BU KARANLIĞI PETROL-İŞ AYDINLATACAK!

05.07.2007

5 Temmuz 2007 tarihinde Türkiye'nin tek petrokimya şirketi olan Petkim'in % 51'lik kamu payının özelleştirilmesine ilişkin ihale yapılmıştır.

İhalede en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu vermiştir. Ancak Türkiye'nin en stratejik kuruluşlarından biri olan Petkim'i alan bu grubun kimlerden/hangi şirketlerden oluştuğunu hiç kimse bilmemektedir.

Türkiye, bir sömürge ülkesi gibi sanayisinin itici gücü olan stratejik kuruluşunun kimlerin eline geçeceğini bilmeden süreci sadece seyretmektedir.

Türkiye bu filmi daha önce görmüştü. Ülkemizin en büyük sanayi kuruluşu olan Tüpraş'ın % 65,76'lık kamu hissesi Ocak 2004'te yapılan ihaleyle Tatar şirketi Efremov-Kautschuk GmBh'ye devredilmek istenmişti. Bugün olduğu gibi şirket hakkında gerek yetkililerin gerekse toplumun hiçbir bilgisi yoktu. Sendikamızın çabasıyla o şirketin kara para aklayan bir tabela şirketi olduğu ortaya çıkarıldı. Gösterdiğimiz kararlılık ve hukuk mücadelesi ile bu şaibeli ihale iptal edilmişti.

Petrol-İş olarak, Petkim'de de böyle bir sürecin yaşanacağı endişesini taşıyoruz. Rus-Kazak ortaklığı olarak lanse edilen bu konsorsiyumun petrokimya alanında herhangi bir yatırım projeksiyonuna sahip olduğunu düşünmüyoruz. Nitekim, konsorsiyumun Türkiye temsilcisinin yaptığı ilk ve tek açıklamada, yalnızca Petkim'in limanını geliştireceklerini ifade etmesi yatırımdan ne anladıklarını göstermektedir.

Sendikamız;

1. Petkim'in % 51'lik kamu hissesinin blok olarak satılmasına ilişkin ÖYK kararına,

2. Hazırlanan ihale ilanı ve şartnamesine karşı iki dava açmıştır.

Şimdi de, bugün gerçekleştirilen ihale komisyonu kararına dava açacaktır. Ayrıca bu uygulamaya karşı sendikal mücadelemiz ve eylemliliklerimiz sürdürülecektir.

Petrol-İş Sendikası, bu sürece ilişkin neler yapacağını kamuoyuna açıkça duyurmaktadır. Ancak Türkiye, basına kartvizit bile veremeyen, kim olduğu ve Petkim'de ne yapacağı bilinmeyen bir konsorsiyum ile karşı karşıyadır.

Bu özelleştirme politikalarıyla Türkiye, bir “müstemleke” ülkesi görüntüsü vermektedir. Kim olduğu bilinmeyen bu karanlık şirketi yine Petrol-İş kamuoyuna tanıtacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Merkez Yönetim Kurulu adına