ise en önde gelen kuruluşlar arasında yer almaktadır.

 

Görüldüğü gibi ekonomik ve teknik açıdan son derede yüksek bir performansa sahip olan bu güzide kuruluşumuz, “kelepir mal” muamelesi yaklaşımıyla borç ödeme ve “Devleti Küçültme” takıntılarına feda edilmektedir. 

      *ÖİB, “Hisse Senedine Çevrilebilir Tahvil İhracı” yöntemiyle Tüpraş’ı, bizzat Tüpraş’ın kendi sermayesi ile satmayı hedefliyor.

 

Bilindiği gibi Tahvil, devletler veya şirketler tarafından borç para almak için çıkarılan belli süreli ve faiz yüklü borç senedidir. Bu mekanizma nasıl işleyecektir?

 

ÖİB’nin kendi geliri olmadığından Tüpraş üzerinden göstereceği tahvilleri piyasaya sürerek, Tüpraş’ı sabit bir faiz yükü altına sokup, öz sermayesinin erimesine neden olacaktır. Böylece bu kârlı, verimli, işletmenin hem değeri hem de satış fiyatı düşecektir.

 

Belirlenen! Alıcı ya da alıcılar ÖİB’na faiz karşılığında borç vererek faiz kazancı sağlayacaklardır. İhraç edilen tahviller ise Türkiye’de POAŞ, Çimento, Teletaş gibi pek çok özelleştirme örneklerinde yaşandığı biçimde belirli ellerde toplanacak ya da toplatılacaktır!

 

Daha sonra değeri eritilmiş olan bu kuruluş, tahvil sahiplerine hisse senedi yoluyla Tüpraş’tan alınan faiz gelirleri ile bedelsiz satılacaktır.

 

Bunun açık anlamı; doğal tekel olan ve kamu hizmeti yürüten TÜPRAŞ, yine TÜPRAŞ’ın sermayesi  kullanılarak yerli/yabancı özel tekellere örtülü bir operasyonla devredilmek istenmektedir.

 

Bunun pratik anlamı ise şudur; siyasi irade, yandaşlarına özel vurgunculara kâr ve yağma alanları açmaktır.

 

Bu vurguncular, TÜPRAŞ’ı ele geçirdikten ve devleti ekonomik alandan sildikten sonra, sahip oldukları bu güçle emekçileri, yoksul halkı ve bizzat devleti sömürerek kâr hırslarını gerçekleştireceklerdir.

 

Bu örtülü operasyonu yürüten hükümetteki siyasi partilere düşecek payı da bizler hatırlıyoruz. “Gelecek seçimlerde yolları asfaltlatmak için rafta bile mal bulamayacaksınız”

 

Sendikamız Türkiye toplumunu ısrarla, inatla kararlı bir biçimde doğru bilgilendirmeye ve mücadelesine  devam edecektir.

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

Merkez Yönetim Kurulu adına

Mustafa ÖZTAŞKIN

Genel Başkan