YÜZDE 51’İ BLOK OLARAK TEKRAR SATIŞA ÇIKARILAN PETKİM’DE

SENDİKAMIZ YENİDEN ÖZELLEŞTİRME KARŞITI MÜCADELE BAŞLATIYOR…


 

Petkim’de, özelleştirme yerine

yarım kalan yatırım projeleri gerçekleştirilmeli


Sendikamız genel merkezinde yapılan, genel merkez yöneticilerimiz, Petkim’de örgütlü Aliağa şubemiz yöneticileri ve Petkim işyeri temsilcileri ve uzmanlarımızın katıldığı 13 Mart 2007 tarihli toplantıda, yüzde 51’i blok olarak satışa çıkarılan Petkim’de Petrol-İş’in izleyeceği politikalar tartışıldı.


Araştırma Servisimiz tarafından hazırlanmakta olan Petkim Raporu ile ilgili ön bilgilerin sunumunun yapılmasıyla başlayan toplantıda, genel merkez yöneticilerimiz, şube yöneticilerimiz, temsilcilerimiz ve uzmanlarımız Petkim’in özelleştirilmesine karşı izlenecek politikalar konusunda değerlendirme yaptılar, görüş ve önerilerini açıkladılar. Sendikamız, Petkim’in özelleştirilmesi yerine yarım kalan yatırım projelerinin gerçekleştirilmesini, Petkim’in kamuda kalarak yatırımlarını sürdürmesini, yatırım yapılması amacıyla yatırımcıya açılan arazilerinin Petkim’in de içinde olduğu ortaklıklar kurularak değerlendirilmesini ve ortak yatırımlar yapılmasını savunuyor.

 

Petkim konusunda kamuoyunu aydınlatma çabalarını geçtiğimiz dönemlerde aralıksız sürdüren ve Petkim’in özelleştirilmesine karşı mücadele veren Petrol-İş, bu dönemde daha yoğun bir mücadele içine girecek. Sendikamızın Petkim ile ilgili hazırlamakta olduğu oldukça kapsamlı rapor önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklanacak. Sendikamız, afiş, broşür, toplantı, panel gibi araçları kullanarak, medya imkanlarından yararlanarak toplumu Petkim konusunda yeniden bilgilendirecek, Petkim’in neden kamuda kalması gerektiğini anlatan politikalar izleyecek. Sendikamız bilgilendirilmiş toplumun da desteğiyle, Petkim’in özelleştirilmesine karşı mücadele verecek.

 

ÖYK’nın satış kararının iptalini isteyeceğiz!


Sendikamız, Petkim’in özelleştirilmesine karşı mücadeleyi Türkiye genelinde, sendikamız üyesi Petkim işçilerinin örgütlü mücadelesi ve Aliağa halkının desteği ile birleştirerek sürdürecek. Petkim’in satış sürecindeki tüm safhalar ayrı ayrı izlenerek, bu konuda hukuki mücadele sonuna kadar verilecek. Sendikamız bu çerçevede, Özelleştirme Yüksek Kurulu’na başvurarak, Petkim’in satış kararını istedi. Kararla ilgili bilgiyi alan Petrol-İş, önümüzdeki günlerde, Mart ayının son haftasında Yargıda dava açarak, ÖYK’nın Petkim’in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok olarak satış kararının iptalini isteyerek hukuki süreci başlatacak. Petkim’in satışıyla ilgili süreç izlenerek hukuki mücadele de her aşamada sürdürülecek.

 

Özelleştirilmesi 20 yıldır gündemde

 

Hükümetlerin Petkim’i özelleştirme programlarına almaları 20 yılı geçiyor. 20 yılda Petrol-İş Sendikası’nın özelleştirmelere karşı verdiği kararlı mücadele ile kamuda kalması başarılan Petkim yeniden satışa çıkarıldı. Petkim’de bulunan yüzde 44’ü Özelleştirme İdaresine (ÖİB), yüzde 7’si de Emekli Sandığına ait toplam yüzde 51’lik payın özelleştirilmesine ilişkin ihale süreci, 16 Mart tarihinde gazetelere verilen ilanlarla başladı. ÖİB, Petkim ihalesinde ön yeterlilik için son tarihi 14 Mayıs olarak belirlerken, son teklif verme süresini de 15 Haziran olarak belirledi.