CHP MİLLETVEKİLLERİ PETKİM EYLEMİNDEKİ İŞÇİLERLE:

 "Petkim İhalesini Yapmayın, Geçersizdir"

 

04 Temmuz 2007

 

Petkim İhalesinin seçimlere birkaç hafta kala yapılacak olmasına büyük tepki gösteren Petrol-iş üyesi Aliağa işçileri bugün de Hükümeti protesto ederek eylemlerini sürdürdüler. Sabahleyin saat 08.oo'de Petkim girişinde servislerden inerek yol boyu kortej oluşturan Petkim işçileri (B) Giriş Kapısına kadar AKP iktidarını protesto eden sloganlar atarak geldiler. Petkim işçilerinin protesto eylemlerine Tüpraş işçileri de destek verdi. Genel Başkanımız Mustafa Öztaşkın ve Genel Mali Sekreterimiz Adnan Özcanın da yer aldığı eylemler gün boyunca sürdü Petkim'den mal satış ve sevkiyatı yapılmadı. Petkim işçileri yarın da (5 Temmuz ) Ankara'da Petkim İhalesini protesto eylemi yapacaklar.

 

Petkim'in (B) Giriş Kapısında toplanan işçilerin protesto eylemlerine CHP Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, CHP Genel   Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan, CHP Milletvekilleri Hakkı Ülkü, Canan Arıtman ve CHP İzmir 2. Bölge Milletvekili adayı Osman Mert Aliağa CHP İlçe örgütü, DSP Aliağa İlçe Örgütü yöneticileri, MHP İzmir 2. Bölge adayı Ahmet Kenan Tanrıkulu ile MHP Aliağa İlçe örgütü katılarak işçilere destek verdiler. Ayrıca, Petkim işçilerinden İzmir Bağımsız Milletvekili adayı Haydar Durgeç de   işçilerin eylemine destek verdi.

 

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol Petkim ihalesini yapmaktan vazgeçmeyen AKP iktidarını uyararak, "Bu ihaleyi yapmayın. 22 Temmuz seçimlerini bekleyin yeni iktidarın alacağı kararlara ipotek koymayın. Aksine yapacağınız her işlem geçersizdir. Selden kütük kapar gibi, yangından mal kaçırır gibi Petkim'i satamazsınız. Burası bir devlet kuruluşu. Satacaksanız gidin babalarınızın malını satın. KOBİ'ler de Petkim'in devletin elinde kalmasını istiyor. Petkimi sattırmayacağız." dedi.

 

"İhaleyi tersine çevireceğiz"


 

CHP Genel Sekreter Yardımcısı Oğuz Oyan ise yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"AKP iktidarı bu ihaleyi yarın (5 Temmuz 2007) yaparsa 23 Temmuz'dan itibaren bu ihalenin tersine döndürülmesi için CHP olarak herşeyi yapacağız. Bu ihale sürecinin tamamlanmasına izin vermeyeceğiz. Türkiye'de petrokimya sanayi devlet tekeli değil Türkiye'nin yeni Petkim'lere Tüpraş'lara ihtiyacı var. Ancak gelip ellerini taşın altına koymuyorlar, büyük ikramlar olduğu için çok büyük değerdeki Petkim gibi kamu kuruluşlarını ele geçirmeye çalışıyorlar. CHP   KİT'ler halkın malı olduğu için bu kuruluşların satılmasına karşıdır. Türkiye'de özelleştirme artık bir soyguna dönüşmüştür. CHP bunun içinde özelleştirmelere karşıdır. Petkim'de özelleştiğinde diğer kuruluşların eline geçecektir, sendikasızlaştırma başlayacaktır. Biz bu nedenlerle de Petkim'in özelleştirilmesine karşıyız. Petkim ihale sürecinin tamamlanmasına izin vermeyeceğiz."

  

"Göreviniz sona erdi ihale yapamazsınız"

 

Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı  Mustafa Öztaşkın' da ; işçilerin protesto eyleminde şunları söyledi: " Biz 20 yıldır özelleştirmelere, Petkim'in özelleştirilmesine   karşı mücadele veriyoruz. Petkim'de yapılması gereken satmak değil, yeni Petkim'ler kurmaktır. Eğer bu ülkeye yararınız olacaksa yeni Petkim'ler kurun. Burayı arazisi, limanı, barajı için ele geçirmeye, burayı petrokimya ticaret merkezi haline getirmeye çalışmayın. Buna müsaade etmeyeceğiz. Hükümet seçim öncesi bütün özelleştirmeleri ertelerken Petkim'in satışını gündeme getirdi. Bunun arkasında mutlaka bir şey var. Ya seçime kaynak olarak aktaracaklar ya da kendi yandaşlarına pazarlayıp, bundan pay almayı düşünüyorlar. Aylardır biz bu ihalenin ertelenmesi gerektiğini söylüyoruz. Türkiye'de seçim kararı alındı. Sizin hükümet olarak göreviniz sona erdi. Siz rutin işleri yapmakla görevlisiniz. Ahlaki olarak etik olarak Petkim ihalesini yapmaya hakkınız yok. Seçimi bekleyin. İşbaşına gelecek hükümetin tasarruflarına ipotek koymayın.

 

İhaleye girecek firmaların hiçbirisi petrokimyacı değil, kimisi halı kimisi gıdacı kimisi Petkim'den ürün alan firmalar. Bir kısmı da başka ülkelerin devlet şirketi. Bunların hiçbirisi Petkim'i büyütebilecek kuruluşlar değil. Petkim'i limanı, arazisi, barajı ve kimyasal maddelerle ilgili bir ticaret merkezi haline getirmek için ele geçirmek istiyorlar. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Petkim'in özelleştirilmemesi için mücadelemizi sürdüreceğiz. Özelleştirmeden hem burada çalışanlar hem de 6 bin KOBİ zarar edecektir. Petkim'in durumu yarım kalan yatırım projeleri tamamlanarak devam etmelidir. Petkim bir inat uğruna satılmak isteniyor. Sendikamız ve üyemiz Petkim işçileri üzerine düşen sorumluluğu yerine getirecek, Petkim'i kimseye peşkeş çektirmeyecektir" dedi.

 

Petrol-İş Aliağa Şube Başkanımız İbrahim Doğangül de yaptığı konuşmada, " 20 yıllık uygulama göstermiştir ki özelleştirmeler halkın zararınadır. Biz her zaman özelleştirmelere, bizim başımıza bir şey gelecek diye değil Türkiye kaybedecektir diye karşıyız. Belki fabrikaları götürmeyecekler ama karı, geliri kaynağı götürecekler. Siyasi ömrünü tamamlamış bir hükümet Petkim'i satışa çıkardı. Ancak Petkim işçisi bu satışa müsaade etmeyecektir.

 

PETROL-İŞ SENDİKASI

MERKEZ YÖNETİM KURULU