3 İŞÇİ KONFEDERASYONU BİRLEŞMEYİ GÜNDEMLERİNE ALMALI DİYEN ÖZTAŞKIN: Eğer sendikaların birleşmelerinin önündeki engel koltuklarımızsa biz koltuklarımızı terk etmeye hazırız
Sendikamızın bugün başlayan ve üç gün sürecek olan 25. Olağan Genel Kurulu'nun açılışında konuşan Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın, parçalanmış, dağınık ve güçsüz görünümdeki sendikal örgütlerin, küresel sermayeden ve onun işbirlikçilerinden gelen saldırıları tek başına durdurma başarısı göstermelerinin mümkün olmadığını söyledi. Öztaşkın, “Topyekûn mücadele için, hem niteliksel hem de niceliksel olarak güçlü sendikal yapılara ihtiyaç vardır. Bu bakımdan öncelikle 3 işçi konfederasyonu birleşmeyi gündemlerine almalı, ardından emek veya çalışan kavramı adı altında emeği temsil eden bütün örgütlerin tek çatı altında toplanması gerçekleştirilmelidir” dedi.
Koltuklarımızı terk etmeye hazırız “Petrol-İş olarak 25. Genel Kurul’da işkolumuzdaki kardeş sendikalara bir kez daha birleşme çağrısında bulunuyoruz. Eğer birleşmelerin önündeki engel koltuklarımızsa biz koltuklarımızı terk etmeye hazır olduğumuzu da ilan ediyoruz. Çünkü bizim asıl işimiz koltuklarımızı değil, işçi sınıfının kazanımlarını korumaktır” diyen Öztaşkın şöyle konuştu:
Sendikalar, içinde
bulundukları koşulları analiz ederek uzağı görebilen bir yaklaşımla
hareket etmelidirler. Sendikal örgütler olarak, örgütlü ve mücadeleci
bir tavırla, uygulamalardan zarar gören en geniş toplumsal kesimleri bir
araya getirmeliyiz. Özgüven eksikliğimizi ve kolektif davranamama
sorunumuzu aşmalıyız. Önümüze büyüme hedefini koymalıyız.”
“Sorunlarımızın,
egemen güçlere bırakılamayacak kadar ciddi ve sorumluluğumuzun ağır
olduğunun bilincindeyiz” diyen Öztaşkın sözlerini şöyle sürdürdü: “Vahşi
kapitalizme karşı alternatifler üretmek, geliştirmek ve barışın,
eşitliğin, özgürlüğün hakim olduğu başka bir dünyanın mümkün olduğunu
göstermek zorundayız. Küreselleşmeye karşı tepkiler giderek artmaktadır.
Latin Amerika halkları, arka arkaya ABD karşıtı ve halktan yana
hükümetleri işbaşına getirmektedir. Bu hükümetler, yoksul Latin Amerika
halklarının sorunlarını çözme konusunda ciddi ilerlemeler
kaydetmektedirler. Söz konusu ülkelerde, başta petrol olmak üzere,
stratejik tüm sektörlerde gerek özelleştirilen, gerekse uluslararası
şirketlerin yer aldığı kuruluşlara yönelik olarak kamulaştırma işlemleri
yapılmaktadır. Dünyadaki bu olumlu gelişmeleri, önemsemeliyiz ve
dikkatle izlemeliyiz.”
Özelleştirme
karşıtı mücadele sürecek 83 günlük Sanovel direnişinin ve 26 Eylül’de 1 yılını dolduracak olan Novamed grevinin, Türkiye’de sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılamadığına ve sermayenin sendikal örgütlenmeyi nasıl engellediğine çok somut bir örnek olduğunu belirten Öztaşkın, “347 gündür 2 erkek 82 bayan işçiyle sürdürdüğümüz grev Petrol-İş'in onur mücadelesidir. Bu grevin başarıyla sonuçlanması için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da gereken her şey yapılmaya devam edecektir. Petrol-İş bayrağını Novamed’in kapısına dikmeden bu mücadele, bu grev asla bitmeyecektir” dedi.
Kılıç: Küreselleşmeye karşı bizim de birleşmeleri gündeme almamız gerekir Öztaşkın'ın açış konuşmasından sonra kürsüye çıkan Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, büyüyen ekonomide emeğin katkısının büyük olduğunu ancak bunun gözardı edildiğini belirterek, ulus devletin tehdit altında olduğunu, sosyal devletin de tahrip edildiğini söyledi. Küreselleşmenin yarattığı olumsuzluklara karşı Türkiye sendikal hareketinin de birleşmeleri gündeme getirmesi gerektiğini söyleyen Kılıç, “Bizim de oturup birleşmek için tabandan tavana ortak stratejiler geliştirmemiz gerekiyor” dedi.
Kılıç, 2821 sayılı Sendikalar Yasası ile 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Yasalarının değişmesi ve ILO sözleşmeleri için konan çekincelerin de kaldırılması gerektiğini söyledi. Kılıç, kıdem tazminatı, bölgesel asgari ücret, işsizlik sigortası, zorunlu istihdam gibi konuların bu hükümet tarafından yeniden gündeme getirilmek istendiğini ancak bu konularda işçi sınıfının kazanılmış haklarından taviz vermeyeceğini bildirdi. Kılıç, kıdem tazminatı gibi kazanılmış hakka dokunmanın genel grev nedeni olacağını bildirdi.
Warda: Türkiye'de sendikal haklar konusunda gelişme yok
Kongreye katılan
Uluslararası Kimya, Enerji, Maden Genel İşçi Sendikaları Federasyonu (ICEM)
Genel Sekreteri Manfred Warda da yaptığı konuşmada, 125 ülkeden 20
milyon işçinin selam ve dayanışmasını getirmekten mutluluk duyduğunu
belirterek şunları söyledi: “Öztaşkın ulusal düzeyde bütünlük olmazsa dayanışma, mücadele uluslararası seviyeye çıkarılamaz dedi. Bu doğru bir tespit. ICEM'in mesajı açık, sizin mücadelenize katkı vereceğiz. Demokrasi getireceğiz diye Irak'a gidenler sendikalara Saddam'dan daha fazla baskı yaptılar. Sosyal ve sendikal haklar dünyanın her yerinde baskı altında. Bunun temelinde de küreselleşme yatıyor. Türkiye AB'ye girmek istiyor. Bizler ICEM ve EMCEF olarak Türkiye'nin bu talebini destekliyoruz. Ancak Türkiye'de de sendikal haklara gelince AB standartlarına ilişkin bir gelişmeden söz edilemez. Hükümet neo liberal politikalarla AB'ye girmeyi bekliyorsa hayal kırıklığına uğrar. Hükümet sendikal haklar konusunda küreselleşme meselesinin arkasına sığınmamalıdır.”
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
PETROL-İŞ SENDİKASI MERKEZ YÖNETİM KURULU
|